EMÎNE EL-ELÎ/ANHA
DAIŞ çetelerinin Reqa’daki işgali döneminde heykel yaptığı için işkence gördükten sonra tutuklanan ressam ve heykeltıraş Cuma Seîd El-Hemo, kentin özgürleştirilmesinin ardından yeniden sanatına sarıldı.
Cuma Seîd El-Hemo otuz yıldır resim ve heykel yapan Reqalı bir sanatçı.
Sanatına genç yaşta mermer ve taşlar üzerinde çizdiği resimler ile başlayan El-Hemo, Reqa Sanat Merkezi’nde 1989 ile 1996 yıllarında resim öğretmenliği ve heykeltıraşlık yaptı.
DAIŞ'in kenti işgal etmesiyle hayatının en karanlık günlerini yaşayan Cuma El-Hemo, heykel yaptığı için defalarca çetelerin işkencesine maruz kaldı, heykelleri çeteler tarafından kırıldı. Kimi değerli heykelleri ise DAİŞ tarafından Türkiye’ye götürülerek burada satıldı.
Reqa Sivil Meclisi kentin özgürleştirilmesinin hemen ardından yaptığı araştırmalar sonucunda El-Hemo’nun kimi heykellerini bularak meclis binasına yerleştirdi.
DAIŞ çetelerinin kenti işgal ettiği dönemde defalarca tutuklanan El-Hemo, “Serbest bırakıldığımda da gizli bir şekilde eserlerimi yapmaya devam ediyordum. Yaptığım eserleri de bir evin bahçesine gömüp, saklıyordum” diye konuştu.
REQA