PKK neden Güney Kürdistan’da?

Duran Kalkan

Duran Kalkan

  • PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, PKK’nin Güney Kürdistan’daki varlığının sorgulanmasına ve neden sadece Kuzey’de olmadığına yanıt verdi.

PKK Yürütme Komitesi Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Medya Haber TV’nin özel programına katılarak soruları yanıtladı. Sanki PKK, Xakurkê'den Heftanîn'e kadar yeni gelmiş, yeni kurulmuş, KDP ile hiç ilişkisi olmamış, ortak iş yapmamışlar gibi bir hava yaratılarak “PKK niye burada” tartışması yapıldığına dikkat çeken PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, şunları hatırlattı: “Biz, KDP ile 40 yıl önce anlaşma imzaladık. Önder Apo ile Mesud Barzani'nin 1982’de imzaları vardır. Altında Kuzey Kürdistan İşçi Partisi yazmıyordu. KDP, Kürdistan İşçi Partisi ile imzaladı bu anlaşmayı. Bu çok nettir. Ben 12 Aralık 1982'de Azad Berwari ile birlikte geldim. PKK'nin yönetimiydim. Azad Berwari de KDP'nin mektep siyasi üyesiydi. Aynı görevlerimizdeydik. Şu anki görevlerimiz neyse ikimiz de aynıydık. Gelirken Doğu Kürdistan'ın köyünde Karasungur arkadaşla birlikte İdris Barzani ve Mesud Barzani ile iki defa görüşme yaptım. KDP'nin başkanı, genel başkanı ve genel başkan yardımcıları olarak. Ben yalnız gelmedim, yüzlerce geldik Güney Kürdistan'a. İkinci Kongre'de karar almış olarak geldik. Gezmeye gelmiyorduk. Kürdistan'ın özgürlüğü için savaşmak amacıyla geldik.”

Xakurkê'den Haftanîn'e kadar binlerce, on binlerce şehidin ayak izi olduğunu kaydeden Kalkan, şöyle konuştu: "Geçtiler, yaşadılar, savaştılar, savaşıyorlar. 40 yıldır, yeni değil. Buralı değiller, çıkıp gitmeliler, deniliyor. Dahasını da söyleyeyim; mesela 80'den sonra Heftanîn'de ilk kamp kuran Agit arkadaştır. Heftanîn etrafındaki karakolları, Saddam'a ait karakolları kaldırarak Heftanîn'i kurtaran PKK gerillası ile KDP pêşmergesinin ortak savaşı oldu. 1983'ün Ekim'inde/Kasım'ında. PKK'nin komutanı Agit arkadaştı. KDP komutanı Mülazım Ali'ydi. Yaşıyorsa eğer açıklasın gerçekleri. Yani Heftanin böyle kurtarıldı. KDP, 75 yenilgisinin sonuçlarını ortadan kaldırarak yeniden mücadele eden hareket haline gelişini, PKK ile ilişkiler temelinde yaptı. PKK ile ilişkiler KDP'ye çok kazandırdı. Bunu bilmemiz, görmemiz lazım. Şimdi sanki hiç ilişki kurulmamış, edilmemiş gibi oluyor."   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.