Siirt’te 16 Temmuz’da bir polis aracını taranmış, bir komiser ölürken, bir polis de yaralanmıştı. Eylemi yapan gerilla Mahfuz Akçay da sığındığı evde çatışarak hayatını yitirmişti. Polis, Akçay’ın kitlesel törenle toprağa verilmesini yasaklamış, buna karşı çıkan imam ile BDP’lileri de darp etmişti. Akçay için kentte kurulan taziye çadırı da saldırıya uğradı. Önceki akşam polis, BDP’lilerin topluca çadırı ziyareti sırasında gaz bombaları ve kalaslarla saldırdı. Aralarında BDP Siirt İl Başkanı Faruk Sağlam, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz’ın da bulunduğu 50 kişi yaralandı. Polis müdahalesi sırasında Kurtalan Belediye Başkanvekili Şakir Evirgen başına aldığı kalas darbesiyle, olayı takip eden Dicle Haber Ajansı Siirt muhabiri Ekrem Tatlı ve ismi öğrenilmeyen üç kişi ağır yaralanarak Siirt Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Polis hastaneyi de ablukaya alınca hafif yaralılar gözaltı korkusu nedeniyle hastaneye gitmedi. Aralarında Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’ın resmi araçlarının da bulunduğu taziyeye gelen araçların da polis müdahalesi sırasında ağır hasar gördüğü belirtildi. Ayrıca taziye çadırı da yerinden sökülürerek, içindeki eşyalar da kullanılamaz hale getirildi. 


Sadak: Gelin vahşeti görün


Saldırıya uğrayan BDP’liler ile belediye başkanları ortak bir açıklama yaptı. Belediye’de yapılan açıklamaya konuşan Selim Sadak, „Son 2 gündür Siirt merkezde polisler tarafından yapılan şiddet Hitleri andırıyor. Hiçbir neden yokken polisin düşmanca saldırısını nefretle kınıyorum.İnsan hakları savunucularını da gelin Siirt’te yapılan vahşeti yerinde görün diyoruz“ dedi.


İHD: Yapılan zulümdür


İHD Diyarbakır Şubesi, dün açıklama yaparak, polisin tavrını kınadı. İHD, Siirt’te yapılanların zulüm ve işkence olduğunu, bunun birinci dereceden sorumlusu olan Vali ve Emniyet Müdürü’nün derhal istifa etmesini istedi. Sorumlu polisler hakkında suç duyusurunda bulunacaklarını bilgisini veren İHD, „İçişleri Bakanı ve hükümet yetkililerini de bu vahşice olay karşısında inisiyatif alarak, sorumlular hakkında gerekli tahkikatı başlatmalarını talep ediyoruz“ dedi.

16 kişi sorguda


Polisler, HPG’li Akçay’ın akrabaları ile BDP’lilerin de aralarında bulunduğu 9 kişiyi gözaltına alınmıştı. Önceki gün gözaltılara 7 kişi daha eklendi. Gözaltına alınan16 kişiden kimliği bilinenler şunlar: Beşir Çoban, Naif Akçay, Harun Akçay Emrah Kavun, Ömer Kavun, Cumali Sansar, Emin Şen, Cahit Can, Servet Cellek, DTP eski Belediye Meclis Üyesi İsa Adırt ile Zeki Sansor, Mesut Beydoğan ve soyadı öğrenilemeyen Methi isimli kişi.

SİİRT