Provokasyonun hedefi Aleviler

DAD Eşbaşkanı Musa Kulu

DAD Eşbaşkanı Musa Kulu

  •  DAD Eşbaşkanı Musa Kulu, Türkiye'nin başkenti Ankara’da Alevilerin 5 kuruman yönelik saldırının, bilinçli ve planlı olduğunu söyledi. HDP MYK da saldırıların, AKP-MHP iktidarının, ötekileştirdiği, inançlarını yok saydığı Alevi karşıtlığı üzerinden siyaset yapmasıyla doğrudan ilgili olduğunun altını çizdi. 

 

Türkiye'nin başkenti Ankara’da, Muharrem Ayı’nın ilk günü ve cem yapılırken Ana Fatma Cemevi’ne, Şah-ı Merdan Cemevi’ne, Gökçebel Köy Derneği’ne ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na eş zamanlı saldırıda bulunuldu. 

Ankara’da Tuzluçayır Ana Fatma Cemevi’ne, Ege Mahallesi Şah-ı Merdan Cemevi’ne, Gökçebel Köy Derneği’ne Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na eş zamanlı saldırı düzenlendi. Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na yapılan bıçaklı saldırı sonucunda yaralanan bir kadın hastaneye kaldırıldı. Şah-ı Merdan Cemevi’nde ise bir kişinin iki parmağı kırıldı. Ayrıca Alevi örgütlerinin kapılarına taşlı saldırı da gerçekleşti. Saldırıyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırı faili olduğu belirtilen A.O.K.’nin, Eskişehir'e giderken yakalandığını ileri sürdü. AKP Sözcüsü de bir saldırganın yakalandığını ve olayın kapandığını söyledi.

Saldırıya uğrayan Demokratik Alevi Dernekleri Ana Fatma Cemevi Ankara Şubesi Başkanı Mustafa Karabudak, iktidarın Alevileri hedef gösterdiğini belirterek, “Bugün Muharrem ayının birinci günü ve Ankara’da Alevilerin cemevlerine ve derneklerine çeşitli saldırılar olduğunu öğrendik. Bu saldırılar eş zamanlı. Bu da gösteriyor ki hepsi planlı bir şekilde yapıldı” dedi. PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Turgut Öker de cemevine ziyarette bulundu. HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Murat Çepni de DAD Ana Fatma Cemevi'ne giderek, saldırılar hakkında bilgi aldı.

Kazım Erbektaş

Bunların oyununa gelmeyiz

Aynı gün içinde, 3-4 Alevi kurumuna saldırı gerçekleştiğini, saldırılar arasında bir saat farkı bile olmadığını söyleyen Şah-ı Merdan Cemevi kurucu dedelerinden Kazım Erbektaş, “Arkalarında düğmeye basan birileri var. Aleviliğimize, kimliğimize, yas-ı matemimize, ehlibeytin ibadethanesine böyle bir saldırı da bulunmak akıl işi değil” dedi. Saldırılarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Erbektaş, şöyle konuştu: “Biz Aleviler bunların oyununa gelmeyiz. Bunların amacı dalgayı büyütüp akıllarınca ortaya bir güç koymak, bunun en büyük nedeni yaklaşan seçimlerdir. Bunların derdi de suyu bulandırmaktır.”

Fevzi Soylu

İstedikleri tuzağa düşmeyeceğiz

Şah-ı Merdan Cemevi’nin diğer kurucu dedesi Fevzi Soylu, saldırıların amacının Türkiye'de herkes tarafından bilindiğini ifade etti. Soylu, “Bu ırkçı bir saldırıdır, provokatörlüktür. Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da her yerde hep yakılan, gazlanan, coplanan bizleriz. Neden tekrarlarını yaşayalım. Buna fırsat vermeyeceğiz” dedi.  Saldırıdan bir gün önce İçişleri Bakanlığının yayınladığı "mateme ortak olun" şeklindeki genelgeye işaret eden dede Soylu, “İçişleri Bakanı dün talimat verdi bugün Ankara’da cemevleri basıldı. Cemevi basmakla bizi yıldıramazlar. Onların istediklerini yapıp tuzağa düşmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

DA: Kayıtsız kalamayız

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Musa Kulu, saldırıların tesadüf olmadığını; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumu tehdit ettiklerini hatırlattı. Kulu, “Bu saldırılar seçime giderken kaosa sürüklemenin bizi beklediğini gösteriyor. Sadece günübirlik ya da iki tane müptezelin yaptığı bir saldırı değil, aynı anda 5 ayrı yerde olayın yaşanması tamamen komplonun, projenin düğmesine basıldığı anlamına geliyor. Bunun başka izahı yok” dedi. Kulu, Muharrem Ayı’nın ilk günü ve cem yapılırken yapılan saldırının düşünülmüş, planlı ve bilinçli olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti. Kulu, şunları söyledi: “Bize ‘size nefes aldırmayacağız, sizi ve inancınızı tanımıyoruz, saygı duymuyoruz, hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve hedefimizdesiniz’ mesajıdır. Bu tür şeyler daha çok yaşanacak gibi görünüyor. Münferit değildir. Hiç kimse bu konuda kayıtsız, sessiz kalmamalı. Kayıtsız kalınırsa bu saldırganları cesaretlendirir. İleride benzer saldırıların önünü açar. Ciddi bir karşı çıkış olursa bu onlara geri adım attırır.”

HDP: Bir kişi değil

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ise  “Alevilere ve Alevi kurumlarına yönelik alçakça saldırıları kınıyoruz” başlıklı yazı açıklamasında, iktidarın Alevileri hedef alan söylemleriyle saldırının tetiklendiğini belirtti. MYK, şöyle devam etti: “Bu saldırılar, iktidarın Alevileri ötekileştirmesi, inançlarını yok sayması ve Alevi karşıtlığı üzerinden siyaset yapmasıyla doğrudan ilgilidir. İçişleri Bakanlığının olayla ilgili bir kişiyi gözaltına almış olması olayı aydınlatma çabası değil, bilakis olayın üstünü kapatmaktır. Zira bu kadar organize ve eşzamanlı bir saldırıyı bir kişinin yapması mümkün değildir. Ankara’daki cemevi saldırılarının ardında hesapları olan karanlık güçler asla amaçlarına ulaşamayacaktır. Hedeflenen provokasyonlar boşa düşecektir. Alevi canlar yalnız değildir. Alevilere ve Alevi kurumlarına yönelik saldırıların gerçek failleri bulunana ve perde arkasındaki azmettiricilerinden hesap sorulana dek mücadelemiz sürdürecek, sürecin takipçisi olacağız.”   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.