Projeye rağmen yol yapılmadı

  •  Mazıdağı ve Derik çevreyolu projesi, 28 Mart 2021'de onaylandı. İhalesi, 18 ay önce tamamlanmasına rağmen çalışmalara başlanmadı. İhalenin verildiği firma, soruları yanıtsız bıraktı.

 

AHMET KANBAL/MA/MARDİN

Derik’teki kazanın ardından ilçeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “yakın zamanda adım atacağız” dediği Derik-Mazıdağı çevre yolunun ETÜT çalışması ve projelendirmesi bitmesine rağmen 18 aydır çalışmalara başlanmadığı ortaya çıktı.

Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos günü Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’ndan yük taşıyan iki TIR’ın karıştığı ve 21 kişinin hayatını kaybettiği zincirleme toplu cinayetin ardından ilçeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çevre yoluyla ilgili açıklamalar yaptı. Soylu, Mardin Valiliğindeki açıklamasında, çevre yoluyla ilgili “Ulaştırma Bakanımızla görüştük, Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu arz ettik. Vatandaşların gerek ağır vasıtalar gerek trafik yoğunluğunun Derik'ten geçmemesi konusunda bir talebi var, haklılar. Ulaştırma Bakanlığımızın da bir takım projeleri vardı. Yakın bir zamanda ihaleleri yapılır. Ulaştırma Bakanımız da buraya gelecek ve bu hemen hayata geçirilmeye çalışılacak” ifadelerini kullandı. Yaptığı bir başka açıklamada ise yine konuyu gündeme getiren Soylu, “Taziyeler sırasında bir çevreyolu talebi olduğunu bize ilettiler. Ağır vasıtalar olsun, trafik olsun, Derik’in içinden geçmemesi için projelerin hazırlanması ile yakın bir zamanda inşallah adım atacak ve hayata geçirmeye çalışacağız” dedi.

Etüt ihalesi 2017'de

Soylu’nun “yakın zamanda adım atacağız” şeklindeki açıklamasının aksine Derik-Mazıdağı çevre yolu için sürecin Eylül 2017’de başlaması, ETÜT çalışması ile projesinin 18 ay önce tamamlanmasına rağmen çalışmalara başlanmadığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; 30 kilometrelik Derik-Mazıdağı çevre yolu için Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Eylül 2017’de “Derik ve Mazıdağı Çevre Yollarının Uygulama Projelerinin ve Haritalarının Hazırlanması ETÜT-Proje Mühendislik Hizmetleri İşi” ihaleye açıldı. Ancak bilinmeyen bir nedenle ihale iptal edilirken, Haziran 2018’de aynı iş kapsamında yeniden ihale açıldı.

İhaleyi alan firma sustu

İhale, 751 bin 955 TL karşılığında Ankara merkezli Neopro Mühendislik Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi'ne verildi. İhale kapsamında işin süresi 365 gün; sözleşmenin süresi ise 6 Haziran 2018 - 30 Aralık 2022 olarak belirlendi. Projelendirme çalışmasının hangi aşamada olduğuna dair bilgi almak istediğimiz firma yetkilileri, bilgi paylaşımı yapamayacaklarını söylemekle yetindi. Edindiğimiz bilgilere ve evraklara göre; proje ve ETÜT çalışması, firma tarafından zamanında tamamlandı.

18 ay geçti, adım atılmadı

Bu kapsamda Karayolları Genel Müdürlüğü 9’uncu Bölge Müdürlüğü tarafından içinde iki tünelin de yer aldığı Mazıdağı-Derik Çevreyolu projesi hazırlandı. Bu kapsamda Mardin Büyükşehir Belediyesi, Derik ve Mazıdağı belediyeleri ile yetkili diğer kurumlara 28 Mart 2021'de yazılar gönderildi. Yazılarda “Mazıdağı ve Derik çevreyolu projemiz onaylanmıştır” denilerek, yapılacak ruhsat başvuruları ve kurum görüşlerinde projenin dikkate alınması istendi. Proje hazırlanmasına ve aradan geçen 18 aya rağmen tek adım atılmadı. Yapım çalışmasının ne zaman başlatılacağı konusunda ise sadece kente gelen ve gelecekleri duyurulan bakanların “adım atacağız” açıklaması bulunuyor.   DERİK

 

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan uygulama

Antep ve Derik’teki katliamların, göz göre göre geldiğini belirten HDP Sözcüsü Ebru Günay, asıl sebebinin tedbirlerin alınmaması olduğunu söyledi. 

Günay, dünkü basın toplantısında, halkın can güvenliği yerine yandaşın rantının korunması sonucu katliam gibi bir kaza gerçekleştiğini belirterek, şunları ifade etti: "Basit önlemlerle bu kazalara önlemler alınabilirdi. Her iki kazada da ilk kazadan sonra tedbirlerin alınmaması facianın asıl sebebi. Derik’te tam 20 dakikalık bir zaman farkı var. Bütün demokratik eylemlerde yolları kapatan, her yeri abluka altına alan adeta kuş uçurtmayan kolluk, bir kaza anında daha büyük felaketleri engellemek için yolu kapatmaya dahi gerek duymuyor” dedi. 

İlk kaza gerçekleştikten sonra yol trafiğe kapatılsaydı ikinci kazanın gerçekleşmeyeceğini söyleyen Günay, “Yine yandaşın kar hırsı dolayısıyla bağımsız tonaj kontrolleri yapılmayan TIR'lar Mardin, Derik ve Mazıdağı’nda ölüm saçmaya devam ediyor. Herkes çok iyi biliyor ki; TIR'lar Cengiz Holding’in Eti Bakır fabrikasından aldığı fosfat gübreyi taşıyor. Yanıcı bir madde ve dünyanın hiçbir yerinde yanıcı ve tehlikeli maddeler kent içinden geçirilmez. Gerekli tedbirler alınır. Hem bizim çokça dile getirmemize hem de Deriklilerin taleplerine rağmen gerekeli tedbirler alınmadı. AKP iktidarının derdi halkın can güvenliği değil, derdi yandaşlarının güvenliği ve korunması. Bu cinayetlerin faili ve sebebi, bu katliam gibi kazanın sebebi Cengiz Holding’dir, AKP iktidarının kendisidir” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.