QSD Komutanı temkinli

  • Kuzey-Doğu Suriye’ye giden ABD heyetinin, Başkan Biden adına güvence vermek için görüşmeler yaptığını yazan Washington Post, QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî’nin verilen sözleri önemsediğini ama temkinli olduğunu yazdı.

 

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, ABD’li yetkililerin Suriye’deki politika ve konumlarında değişiklik olmayacağını kendilerine aktardığını belirterek, sözlerin tutulması durumunda bölgede istikrarın hakim olmasını beklediklerini söyledi. 

Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Merkez Komutanlığı Başkanı General Kenneth F. McKenzie ve Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Joey Hood’un Kuzey-Doğu Suriye’de temaslarının ardından Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî ile görüştü. Washington Post Bağdat Büro Şefi Louisa Loveluck, Mazlum Ebdî ile konuştu ve izlenimlerini yazdı:

ABD kuvvetleri, hükümetin kaotik çöküşünü hızlandırarak Afganistan’dan çekilirken, başka bir Amerikan müttefiki gelişmeleri uzaktan ihtiyatla izliyor ve kaderinin farklı olacağını umut ediyor. Çünkü Kuzey-Doğu Suriye’deki Kürt liderliğindeki QSD için daha önceki bir Amerikan askeri çekilmesinin acı hatıraları hala çok taze.

İşgalin önünü açtı

Başkan Donald Trump, üç yıl önce aniden DAİŞ’e karşı savaşan 2 bin ABD askerinin geri çekileceğini açıklayarak generallerini şaşkına çevirmişti. Bu birlikler SGD ile omuz omuza savaşmışlardı.. Gelen yoğun tepkiler üzerine askeri varlığın tamamını çekmemeye ikna oldu ancak bu gücü yarıdan fazla azalttı. Bunu yaparak QSD’nin düşmanı Türkiye’nin bölgenin bir kısmını işgal etmesinin önünü açtı.

Amerikan yönetiminin bu kararı, DAİŞ’e karşı yürütülen kampanya sırasında binlerce savaşçısını kaybeden Kürtlere ihanet olarak ağır bir dille eleştirildi.

QSD’nin üst düzey komutanı ve Washington’un Suriye’deki en güçlü müttefiki General Mazlum Ebdî, nadiren verdiği röportajların birinde “Bunun etkisi sonsuza kadar sürecek” yorumu yaptı.

Şu anda yaklaşık 900 Amerikan askeri, Suriye hükümetinin kontrolü dışında kalan Kuzey-Doğu Suriye’de bulunuyor. ABD liderliğindeki askeri koalisyon Suriye ve Irak’ta 8 bin ila 16 bin arasında olduğu tahmin edilen cihatçılara karşı devam eden mücadelenin bir parçası olarak varlığını sürdürüyor.

Kürtlere güvence için

Biden yönetimi, ABD Merkez Komutanlığı Başkanı General Kenneth F. McKenzie ve Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Joey Hood’u bölgeye göndererek Kürtlere güvence vermeye çalıştı. Yönetim, Mazlum Ebdî ve diğer yetkililerle yapılan görüşmelerde “QSD ile ortaklığın güçlü olduğunu ve Amerikan birliklerinin yakın zamanda ayrılmayacağı” mesajını verdi.

Mazlum Ebdî temkinli

Mazlum Ebdî, buradaki ABD varlığının geleceği konusunda temkinli ama iyimser bir havada. Başkan Biden’ın göreve başlamasından bu yana geçen 7 ay içinde Washington ile ilişkilerin düzeldiğini anlatan Ebdî, ”Amerika sözlerini tutarsa” Kuzey-Doğu Suriye’de göreli istikrarın hakim olmasını beklediğini söyledi: ”Artık önceki yönetimden aldığımızdan daha güçlü bir siyasi ve askeri desteğe sahip olduğumuzu hissediyoruz. Son dönemde Suriye’de hiçbir değişiklik olmayacağını söyleyen ABD’li yetkililer ziyaretimize geldi.” 

ABD’li yetkililer, Ebdî’yi DAİŞ’e karşı mücadelede istikrarlı bir el ve güvenilir bir müttefik olarak tanımlıyor. ABD liderliğindeki koalisyon, QSD’nin uyuyan hücreleri toplama ve militan grubun hayatta kalan liderliğini hedef alma çabalarını desteklemek için istihbarat sağlamaya ve hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Koalisyon ayrıca yerel petrol sahalarında devriye gezmek için QSD ile birlikte çalışıyor.

Suriye’nin çok taraflı çatışmasındaki güç dengesi, Amerikan varlığına bağlı. ABD’li yetkililer, Amerikan birliklerinin geri çekilmesinin Suriye ordusunun veya Rusya ya da Türkiye güçlerinin bölgeyi ele geçirmesine imkan verecek bir gelişme olarak görüyor. Bazı ABD’li yetkililer, Amerikan varlığının İran kuvvetlerinin Lübnan’daki Hizbullah müttefiklerine daha kolay silah tedarik etmelerini sağlayacak bir ”kara köprüsü” kurmasını engellediğini de vurguladı.

QSD ile Türk destekli güçler arasındaki cephe hatları şimdilik büyük ölçüde sessiz olsa da her an alevlenebilir. 

Mazlum Ebdî, “Bölgemizin taraflar arasında bir çatışma alanı olmasını istemiyoruz. Diğer tarafları saldırıdan kaçınmaya ve olayları tırmandırmamaya çağırıyoruz” dedi. Ebdî, DAİŞ’in de bir tehdit olmaya devam ettiği konusunda uyardı. Özellikle, yakalanan DAİŞ’lilerin tutulduğu gözaltı merkezlerinin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getiren Ebdî, konunun altını çizmek istercesine öne eğilerek, ”Bu cezaevlerinde 11 binden  fazla savaşçı var ve onları koruyan kişilerin onlarla başa çıkmak için daha iyi eğitilmesi gerekiyor” diye konuştu.  QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.