Rojava Devrimi kutlandı: Bizim devrimimiz

Yurt Dışı Haberleri —

Rojava Devrimi

Rojava Devrimi

  • Kürtler ve dostları Avrupa’da gerçekleştirdikleri eylem ve etkinliklerle Rojava Devrimi’nin 10. yıl dönümünü kutladı. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, “Devrimi dostlarımızla başardık. Rojava Devrimi’ne Avrupa’dan gelip katılan ve bu devrim için canını veren şehitlerin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.  

Avrupa’nın birçok ülkesinde Rojava Devrimi’nin 10. yıl dönümü eylem ve etkinliklerle selamlandı. Almanya’nın Hamburg, Nürnberg, Göttingen, Frankfurt, Kassel, İsviçre’nin Zürih, Avusturya’nın Viyana,  İtalya’nın Parma, Milano, Mantova, Bologna ve Bolzano kentleri de eylem ve etkinliklerin yapıldığı yerler arasındaydı. Tüm kentlerde Kürtlerin yanı sıra dostlarının da kitlesel olarak katıldığı eylemlerde, direniş selamlandı, Türk devletinin saldırıları ve Avrupa ülkelerinin sessizliği de protesto edildi. 

Korumak hepimizin görevi

Hamburg’da Rote Flora Kültür Merkezi önünde yapılan kutlamada konuşan PYD Temsilcisi Zozan Derik, Rojava’da gerçekleşen devrimin sadece Kürt halkının değil ilerici tüm insanlığın ortak emeğinin sonucu  olduğunu söyledi. Devrimde 12 bin kişinin şehit düştüğünü ve 18 bin kişinin yaralandığını hatırlatan Derik, “Devrimin korunması ve geliştirilmesi hepimizin görevi” dedi. İnsan hakları aktivisti Anja Flach, Avrupa devletlerini, Rojava’ya saldırılarını sürdüren Türk devletine destek vermekten vazgeçmeye çağırdı. Jiyan Qamışlo, Rafa Kurd ve Koma Efrîn folklor grubunun sahne aldığı etkinlikte, PKK yasağına karşı da imza toplandı.

Hava sahası kapatılsın

Nürnberg’de Villa Leon Meydanı’nda düzenlenen kutlamada Rojava Devrimi öncülerinin posterleri ile PYD, YPG, YPJ bayrakları asıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada sık sık, "Bijî Şoreşa Rojava", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Konuşmalar ardından Seyda Perinçek ve Şerif Omari sahne alarak direniş parçalarını seslendirdi. Kutlama halaylar ve sloganlarla sona erdi.

Göttingen’deki etkinlikte uluslararası güçlere hava sahasını kapatma çağrısı yapıldı. Rojava Devrimi’ni anlatan konuşmaların yapıldığı ve bildirilerin dağıtıldığı eylem “Bijî Berxwedana Rojava” sloganıyla sona erdi.

PKK, YPG/YPJ bayrakları taşındı

Frankfurt’ta Kürtler ve dostları “Bijî Şoreşa Rojava” şiarıyla gerçekleştirilen kutlamada buluştu. Women Defend Rojava, RiseUp4Rojava, Amara Kadın Meclisi, Frankfurt Kürt Toplum Meclisi, Städtfreundschaft Frankfurt-Kobane e.V, YXK ve JXK tarafından düzenlenen etkinlikte Koma Hezex’in seslendirdiği parçalar eşliğinde halaya duruldu. 

Kassel’deki eylemde de uluslararası topluma hava sahasını kapatma çağrısı yapıldı. Aktivistler, şehrin işlek bir caddesindeki büyük binanın üstünde ve şehir merkezinde PKK bayrağının yanı sıra YPG-YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterini açtı.  Eylem boyunca “Şehîd Namirin” ve “ Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da devrimin yıl dönümü yürüyüş ve festivalle kutlandı. Christian Broda Platz'ta toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve enternasyonalist Heldenplatz’a doğru “Bijî Serok Apo”, “Bijî Şoreşa Rojava”, “Bijî YPG” ve “Bijî YPJ” sloganlarıyla yürüdü. 

