Reqa'dan Qendîl'e kadar

Qendil Newroz

Qendil Newroz

  • Newroz, dün Kuzey ve Doğu Suriye'nin Reqa'nın da içinde bulunduğu 8 merkezi ile Başûrê Kurdistan'ın Medya Savunma Alanları'ndaki Qendîl'e (Kandil) kadar halkın yoğun katılımıyla kutlandı.
  • Qendîl'deki Newroz'da görüntülü mesajı paylaşılan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Celal Talabanî, Neşîrwan Mistafa ve Abdurrahman Qasimlo'nun Qendîl'deki mücadelelerini hatırlatarak, şunları söyledi:
  • "Qendîl, Kürt halkı için onurlu bir şerefin nişanesidir, onurlu bir tarihtir. PKK, bugün bu onurlu tarihi, tüm şehitlerin anılarını temsil ediyor. Teslimiyeti bugün de kabul etmeyen Kürt halkını yok etmeye kimsenin gücü yetmez."

Önümüzdeki günlerde büyük bir savaşın yaşanacağının görüldüğünü belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Tüm güçlerini birleştirip PKK’yi darbelemek ve Kürdistan’ın tamamında Kürt soykırımını tamamlamak istiyorlar. Herkes iyi bilmelidir ki; bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar" dedi. 

Kuzey ve Doğu Suriye’de "Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” şiarı ve on binlerin katılımıyla Newroz kutlandı. Sabah saatlerinden itibaren 7’den 70’e  on binlerce binlerce kişi merkezi kutlamaların yapılacağı alanlara akın etti. Kutlamaların yapıldığı tüm merkezlerde ulusal kıyafetlerini giyen Kürtler, Araplar, Ermenler, Süryaniler ve Çerkesler, aynı meydanlarda buluştu. Newroz'un kutlandığı Cizîrê Kantonu’nun Dêrik, Girkê Lege, Tirbespiyê, Qamişlo, Amûdê, Hesekê, Dirbêsiyê kentleri ile Reqa’daki alanlar, Önder Abdullah Öcalan’ın ve şehitlerin posterleri, TEV-DEM, QSD, YPG, YPJ ve Şehit Aileleri Meclisi flamalarıyla süslendi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Evîn Siwêd, Tirbespiyê; MSD Eşbaşkanı Leyla Qereman, Hesekê; PYD Eşbaşkanı Asya Ebdullah ise Qamişlo’daki Newroz kutlamalarında konuştu.

Büyük bir coşkunun hakim olduğu ve sık sık “Bê Serok jiyan nabe” sloganının atıldığı Newroz kutlamalarındaki ateş, şehit anneleri tarafından yakıldı.

 

 

Savaş bölgesi Qendîl'de de

Savaşın yaşandığı Medya Savunma Alanları'nın Qendîl bölgesinde de binlerin katıldığı Newroz kutlaması, saygı duruşuyla başladı. Şehit aileleri, Newroz ateşini yaktı. Müzik gruplarının ardında Kürt sanatçılar Jîna Seqizî, Mîdya Hisên ve Firmêsk Hafiz sahne aldı.

Eşbaşkan Bayık'tan mesaj

Yağışlı havaya rağmen büyük bir coşku ve heyacan içinde devam eden kutlamada, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın görüntülü mesajı da paylaşıldı. Kürt halkının ve İslam aleminin Newroz'unu ve Ramazan'ını kutlayan Bayık, şehitlere anarak verilen sözü tekrarladı.

Başûrê Kurdistan halkının, uzun yıllar ağır acılar çekip büyük büyük bedeller ödeyen yurtsever bir halk olduğunu belirten Bayık, "Osmanlılara karşı da Silêmanî'de Babanlar öncülüğünde geliştirilen ilk direnişle karşı duruldu. O tarihten günümüze halkımız her alanda özgürlük mücadelesini sürdürüyor. Hiçbir zaman işgalciler ve soykırımcılar karşısında baş eğmedi, özgürlüğünden vazgeçmedi" dedi.

 

 

Böyle bir halk yok

Tarihte Kürtler kadar uzun soluklu bir şekilde özgürlük için direnen ve bedel ödeyen bir halk olmadığını kaydeden Bayık, şöyle devam etti: "Kürt halkı, hiçbir zaman köleliği ve sömürülmeyi kabul etmedi, özgür yaşamda ısrarcı olacağını ispatladı. Qendîl halkı da tüm Kurdistan, özellikle de Güney Kürdistan halkı için örnektir. Qendîl, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yeridir. Qendîl, Kürt halkı için onurlu bir şerefin nişanesidir; onurlu bir tarihtir. Kürdistan devrimine büyük hizmetler etmiştir. Mam Celal, Neşîrwan Mistafa, Abdurrahman Qasimlo, Qendîl’de yaşadılar ve burada özgürlük mücadelesini büyüttüler. PKK, bugün bu onurlu tarihi; tarihteki tüm şehitlerin anılarını temsil ediyor. PKK ve Önder Apo’nun adı, bu tarihi direnişin adıdır."

