Partiye gitmediğim gün kendimi kötü hissediyorum

Kadın Haberleri —

Hezex Barış Anneleri Meclisi’nden Neciha Çakır

Hezex Barış Anneleri Meclisi’nden Neciha Çakır

  • Tandır yapımıyla geçimini sağlayan ve ömrü boyunca şiddete, kadın emeğinin görünmemesine karşı mücadele eden Hezex Barış Anneleri Meclisi’nden Neciha Çakır, “Kadının varlığını dünyaya kabul ettirenlere minnettarız” dedi.

Şirnex’ın (Şırnak) Hezex (İdil) ilçesi yaşayan Barış Anneleri Meclisi’nde yer alan 60 yaşındaki Neciha Çakır, pek çok Kürt kadını gibi feleğin çarkından geçen bir kadın. Ömürünün her evresinde kadın olarak varlık mücadelesi vermiş.

Tandır yapımı hayatını değiştirmiş

Çocuk yaşta anne ve babasını kaybeden Neciha Çakır, kendisinden 20 yaş büyük bir erkekle evlendirilmiş. Çocuk olan Neciha, 15 yaşındaki kucağına kendi doğurduğu çocuğu almış. O yaşta ekonomik sorunlarla boğuşmuş. Neciha o günleri şöyle anlatıyor: “Evlendirildiğimde çocuktum. Eşim bana şiddet uyguluyordu. Şiddetle ve yoksullukla yaşadım. Eşimin ailesi zengindi ama bize hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. O yaşta yorgan dikiyor, bazen de elbise dikiyordum. Ekmek bulamadığımız zamanlar oluyordu. Çocuğum sırtımda kapı kapı gezerek ekmek istediğim oldu. Daha sonra tandır yapmayı öğrendim. Bütün köylü benden tandır almaya başladı.” 

Sorunlar mücadele ile çözülür

Bugün hala ekonomik sorunlarla baş etmeye çalışan Çakır tandır yapımına devam ediyor.

Kadın kimliği, mücadelesi boyutuyla bilinçlenen Çakır, hayatı boyunca kadına yönelik şiddetle mücadele etmiş. Bugün Barış Anneleri Meclisin’de yer alan Neciha Çakır, mücadele ile birçok sorunun üstesinden gelinebileceği mesajını veriyor.

Partiye gitmediği gün kendini kötü hissediyor

Kadınların hem emek ve üretimden, hem de Kürt ve kadın kimliğinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını dile getiren Çakır, “Her zaman barış için ve kadın hakları için mücadele etmek istedim. Her kadın kimliğine sahip çıkmalı. Ben 10 yıldır Hezex’te Barış Anneleri Meclisi’nde yer alıyorum. Yine partim Halkların Demokratik Partisi’ni seviyorum, gitmediğim bir gün bile yok. Gitmediğim gün kendimi kötü hissediyorum. Kadının varlığını dünyaya kabul ettirenlere minnettarız” dedi. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.