PKK yasağına karşı Berlin’e

Yurt Dışı Haberleri —

PKK Verbot Aufheben - Berlin protesto gösterisi

PKK Verbot Aufheben - Berlin protesto gösterisi

  • Almanya’nın kara lekesi PKK yasağı 30. yılını tamamlıyor. Kürtler ve dostları Berlin’de 18 Kasım’da yapılacak merkezi eylemle Alman devletine “PKK yasağını kaldır, demokrasiyi güçlendir” diyecek. 
  • Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün Berlin’de olacak. KON-MED, “Yasağa karşı yürüyüş aynı zamanda Erdoğan’a hoş gelmedin yürüyüşü olacak. Erdoğan’a en iyi cevabı Berlin’de vereceğiz” dedi. 
  • PKK Verbot Aufheben-PKK Yasağını Kaldırın İnisiyatifi aktivistleri de Alman devletine seslendi: “Tüm Kürtleri şüpheli hale getiren, tahakküm altına alan yasağı tanımıyoruz. 30 yıldır devam eden bu hukuksuzluktan geri dönülmeli.”

REWŞAN DENİZ

Almanya’da Kürtlere yönelik kriminalizasyonun temel dayanağı olan PKK yasağı 30. yılına giriyor. Kürtler ve dostları ise 18 Kasım’da yasağa karşı Berlin’de buluşarak, Alman devletine “PKK yasağını kaldırın” diye seslenecek. 
PKK, Almanya tarafından yasaklanırken İçişleri Bakanı Manfred Kanther’di. Alman devleti İçişleri Bakanlığının kararına dayanarak yasaklama kararını 26 Kasım 1993’te açıkladı. Bu tarihten itibaren PKK adına siyasi faaliyet yürütme, PKK’ye ait bayarak ve sembollerin kullanılması dahi suç sayıldı, çok sayıda kişi hakkında dava açıldı, cezalar kesildi. Almanya’daki Kurdistanlıların çatı örgütü KON-MED, 30. yılını tamamlayan PKK yasağının 18 Kasım’da Berlin’de yapılacak merkezi eylemle protesto edileceğini duyurdu. 

Türkiye’ye hizmet ediyor 
Almanya’nın “iç güvenliği” gerekçe olarak gösterdiği bu kararının arkasında Türkiye ile ilişkilerin yattığının altını çizen KON-MED, “Alman devleti, Türkiye’nin Kürt politikasına her bakımdan destek vererek, Kürt halkının demokratik hak ve taleplerinin bastırılmasına katkı sundu. Geçen süre, açılan binlerce dava, yüzlerce tutuklama, derneklere ve özel evlere sayısız baskın, Alman vatandaşlığına alınmama, sınır dışı etme tehditleri ve daha bir çok terörize etme politikaları ile Kürt Halkına yaklaştı ve yaklaşmaya devam ediyor” diye belirtti.

PKK listeden çıkarılmalı
Açıklamasında PKK’nin “Kürt halkının direniş ve özgürlük hareketi” olduğunun altını çizen KON-MED, Alman kamuoyuna seslenerek, “Yıllardır sürdürülen özgürlük ve demokrasi mücadelesine çok büyük bedeller ödendi. Bir halkın varolma mücadelesini terörize eden hiçbir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Bu yanlış politikalardan derhal vazgeçilmesi çağrısını yineliyoruz. PKK’nin terör listesinden çıkartılması, diyalog ve Kürt sorununun çözümü yolunda önemli adımlar olacaktır. Alman devletinden beklentimiz bu temeldedir” çağrısında bulundu. 

 

 

Erdoğan hoş gelmedin
PKK yasağının protesto edileceği 18 Kasım’da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Berlin’de olacağına dikkat çeken KON-MED, “Erdoğan kuşkusuz bu görüşmede de Kürt halkına yönelik yürüttüğü savaşa destek istecektir. Alman devleti Erdoğan’ın şantajlarına boyun eğmemelidir” diyerek şu mesajı verdi: “Bu anlamda 18 Kasım’da Berlin’de yapılacak yasağa karşı yürüyüş aynı zamanda Erdoğan’a hoş gelmedin yürüyüşü de olacaktır. Yıllardır sürdürdüğü savaş politikalarına karşı Berlin’de Erdoğan’a en iyi cevabı vermek için 18 Kasım’da Berlin’de olalım. Başta yurtsever Kürt halkı olmak üzere tüm demokratik sosyalist kesimleri ve savaşa karşı barış taraftarı olan tüm kesimleri bu hukuksuz duruma son verilmesi için Berlin’e çağırıyoruz. 18 Kasım’da Berlin’e buluşalım ve hep beraber haykıralım: Kürt halkı yasağı hak etmiyor 21. yüzyılda bu ayıbı hep beraber kaldıralım.”
KON-MED, Berlin merkezi eylemi için 40’a yakın merkezden otobüsler kaldıracak. Otobüs planlamasının detaylarına internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

