PKK listesi MİT’ten istihbarat KDP’den

Dünya Haberleri —

Olof Palme monoment

Olof Palme monoment

  • Palme suikasti sonrası yürütülen soruşturmalarda hangi PKK’lilerin tutuklanacağına dair listeyi MİT'in verdiği ortaya çıktı. Stasi’nin raporlarına göre; PKK’ye karşı başlatılan linç kampanyasında KDP de aktif rol oynadı.

ROBÎN JAN
ANF/BERLİN

İsveç Başbakanı Olof Palme 28 Şubat 1986 tarihinde Stockholm’de bir suikaste kurban gitmişti. Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin (DDR) istihbarat teşkilatı Stasi’nin arşivinde saklanan 8 klasörden oluşan yüzlerce sayfalık Palme cinayetine dair raporları inceleyen ANF, 1986 yılının baharında İsveç başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde PKK’ye ve Kürtlere yönelik yürütülen “cadı avı”nda bilinmeyen bazı ayrıntıları gün ışığına çıkardı. Palme cinayetine ilişkin hazırlanan 7, 11, 12 ve 16 Mart 1986 tarihli istihbarat raporlarında Kürtler ve PKK’ye ilişkin bölümler yer alıyor.

Baş şüpheli aslında MİT’ti
7 Mart 1986 tarihli raporda, PKK Avrupa Temsilciliği’nin 3 Mart 1986’da yayınladığı basın açıklamasının orijinali eklenmiş. Bu raporda PKK’nin bu cinayetin arkasında olmadığını açıkladığı ve İsveç’teki kaynakların da baş şüpheli olarak Türk istihbaratını gördüğü ifade ediliyor. 

Oklar PKK’ye yöneltildi
11 Mart 1986’da Stasi’nin 22. Dairesi tarafından kaleme alınan raporda ise cinayet sonrası Türk istihbaratı ve polisinin, PKK üyeleri konusunda İsveç’teki soruşturma birimine yardımcı olduğu belirtiliyor. Rapora göre, Türk güvenlik birimleri, bilinen bazı PKK’lilere dair soruşturma belgelerini iletti. Aralarında Cemil Bayık ve Ali Haydar Kaytan’ın bulunduğu PKK’lilere ilişkin ayrıntılı bilgilerin raporlarda yer alması dikkat çekiyor. Stasi’nin 12 Mart 1986 tarihli raporunda ise Cemil Bayık ve Ali Haydar Kaytan’a ilişkin bilgiler, Batı Almanya’nın Emniyet Müdürlüğü’nün (BKA) soruşturma dosyasına dayandırılıyor. 
BKA içindeki Doğu Almanya istihbaratına bağlı muhbirlerden alınan bilgilerden derlenen bu raporda, “Şiyar” kod adı kullandığı iddia edilen Cemil Bayık’ın Suriye’de yaşadığı, “Fuat” ve “Hawar” kod adlı Ali Haydar Kaytan’ın sık sık Batı Almanya’ya gittiği öne sürülüyor.

KDP hedef haline getirdi
Stasi’nin hazırladığı raporlarda dikkat çeken başka bir ayrıntı ise Palme cinayeti sonrası PKK’ye karşı yürütülen karalama kampanyasında KDP’nin oynadığı aktif rol. Stasi’nin 16 Mart 1986 tarihinde kaleme aldığı üç sayfalık raporda, Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP-I) Palme’nin faili olarak PKK’yi gördüğü bilgisi yer alıyor. Batı Berlin’de Stasi ajanlarının KDP-I’nın üst düzey yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından yazdığı raporda oklar PKK’ye yöneltilerek şunlar yazıyor: “PKK zaten uzun süredir Palme karşıtı bir kampanya yürütüyor. İsveç’te işlenen iki cinayet sonrası PKK’liler gözaltına alındı, PKK de bunun intikamını almak için Palme’yi öldürmüş olabilir. Ayrıca Palme de Kürtlere karşı büyük bir sempati duyuyordu ve bu durum Türk devletini rahatsız ediyordu. PKK içine sızmış MİT ajanları aracılığıyla da bu cinayetin işlenmiş olması ihtimali var.”

İsveç’ten hala özür yok 
Kürtlerin ve PKK hareketinin Palme cinayetiyle yakından-uzaktan hiçbir ilgisinin olmadığı 36 yıl aradan sonra, 10 Haziran 2020’de İsveç tarafından resmen duyurulmuştu. Palme'nin katil zanlısının 2000 yılında ölen Stig Engström isimli bir İsveçli olduğunu açıklayan Başsavcılık dosyayı kapatmıştı. Ancak İsveç hükümeti, Palme cinayetini gerekçe yaparak Kürtler ile Kürt özgürlük hareketinin kriminalize edilmesinden dolayı hala resmi olarak özür dilemiş değil. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.