Pazarcık’a düşen gökkuşağından 1 yıl 3 ay hapis!

Toplum/Yaşam Haberleri —

PAZARCIK

PAZARCIK

  • Sinemacı Ruhi Karadağ, basında çıkan haberleri ve kendi filmi ile kitabının tanıtımlarını paylaştığı için hapis ve yurt dışı yasağı ile cezalandırıldı. “Deliller” arasında Pazarcık’a düşen gökkuşağının fotoğrafı bile var!

YILMAZ KAYA

 

İngiltere'de yaşayan ve geçen ay hasta annesini ziyarete gittiği sırada Türkiye’de havaalanında gözaltına alınan gazeteci ve yazar Ruhi Karadağ, yurt dışı yasağı ve denetimli serbestlik kararı verilerek serbest bırakıldı. Karadağ, 6 Mayıs tarihinde çıkarıldığı ilk duruşmada, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme masraflarının da Karadağ’dan tahsil edilmesine karar veren mahkeme, cezayı 5 yıl süreyle erteledi.

Karadağ’ın “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle ceza almasına gerekçe gösterilen olayların başında ise yazarın kendi yazdığı “Suskunlar Konuşuyor - Yaralı Yonca (Nefela Birîndar)” kitabına dair Evrensel gazetesinde 2 Nisan 2015’te yayınlanan bir yazıyı Facebook hesabından paylaşması geliyor.

 

Lise mezunları fotosu da suç oldu!

Karadağ’ın sosyal medyada yaptığı ve iddianamede “delil” olarak gösterilen diğer paylaşımlardan bazıları ise şunlar:

* Posta gazetesi ve T24 haber sitesinde 16 Nisan 2015 tarihinde “Roboski’de öldürülen katırlar meğer intihar etmiş” başlığıyla yayımlanan haberi paylaşmak.

* Batman’da düzenlenen Newroz kutlamalarına ilişkin 19 Mart 2015 tarihinde Sözcü gazetesinde yayınlanan haber.

* Van’daki Newroz kutlamalarında çıkan olaylara dair 20 Mart 2015’te CNN Türk’te yayınlanan haber.

* “…ve Pazarcık… Gökkuşağı ve hüzün… Doğa ve isyan…” notu ve Pazarcık’ta yağan yağmurun fotoğrafından oluşan 27 Mayıs 2015 tarihinde yaptığı paylaşım.

* 30 Mart 2012 tarihinde yaptığı, kendisinin yönettiği “Simurg” filminin afişini içeren paylaşım.

* “Pazarcık Lisesi Mezunları İstanbul’da buluştu” başlığı ve buluşmadan fotoğraflardan oluşan 26 Nisan 2015 tarihli paylaşım.

 

'Ön yargılı ve hukuka aykırı'

Gazetemize konuşan Karadağ'ın avukatlarından Atilla Saatçıoğlu, soruşturmanın baştan sona skandal olduğunu ve ön yargılı yaklaşıldığını belirterek, "Müvekkilimin 2012 yılından başlanarak bütün sosyal medya içerikleri taratılmış ve bunlar bir araya getirilerek 'delil' olarak sunulmuş ve bunun üzerinden iddianame hazırlanmış. İlk duruşmada müvekkilimin kendi yazmış olduğu bir kitabın tanıtımını yapan Evrensel gazetesinin haber kupürünü paylaşması, 'örgüt propagandası' olarak sunuldu. Tamamen mesnetsiz, hukuka aykırı bir durum" dedi.

 

Muhalifleri susturmak için

“Bunlar, muhalif olan insanları susturmak, cezalandırmak, toplumsal anlamda bir suskunluğu dayatmak amacıyla politik hedefle yapılmış şeyler" diyen Avukat Saatçıoğlu, şöyle devam etti: "Politikayı hukuki kılıfa sokarak hukukun muhalif insanlar üzerinde kullanılmasını sağlayan bir mekanizma kurulmuş ve şu an bu yoğun şekilde kullanılıyor. Siyaset yapanı da, siyaset yapmayan sıradan insanı da kapsıyor bu. Politikacılara karşı daha sıkı uygulanıyor ama konjonktüre göre de değişebiliyor."

Terörle Mücadele Yasası'nda AB uyum yasaları çerçevesinde çeşitli dönemlerde yapılan “eleştiri sınırlarını aşmayan görüşlerin terör propagandası sayılamayacağı” yönündeki düzenlemelerine rağmen uygulamanın halen devam ettiğini kaydeden Saatçioğlu, bu kanun maddesi ile yapılan yargılamalarda söz konusu düzenlemeye uyulmadığını sözlerine ekledi.

‘Filmimin afişi de suç’

Gazeteci Ruhi Karadağ da mahkemede yaptığı savunmasında, dava dosyasına konulan tüm paylaşımlarının haber, sinema, genel olarak da yazın ve düşün dünyasına ait olduğunu, bunları gazeteci ve yazar duyarlılığı ile paylaştığını belirtti. Karadağ, "Yaptığım sinema filminin afişi bile suç dosyasına eklenmiş. Yazdığım kitap, medya tarafından haberleştirilmiş ve bu haberi paylaşmam yine suç dosyasına eklenmiş. Çeşitli anı-gezi fotoğraflarım yine suç dosyasına eklenmiş. Bir gazeteci ve bir yönetmen olarak onlarca ödül aldım. Ulusal ve uluslararası ödül almış 'Simurg' filmi afişinin suç delili olarak kullanılması ya da paylaşımlarımda kullanılan gazete haberlerinin dosyada 'suç' olarak sunulması, çok düşündürücü ve üzücüdür" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.