Başûr'u işgal etmek istiyor

Türk devletinin, Başûrê Kurdistan'ı işgal ve ilhak etmek istediğini, 50 binden fazla Türk askerini yerleştirdiğini, onlarca yerde askeri komuta merkezleri oluşturduğunu, yollar inşa ettiğini vurgulayan Bayık, şunları söyledi: "Halkımızın kazanımlarını gasp edip yok etmeyi amaçlıyor. Türk devleti, Barzani Ailesi'nin desteğiyle işgal edip soykırım gerçekleştiriyor. Halkımız her gün buna tanıklık ediyor. Buna karşı PKK gerillası tüm imkanlarıyla duruyor. PKK gerillası, Kürt halkı ve Kurdistan’ın özgürlüğü için canını feda ediyor. Üstelik Türk devleti ve Barzani Ailesi kadar imkanlara sahip değil, sadece fikirleri, silahı ve bir de davası vardır. Soykırıma, işgale ve ihanete karşı duruyor, Başûrê Kurdistan planlarının hayata geçirilmesini engelliyor. Başûr halkı da gerillanın yanında durmalı, yardım etmeli ki gerilla da daha iyi direnebilsin ve soykırımcı Türk devletine ağır darbeler vurabilsin."

Kürt halkının düşmanıdır

Türk devletinin, sadece PKK’nin değil, özgürlüğü talep eden her Kürt’ün düşmanı olduğunun altını çizen Bayık, "Nerede özgürlük için mücadele eden bir Kürt varsa Türk devletinin hedefidir. Kürt halkının yok olması, özgürlüğünün olmaması gerektiğine inanıyorlar. Bunun için Kürt halkına saldırıyorlar. Bunun için Önder Apo ve PKK’ye saldırıyorlar, çünkü PKK, Kürt halkının geleceğinin ve direnişinin kerametidir. Türk devleti, Kürt halkını yok etme siyasetinin önündeki en büyük engel olan PKK ve Önder Apo’ya bu nedenle saldırıyor" şeklinde konuştu.

 

 

Kürtleri yok edemeyecekler

NATO ve Barzani Ailesi'nden sonra şimdi Irak’la ittifak geliştirme çabasından bazı sonuçların alındığının görüldüğünü belirten Bayık, şunları dile getirdi: "Bu, önümüzdeki günlerde büyük bir savaşın yaşanacağını gösteriyor. Bu durum, aynı zamanda PKK’nin ne kadar büyük bir güç ve Kurdistan’a, insanlığa ve özgürlüğe ne kadar aşık bir hareket olduğunu da gösteriyor. Bunun içindir ki tüm güçlerini birleştirip PKK’yi darbelemek ve Kurdistan’ın tamamında Kürt soykırımını tamamlamak istiyorlar. Herkes iyi bilmelidir ki; bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar! Tarihte işlenen tüm katliamlara rağmen Kürt halkı nasıl ki yok olmamış, teslimiyeti kabul etmediyse günümüzde bunu gerçekleştirmeleri asla mümkün değildir. Kürt halkı, özgürlükte karar kılmış ve sonuna kadar bunda ısrarcı olacaktır. Bir halk, özgürlükte karar kıldıysa her şeyi de göz önünde bulundurmuştur. Böyle bir halkı yok etmeye kimsenin gücü yetmez. Böylesi bir halk ne kadar acı çeker ve bedel ödese de mutlaka sonuç alacaktır. Herkes bunu iyi bilmelidir."

Newroz ruhuyla yürüyeceğiz

"Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesine dikkat çeken Eşbaşkan Bayık, şunları ekledi: "Bu hamle amacına ulaşırsa işgalci ve soykırımcı Türk devleti, Kürt halkına karşı soykırım siyasetini daha fazla sürdüremez. Kürt halkına karşı geliştirilen soykırım saldırıları durdurulacak, özgürlük yoluna girilecek, Kürt sorunu çözüme kavuşacaktır. Kürt halkı da kendi dili ve özgürlüğüyle kendi coğrafyasında yaşayabilecektir. Bizim yürüyüşümüz, bir özgürlük yürüyüşüdür. Bizim yürüyüşümüz, Newroz ruhunun yürüyüşüdür. Bizler sonuna kadar bu çerçevede yürüyeceğiz. Kürt halkı kazanacak ve büyük insanlığa da kazandıracaktır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.