PKK Verbot Aufheben İnisiyatifi aktivistleri Frieda Gertar ve Luis Zilton 

 

PKK Verbot Aufheben 
Almanya’da PKK yasağının kaldırılması için mücadele eden PKK Verbot Aufheben (PKK Yasağı Kaldırılsın) İnisiyatifi de Berlin eylemi için hazırlıklarını sürdürüyor. İnisiyatif aktivistleri aynı zamanda yasağa karşı birçok merkezde eylem ve etkinlikler de organize ediyor. Sadece Almanya’da değil farklı ülkelerde de inisiyatif üyeleri etkinlikler yapıyor. Aktivistler Frieda Gertar ve Luis Zilton da İsviçre’nin Bern ve Zürih kentlerinde düzenlenen panellere katıldı. 

Tüm Kürtler şüpheli!
Zilton, PKK yasağını anlamak için Almanya ile Türkiye’nin politik, ekonomik, askeri ilişkilerine, işbirliğine bakmak lazım” dedi. Gertar ise yasağın ortaya çıkardığı sonuçlara dikkat çekerek “Bu yasak, Almanya’da yaşayan tüm Kürtleri şüpheli hale getirdi. Bir toplumu tümden kriminalize etme durumu var. Bu yasakçı anlayış ile toplumu sindirmek, korkutmak istiyorlar” diye konuştu.  

129b’den 11 kişi tutuklu
Almanya’da şu anda Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden 11 kişinin tutuklu olduğunu hatırlatan Gertar, “Kürtlerin etkinlikleri yasaklanıyor, festivallerine polis yığılıyor. Siyasal çalışmaları nedeniyle yargılanıyor, ceza alıyorlar. Bu taciz ve özünde toplumu tahakküm altına almadır” diye belirtti. 

Ölümcül sonuçları da var
“Bu yasağın ölümcül sonuçları da var” diyen Zilton, 30 Haziran 1994’te Alman polisi tarafından katledilen Halim Dener’i hatırlattı. Zilton, “Bu yasağın ölümcül sonuçları da var. Bugüne kadar yasak politikasının sonucu 18* Kürt yaşamını yitirdi. Bunlardan birisi de Halim Dener’di. Halim, 16 yaşında Almanya’ya yeni gelmiş bir gençti. Sırf afiş astı diye polis tarafında arkadan vurularak katledildi” diye hatırlattı. *(Almanya’da açlık grevinde yaşamını yitirenler, kendini yakarak şehit düşenleri kapsıyor)

 

PKK yasağı panel

 

Üç ülkede 60 panel
Yasağın 30. yılına girdiğini hatırlatarak, “PKK yasağının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Paneller serisi ile halka PKK’yi anlatıyoruz” diyen Gertar, “Halkın PKK’yi tanımasını istiyoruz. Yasaklanacak değil aksine demokrasi, insan haklarını savunan kadın ve çevre konusunda oldukça ileri düzeyde bir örgüt” ifadesini kullandı. Almanya, İsviçre ve Avusturya’nın 60 kentinde yasağa karşı paneller yapacaklarını söyleyen Gertar, “Almanya ile başladık, İsviçre ile devam ettik. Sonraki durağımız Avusturya oldu. Paneller dizisi Kasım ayı boyunca devam edecek ve toplam 60 kente gideceğiz” dedi. 

Anlattıkça şaşırıyorlar
Bu panellerle kamuoyunda oluşturulan ‘terörist’ algısını parçalamak istediklerini söyleyen Gertar, “Bu etkinlik vesilesiyle çok sayıda insanla bir araya geldik. Çoğu PKK yasağı hakkında fazla bilgiye sahip değil. Biz anlattıkça şaşırıyorlar. Ama aynı zamanda şöyle bir gerçek de var. Alman toplumuna PKK denince aklına DAİŞ’e karşı verilen mücadele geliyor. Özellikle Kobanê direnişi ve akabinde gelişen eylemler Alman toplumunun hafızasında yer etmiş. Açıkça ifade etmeseler de bir sempati var. Ancak PKK yasağı nedeniyle sempatiyi açıkça ifade edemiyorlar. Bu panellerle bakış açısı da değişiyor” diye konuştu. 
Zilton ve Gertar son olarak yasağa karşı Berlin eylemine katılım çağrısı yaparak, “Yasaklara karşı olan herkesi yapacağımız mitinge davet ediyoruz” dedi. 