Binlerce kilometre uzakta olsa da

İsviçre’nin başkenti Zürih’te ise Rojava Devrimi'nin 10. yıl dönümünü kutlamak ve devrim şehitlerini anmak için açık hava etkinliği düzenlendi. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostunun katıldığı Halvetiaplatz'daki etkinlikte Zürih Rojava Komitesi adına konuşan enternasyonalist şöyle dedi: “Bizden uzakta olabilir ama bizim yaşamımızı da etkileyen bir devrim gerçekleşti. YPJ ve YPG savaşçıları 19 Temmuz devrimini büyüterek DAİŞ’i yenilgiye uğrattı. Herkesi Rojava Devrimi’ni savunmaya çağırıyoruz.”

Devrimi dostlarımızla yaptık

Etkinliğe telefonla bağlanan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ie özetle şöyle konuştu: “Devrime başladığımız 19 Temmuz'un üzerinden 10 yıl geçti. Bu devrimi tek başımıza yapmadık, bunu dostlarımızla başardık. Rojava Devrimi’ne Avrupa’dan gelip katılan ve bu devrim için canını veren şehitlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Rojava direnişinde de, Kobanê direnişinde de bizimle birlikteydiler. Bu devrim halkların devrimidir. Devrim için birlikte kan ve can verdik. Rojava Devrimi, Rojava’da yaşayan bütün halkların devrimidir. Arap, Süryani, Ermeni haklarının ortak devrimidir. Devrim hepimize kutlu olsun.”

Bir binanın üzerine çıkan Antifa aktivistleri Rojava Devrimi’ni selamlayan pankart açtı. Etkinlik, sanatçılar Berfin Demir, Sercan Kobanê ve TEV-ÇAND İsviçre sanatçılarının stranları eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. 

İtalyanlardan Rojava’ya selam

İtalya’nın Parma şehrinde de onlarca kurumun desteği ile  kent merkezinde miting gerçekleştirildi. Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırıları protesto edildiği eylem, Kara Kadın Grubu, Parma Kadın Evi, Ciac, ANPI, Komünist Parti Yeniden İnşa, Halkın Gücü, Art Lab, Filistin Komitesi, Halk Atölyesi, Koro Malfattori, Le Giraffe, Kolektif Fotoğraf Grubu, Antonio Cieri Anarşist Grup tarafından organize edildi. Eylemde "Rojava'yı savun, Erdoğan'ı hemen durdur", "Türk faşizmini ve savaşı durdurun", "Silahlanmaya hayır" pankartları ile PKK, YPG/YPJ bayrakları açıldı. 

 Rojava Devrimi'nin 10. yılını selamlamak için Milano, Mantova, Bologna ve Bolzano'da de kitlesel eylemler düzenlendi. 

* * *

14 Temmuz direnişçileri anıldı

Almanya’nın Saarbrücken ve Hildesheim kentlerinde 14 Temmuz Ölüm Orucu direnişçileri anıldı. Saarbrücken Halk Meclisi tarafından düzenlenen anmada işgal saldırılarına karşı direnişte şehit düşen gerillalar da anıldı. Hildesheim Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ndeki anmada sinevizyon gösterimi yapıldı. Komün Meclisleri Hannover, Partizan, PYD Hannover ve Kuzey Almanya Kürdistan Demokratik Toplum Federasyonu (FED-DEM) temsilcileri konuşmalar yaptı. Fransa’nın başkenti Paris’e bağlı Mantes-la-Jolie bölgesinde de 14 Temmuz anması yapıldı. Sinevizyon gösterimi yapıldı, TEV-ÇAND sanatçıları müzik dinletisi sundu.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.