PERVİN YERLİKAYA / STUTTGART
15 kadın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Stuttgart Kadın Ağı (Frauenbündnis Stuttgart) 8 Mart hazırlıklarına başladı. Ağ, kadın hakları için 8 Mart’ta ‘Bütün hayatınızla buraya’ diyerek alanlara çıkmaya çağırıyor.
Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Freie ArbeiterInnen Union Stuttgart (FAU Stuttgart), Stuttgarter Frauenkollektiv, Courage, HDK-A Stuttgart, MLPD, Yeni Kadın, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E), Rahai Zan-İranlı Örgüt, Cumartesi Anneleri, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Zusammen Kämpfen
Stuttgart gibi örgütlerin 5 yıl önce bir araya gelerek oluşturduğu Stuttgart Kadın Ağı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla alanlara çıkmaya hazırlanıyor.
Kadın Ağı’nda yer alan Elisabeth Klotz, çalışmalarını ve 8 Mart hazırlıklarını gazetemize anlattı.
Taleplerimizi sokağa taşıyacağız
15 değişik kadın grubunun bir araya gelerek oluşturduğu ağ etrafında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü’nün ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün organize edildiğini belirten Klotz, “Demokratik bazda çalışıyoruz. Her grubun kendisini ifade etme hakkı var. Gurur duyduğumuz yanlarımızdan biri enternasyonal olmamız. Almanya’daki kadın platformları genelde Alman kadın örgütlerinden oluşuyor ve 8 Martları salon etkinlikleri tarzında geçiriyor. Bu yeterli değil. Kendimizi ve taleplerimizi sokağa taşımamız gerekir. Çünkü taleplerimizi dile getirmemizin en iyi yolu sokaklar. Bizim farklılığımız ise çok renkli olmamız” dedi.
Eşitsiz ücrete, savaşa, zorla örtünmeye karşı
8 Mart günü çok yönlü taleplerle alanlara çıkacaklarını ifade eden Klotz, şöyle konuştu: “Almanya’da kadınlar erkeklerle aynı işi yaptıkları halde yüzde 21 oranında daha az maaş alıyorlar. Çocuk bakımı genelde kadının üzerinden yürüdüğünden, kadınlar yarı zamanlı çalışmak durumunda kalıyor. Buna itirazımız var.
Kürdistanlı, Türkiyeli kadın örgütlerinin gündeminde bu yıl, savaşlar var. Kürt kadınlar, kadınların özgürleşmesinde rol modeller ve dünya çapında nasıl eşit, dayanışmacı bir toplum inşa edileceğinin örneğini sundular. Amerika’nın Kürt bölgelerinden geri çekilerek Erdoğan’a yol açması, büyük bir tehlike. Bu sadece Kürt kadınları için bir tehlike unsuru değil, onlarla beraber İranlı, Afgan kadınları da kapsıyor. Biz enternasyonal kadın gruplarını tedirgin eden bir durum bu. Dolayısıyla 8 Mart’ta Ortadoğu’da artan savaş tehlikesini, Alman Hükümeti’nin katılımını ve Türkiye’ye yaptığı silah teslimatlarını protesto ediyoruz. İranlı kadınların gündeminde de zorla örtünmeye karşı bir direniş var. İran’ın kadın düşmanı yönetimine karşı İranlı kadınlarla dayanışıyoruz.”
Eşitlik kadınların odak noktası
Dünyada özellikle genç kadınların eşitlik sorununu yaşamlarının odak noktası haline getirdiğine dikkat çeken ve kadın örgütlerinin son yıllardaki hareketlenmelerinden bahseden Klotz, gelişen sağcı akımların kadının kazanılmış haklarını geri almaya ve geriye dönük kadın imajının güçlendirilmeye çalıştığını da söyledi.
Eşit dünya talebimiz var
Marion Schöndienst ise “Savaşmayı bıraktığımız noktada, kazanılan haklarımızın elimizden alınmayacağını bir garantisi yok” diyerek taleplerini sıraladı: “Bir sürü talebimiz var. Emperyalist savaşlar dursun istiyoruz. Kadınların erkekler gibi maaş almasını, sadece kadın olarak değil, insan olarak görülmesini istiyoruz. Kadınların ezilmediği, ikinci sınıf insan olarak görülmedi bir dünya talebimiz var. Erkeklerle eşit hakları paylaştığı bir sistem, kadının meta olarak görülmediği bir dünya talebimiz var. Tam da bu taleplerimiz için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sokağa çıkacağız.”
8 Mart Günü 16.30’da Schlossplatz’da miting yapılacağı, 17.30’da şehir içinde yürüyüş düzenleneceği bilgisini veren Schöndienst, bütün kadınları kendi renkleriyle katılmaya çağırdı.