Almanya’nın kara lekesi

PKK Verbot Aufheben İnisiyatifi’nden Andrea Etkar da yasağa karşı çalışma yürüten aktivistlerden. Yasağın hukuki değil siyasi olduğunun altını çizen Etkar, “Yasakla Almanya’da yaşayan yüz binlerce Kürt’ün sesi kısılıyor. Kriminalize ediliyor, tepkileri, talepleri duymazdan geliniyor. Ve bu hukuksuz, antidemokratik tutum 30 yıldır devam ediyor. Bu, Alman demokrasisi için ‘kara lekedir.’ 30 yıldır devam edilen bu hukuksuzluktan geri dönülmelidir” dedi. 

Yasağa karşı imza kampanyası
PKK yasağına karşı bir imza kampanyası da yürüttüklerini kaydeden Etkar, “Verilen her imza PKK yasaklarına karşı mücadelemizi büyütecektir. Korkuların aşılması için yasakların kalkması gerekiyor” diye konuştu. Alman devletine “Yasağı kaldırın, 30 yıllık baskı ve inkar siyasetine son verin. Demokrasiyi güçlendirin” çağrısında bulunan Etkar, bu talepleri daha yüksek sesle dile getirmek için 18 Kasım Berlin eylemine de katılım çağrısında bulundu. 
PKK Verbot Aufheben İnisiyatif içerisinde Antifa, Attac, Azadî, BastA, Die Linke, Feminstiche Partei, Interventionistische Linke, Linksjugend, Women Defend Rojava, KON-MED, YXK, YJK gibi 50’yi aşkın kurum, örgüt ve grup var.

 

 

KON-MED, Berlin eylemi için birçok kentten otobüs kaldıracak. Detaylar şöyle:

Frankfurt
Yer: Hauptbahnhof Süd
Saat: 23:45
*
Hanau
Yer : Komel
Saat: 00.00
*
Darmstadt
Yer: Bahnhof
 Saat 00.00
*
Bensheim
Yer: Bahnhof
Saat: 00.00
*
Gießen
Yer: Bushaltestelle 18
Saat: 01.00
Limburg Bahnhof Saat: 02.00
*
Saabrucken
Beckinge Saat: 23.00
Saurlaus Saat: 23.15
Saabrucken Cinestar: 00.00
 *
Mannheim
Yer :Komel
Saat: 00.00
*
Duisburg 
Yer: Hauptbahnhof
Saat: 23.00 
*
Dusseldorf
Yer: Bus Bahnhof
Saat: 23:30
*
Mönchengladbach
Yer:Hindenburg str 224
Saat: 23:00
*
Wuppertal
Yer :Elberfelder STR 38 Saat:00:30
*
Dortmund
Yer:Bornstr 166
Saat:24:30
Hagen Hbf Saat:24:00
*
Bonn
Yer: Euskırchen HBF
Saat: 23:00
Komela Bonnê
Saat: 00:00
*
Essen
Yer: am freistein 50 Komel 
Saat: 00:00
Bielefld
Yer: Bilefeld HBF
Saat: 06:30
Yer: Herford HBF
Saat: 07:00
*
Münster
Yer:Busbahnhof
Saat: 01:00
*
Osnabrück Hbf
Saat :02:00
*
Meschede
Yer: Lagerstr , 1A Komela Kurden
Saat: 23:45
*
Aachen 
Yer:Blucher platz
Saat: 22.00
*
Düren
Yer: Hauptbahnhof
Seat 23:00
 *
Köln
Yer:Mülheim Bahnhof
Saat:00.00
*
Hannover
Yer: Zob Bus Bahnhof
Saat: 07:00 
*
Aurich 
Yer: Bus Bahnhof
Saat: 00.00
*
Oldenburg
Yer: Herrenweg 173
Saat: 01.00
*
Hamburg 
Yer: Hauptbahnhof 
Saat: 07.00
*
Bremen 
Yer: Cinemax
Saat: 01.00
*
Bremerhaven 
Yer: Bahnhof
Saat: 00.00
*
Delmenhorst 
Yer: Bahnhof
Saat  00.00
*
Kassel 
Yer: Jäger Straße
Saat: 06:00
*
Kiel 
Yer: Postbank gaarchen
Saat: 06.30
*
Lübeck
Yer: Hauptbahnhof
Saat: 07:00
*
Erfurt
Yer: Hauptbahnhof
Saat: 07:00
*
Dresden
Yer: Neuestadtbahnhof
Saat: 08:00
*
Heilbronn
Yer: Landturm str 4
Saat: 00:00
*
Stuttgart
Tübingen Banhof
Saat: 23:30
Reutlingen Saat: 00:00
Nürtingen Saat: 00:30
*
Esslingen
Yer: Banhof  23:00
Bad Cannstatt Banhof: 23:30
Ludwisburg Banhof Saat: 24:00
*
Freiburg
Yer:Hauptbahnhof
Saat: 21:00

*

Nürnberg
Yer: Medya Mala Gel
Saat: 01:00
*
Munih
Yer: Schwanthalerstraße 80
Saat: 00:30."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.