Reqa Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Mustafa’ya ödül

Kadın Haberleri —

LEYLA MUSTAFA

LEYLA MUSTAFA

  • 2021 yılında 38 ülkeden finale kalan 81 belediyenin değerlendirildiği Dünya Belediye Başkanı Ödülü, DAİŞ’in işgalinden sonra Reqa’yı yeniden inşa etme çabalarından dolayı Reqa Belediye Eşbaşkanı Leyla Mustafa’ya  verildi.

MUHAMMED KAYA/BERLİN

2004’ten beri verilen ve 2021 yılında 38 ülkeden finale kalan 81 belediyenin değerlendirildiği Dünya Belediye Başkanı Ödülü (World Mayor Award) Projesinde Reqa Belediye Eşbakanı Leyla Mustafa’ya 2021 Jüri Ödülü ödül verildi.

Juri açıklamasında, "DAİŞ’in işgalinden sonra Reqa'yı yeniden inşa etme çabalarından dolayı Reqa Belediye Eşbaşkanı Leyla Mustafa’ya ödül verdik" dedi.

Ödül yeşil şehirlere

Covid-19 salgını başlangıcında hazırlanan 2021 Dünya Belediye Başkanı Projesi, dünyanın her yerinde köyler, kasabalar ve şehirlerin etkilenmesi nedeniyle, daha güçlü, daha adil, daha yeşil şehirlere adandı. 2021'de Dünya Belediye Başkanı tarafından onurlandırılan belediye başkanları listesi, büyük metropollerden, orta ölçekli şehirlerden ve küçük topluluklardan şehir liderlerini içeriyor. Ayrıca Belediye başkanlarının davranışları, hedefleri ve başarıları dikkate alındı.

2021 Dünya Belediye Başkanı Projesi, Dünya Belediye Başkanı Ödülü'ne ek olarak, belediye başkanlarının sermaye tasarımı, Uluslararası İlişkiler, kapsayıcılık, sürdürülebilirlik, gelecek geliştirme, kamu hizmeti ve topluluğun ilerlemesi alanlarındaki çabalarını ve başarılarını takdir eden yedi ödül verildi. 2021 Jüri Ödülü ise, Reqa Belediye Eşbaşkanı Leyla Mustafa'ya verildi.

Reqa bir zamanlar DAİŞ başkentiydi

Juri, Reqa belediye Eşbaşkanı Leyla Mustafa’nın başarılarını anlamak için öncelikle Reqa’nın tarihine odaklanıyor. Yunan, Roma, Bizans, Türk, İslam ve Katolik tarihlerine sahip antik bir şehir olan Reqa, 2014-2017 yılları arasında DAİŞ’in ele geçirdiği bölgelerin başkenti olmuştu. Daha sonra YPG-YPJ’nin de içinde bulunduğu QSD güçleri ile Uluslararası koalisyon işbirliğinde DAİŞ’den kurtarılmıştı. Ancak DAİŞ’i bitirme ve Reqa’yı kurtarma operasyonu sırasında kent neredeyse yok olmuştu.

Ödül Eşbaşkanlık sistemine

Merkezi Londra'da bulunan City Mayors Foundation tarafından kurulan ve yürütülen projenin amacı, şehirlere ulusal düzeyde önemli katkılarda bulunan belediye başkanlarının profilini yükseltmenin yanı sıra ve uluslararası olarak yerel yönetimle ilgili kamusal tartışmanın ve yerel yönetime katılımını teşvik etmek.

30'lu yaşlarındaki inşaat mühendisi Leyla Mustafa’nın kurulduğu 2017 yılından itibaren Reqa Sivil Konseyi'nin (RCC) Eşbaşkanlığını yürütüyor olması da proje yürütücülerinin dikkatini çekti.

Eşbaşkanlığını Arap halkından biriyle ortaklaşama yapması da Juri tarafından “birlikte çalışmak için farklı toplulukları bir araya getirmek için dikkate değer bir girişim” olarak tanımlandı. Dünyanın birçok yerinde temel insan ve yurttaş hakların sorgulandığı ve ihlal edildiği bir zaman diliminde Reqa’da Eşbaşkanlık sisteminin yürütülmesi, farklı topluluklardan bireylerin yönetime katılması World Mayor 2021 tarafından övgüye layık görüldü.

Öte yandan 2021 yılı ödülü için dünyanın farklı yerlerinden dokuz belediye başkanı seçildi. Seçilen dokuz belediye başkanı arasında Reqa Belediye Eşbaşkanı Leyla Mustafa da yer alıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.