Bu kapsamda gerçekleştirilen ilk panel, Kürdistan Kültür Sanat Akademisi’nde 15 Nisan saat 19:00'da başladı. Politik tutsaklarla dayanışma temelinde gerçekleştirilen haftanın temel talebi "Dünyadaki tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın."

Haftayı Fransa, Kürt, Peru, İrlanda, Bask, Filistin, Libya ve daha birçok ülkenin Paris’te bulunan politik temsilcileri birlikte organize ediyor. 2004 yılından bu yana gerçekleştirilen hafta kapsamında çok sayıda ortak kampanyada yürütülmüş durumda.

Tecrit ve işkence

Pazartesi günü gerçekleştirilen ilk panele Kürdistan, Tamil, Geogres İbrahim Abdullah ile Dayanışma Komitesi ve Peru Komitesi adına temsilciler konuşmacı olarak yer aldı. Kürdistan adına yapılan konuşmada ilk olarak 14 yıldır ağır tecrit koşulları altında bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın öncülük ettiği son gelişmeler aktarıldı. Açlık grevleri, cezaevlerinin durumu, Kürt tutsakların sayısı, Kürdistan'daki siyasal ve politik süreçlerle bağlantılı olarak konuşmacı tarafından aktarıldı.
Ardından 35 yıldır direnen ve 2009 yılında büyük bir katliama maruz kalan Tamil halkının temsilcisi 2009 yılından sonraki yaşanan süreci, Sri Lanka’nın elinde bulunan Tamil tutuklularına yaptığı işkenceler anlatıldı. Tüm öncü kadrolarının imha olduğuna dikkat çeken Tamil halkının temsilcisi, yaşanan insanlık dramına karşı tüm dünyanın seyirci kaldığına dikkat çekti.

Üçüncü ülke ise Peru…  

Eşitsiz bir savaşın sürdüğü Peru’da 1996 yılından bu yana 19 binin üzerinde siyasi tutsak en ağır işkence koşulları altında tutuluyor. Peru Komitesi adına yapılan konuşmada sürekli siyasi tutsakların sayısının arttığına dikkat çekildi.
Konuşmaların ardından Kürdistan yemeklerinin tanıtıldığı küçük bir kokteyl verildi. Hafta boyunca film gösterimleri, paneller devam edecek. Politik tutsaklarla dayanışma temelinde 20 Nisan Cumartesi günü ise Les Halles’de bir eylem gerçekleştirilecek.  

SELMAK AKKAYA/PARİS