Hindistan’ın Gujarati bölgesindeki Shree Sahajanand Kadın Enstitüsü’nde regl olan öğrenciler, onur kırıcı ve işkenceye varan uygulamalara maruz bırakıldı. BBC’ye konuşan öğrenciler, regl olmadıklarını kanıtlamak için iç çamaşırlarını kadın öğretmenlere göstermek zorunda olduklarını söyledi. İddiaya göre 68 genç kadın sınıftan çıkarıldı ve tuvalete götürüldü, burada iç çamaşırlarını incelemek için tek tek çıkarmaları istendi.

İzole ediliyorlar 

Bir yurt yetkilisi, Swaminarayan mezhebi tarafından yönetilen enstitüsü yönetimine, bazı öğrencilerin regl olan kadınların uyması gereken kuralları çiğnediğinden dolayı şikayet etti. Bu kurallara göre, kadınların tapınağa yaklaşması, mutfağa girmesi ve diğer öğrencilere dokunması yasak. Yemek saatlerinde başkalarından uzak durmaları, kendi tabaklarını yıkamaları gerekiyor. Ayrıca sınıfta en arka sırada oturmaları bekleniyor.

Regl olanlar kayıt yapmak zorunda

 BBC’ye konuşan bir öğrenci, yurdun regl dönemlerine dair kayıt tuttuğunu ve böylece yetkililerin gereken yaptırımları uyguladığını belirtti. Ancak son iki aydır, sicil kaydına bir öğrencinin adı girmedi. Bunun üzerine geçtiğimiz pazartesi günü yurt görevlisi, regl olan öğrencilerin mutfağa girmesinden, tapınağa yaklaşmasından ve diğer öğrencilerle iletişimde olmasından dolayı şikayette bulundu.

‘Zihinsel işkence’

 Öğrenciler, yurt yetkilisi ve müdür tarafından bu işkence uygulamasına maruz bırakıldıklarını ve istismar edildiklerini iddia etti. Öğrenciler maruz bırakıldıkları durumu, ‘travma yaratan’ ve ‘zihinsel işkence’ olarak nitelendirerek, ‘acı verici bir deneyim’ olarak tanımladı.

Perşembe günü ise bir grup öğrenci kampüste protesto düzenledi ve onları aşağılayan üniversite yetkililerine karşı harekete geçilmesini istedi.

Geleneksel bir tabu

Regl nedeniye kadınlara karşı ayrımcılık uzun dönemdir bir tabu olarak varlığını devam ettiriyor. İnanışa göre regl olan kadınlar saf değildirler ve genellikle sosyal ve dini olaylardan dışlanırlar. Tapınak ve türbelere girmeleri yasaktır ve mutfaklardan uzak tutulurlar.

Bu uygulamalara karşı en son yaklaşık 5 milyon kadın, Kerala eyaletinde 620 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak, Sabarimala tapınağına kadınların girebilmesini talep etmişti. Hindistan Yüksek Mahkemesi 2018’de yasağın kaldırılması hükmünde bulunmuştu ancak tapınağa girmeye çalışan kadınlar engellenmeye devam ediliyor.

 

YENİ DELHİ