PKK Masası’nın şahidi TRT

Yurt Dışı Haberleri —

Kurdistanlı Özgür A

Kurdistanlı Özgür A

  • Koblenz’de yargılanan Kurdistanlı Özgür A.’nın mahkemesinde tanık olarak dinlenen PKK Masası görevilisi Guido Scholand, PKK’yle ilgili suçlamalarda TRT’yi kaynak gösterirken, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin yanıt vermekten kaçındı.  

ERKAN GÜLBAHÇE/KOBLENZ

Kurdistanlı Özgür A.’nın Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’ndeki davasının 3. duruşması dün görüldü. İlk iki duruşmaya elleri ve ayakları zincirlerle getirilen Özgür A’nın avukatlarının itirazları sonuç verdi, ayağına zincir takılmadan duruşma salonuna getirildi. Koblenz Cezaevi’nde tutulan Özgür A., Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesi gereğince 30 Nisan’dan bu yana tutuklu. 

Savunma hakkı engelleniyor

Savunma avukatı Berthold Fresenius müvekkilinin cezaevinde küçük bir hücrede tutulduğunu, mahkemeye getirilip götürülürken çıplak aramaya maruz kaldığını belirtti. Özgür A.’nın daha önce Türkiye’de tutuklu kaldığı ve işkence gördüğünü hatırlatan Av. Fresenius, cezaevinin müvekkilini mağdur ettiğini vurguladı. Özgür A.’nın savunmasını hazırlamakta zorlandığını, müvekkilinin bilgisayarının cezaevi idaresi tarafından kendisine verilmediğini belirten avukatı, müvekkilinin cezalandırıldığını ve cezaevi idaresinin bu tutumundan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Özgür A.’nın 2011 Adalet Bakanlığı’nın özel iznine dayanarak yargılanmasına avukatların yaptığı itiraz ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi. 

PKK Masası’ndan Scholand dinlendi

Duruşmada PKK Masası’nda görevli kriminal polis şefi Guido Scholand tanık olarak dinlendi. PKK ve Kürt siyasetçileri takip için ANF, gazetemiz Yeni Özgür Politika gibi kaynakları da izlediklerini söyleyen Scholand, PKK’nin amaçlarına ilişkin konuştu. Savunma avukatları ise uzman kişi olarak çağrılan Scholand’ın kişisel yorumlarda bulunduğu, uzman olarak görüşlerine başvurulamayacağını söyledi. 

Kaynağı Türk istihbaratı 

Türk gizli servisi ile Alman gizli servisleri arasında sistematik görüşmelerin olduğunu belirten Scholand, avukatların sorusu üzerine 2018 ve 2019 yıllarında iki defa bu toplantılara katıldığını söyledi ancak içeriğine ilişkin bilgi vermedi. Avukat Fresenius, “kaynaklarınız arasında Türk gizli servisini neden göstermediniz” sorusuna cevap vermeyen Scholand, Türkiye’deki görüşmelerde hangi polis birimleriyle görüştükleri sorusunu da cevapsız bıraktı. 

TRT haberleri kaynak

Avukat Fresenius’in Guido Scholand’a “PKK’yi anlatırken sürekli TRT haberlerini örnek gösteriyorsunuz, bu haberlerin doğru olup olmadığını araştırdınız mı” sorusuna karşılık, araştırmadıkları ve doğru kabul ettiklerini belirtti. 

Scholand, avukatların Türk devletinin işgal ve kimyasal saldırılarına ilişkin sorusunu ise “uzmanlık alanıma girmiyor” diyerek, cevap vermekten kaçındı. 

Özgür A.nın duruşmasına 16 Aralık, 5 Ocak, 9 Ocak ve 16 Ocak 2023 tarihlerinde devam edilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.