QSD: Şam Özerk Yönetim’i tanısın

  • Demokratik Suriye Güçleri (QSD), askeri meclislerinin Hesekê’de gerçekleştirilen yıllık toplantısı sona erdi.

 Toplantıya uluslararası koalisyon heyetinin de katıldığı toplantıya, Özerk Yönetim, MSD, Suriye Gelecek Partisi, KNK, Özsavunma Güçleri ve Kongreya Star temsilcilerinin yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet yürüten birçok siyasi parti temsilcisi, Kürt ve Arap aşiret liderleri ve 500’e yakın delege katıldı.

Yeni sözcü: Aram Hena

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda QSD sözcülüğüne Aram Hena getirildi.

Toplantının sonuç bildirgesi de QSD’nin yeni sözcüsü seçilen Aram Hena okudu. Sonuç bildirgesinde, Suriye ve dünyada DAİŞ tehdidinin halen devam ettiğine dikkat çekildi. DAİŞ’le mücadele konusunda uluslararası koalisyonun desteğinin sürmesi gerektiğinin altı çizildi.

Bildirgede, DAİŞ’e karşı kalıcı bir başarının elde edilebilmesi için DAİŞ’i besleyen unsurların ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı. Özerk Yönetim’in siyasi ve ekonomik olarak desteklenmesi gerektiği de dile getirildi.

Bildirgede, cezaevlerinde bulunan 11 bin DAİŞ çetesi ve Hol ve Roj kamplarında kalan yaklaşık 64 bin DAİŞ‘linin ailesinin dosyalarının çözüme kavuşturulması gerektiği ifade edildi. Çetelerin ise insanlık suçundan yargılanması gerektiğine de dikkat çekildi.

Türk tehdidine dikkat çekildi

Kuzey-Doğu Suriye’ye Türk devletinin oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılması için uluslararası kamuoyunun daha fazla sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

Rusya rolünü oynasın

Sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

”Toplantıda Şam hükümetine Suriye krizinin çözümüne hizmet etmesi tavsiyesinde bulunuldu. Şam hükümetinin bu anlamda yapacağı ilk iş Özerk Yönetim’i resmi olarak tanımak olmalıdır.

Kuzey sınırlarında yaşanan belirsizliğin sona ermesi için Rusya askeri güçleriyle işbirliği ve koordine içerisinde olunması gerektiği belirtildi. Katılımcılar Rusya hükümetine de diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu. Suriye’de kalıcı bir siyasi çözümün sağlanması için Rusya’nın da üzerine düşen rolü oynaması gerektiği belirtildi.’’  HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.