“Rojava halkının özgürlüğü tüm Kürdistan’ın özgürlüğü anlamına gelir” diyen zeki Şengali, şunları söyledi: “Bu alanda yaşanan gelişmeler uluslar arası güçler yine bölgedeki demokratik güçler açısından da önemlidir. Yeni bir güç demektir. Bu, demokrasi güçlerinin elini güçlendirecektir. Adım adım onların özgürlüğünü de sağlayacaktır. Bu açıdan sadece Kürtler değil, herkes tarafından desteklenmesi gerekir. Hiç kimse bir çıkar beklemeden, kendinden uzak bir durum gibi görmeden, orada yaşıyormuşçasına, oradaki devrimin içindeymiş gibi yaklaşmalıdır.”
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zeki Şengali, Türk devletininin Rojava’daki kazanımların önüne geçmek için sürekli provokasyonlar yaratmaya çalıştığını ifade etti. Şengali Kürt halkının direnişi ile bu oyunları boşa çıkarttığını kaydetti.
‘Rojava için herkes sokağa dökülmeli’
Rojava’da kaybetmenin mücadeleyi yıllarca geriye çekecekğini belirten Zeki Şengali, “Rojava’daki tüm Kürt partileri, Kürdistan’daki halk yine yurt dışında yaşayan Kürtler alanlara dökülmeli. Kampanyalar başlatmalı. Yardımlar toplanmalı. Rojava halkı mutlaka sahiplenilmeli. Oradaki halkımızın bugün yardıma ihtiyacı var. Kuşkusuz Rojava dışındaki halkımız yardımlarını sunuyor. Ancak bunlar halen yeterli düzeye ulaşmamıştır. Yaşanılan bu tarihi dönemeçte her Kürdün görev ve sorumluluğu da daha fazla artmıştır” dedi.
Tel örgüler utançtır
Sınıra tel örgülerinin çekilmesine de sert tepki gösteren Zeki Şengali şu hususlara dikkat çekti: “Güney ile Batı Kürdistan arasında sınır kapılarını açılması gerekir. Bu yapılmadığı gibi tel örgülerinin çekiliyor olması çok daha vahim bir durumdur. Bunlar utanç tel örgüleridir. Böylesi tel örgülerle de sınırların yaratılması kabul edilemez. Bu, hiçbir Kürdün kabul etmeyeceği bir durumdur. Sınırlar kapatılarak Batı Kürdistan halkı ambargo altına alınmıştır. Gıda, ilaç, yakacak vb. her şey yok denilecek düzeydedir. Bu bilinçli bir politikadır. Sömürgeciler Kürtleri açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Çünkü sınır kapıları halkın umudu durumundadır. Daha önce kapıların açılacağı vaadi verildi.”
‘Barzani sözünü tutmalı’
Barzani’nin söz vermesine rağmen kapıların açılmadığına dikkat çeken Şengali, “Açılacak denildi. Ancak açılmadı. Aksine sınıra tel örgüsü çekiliyor. Tawus köyünden Dicle suyuna kadar tellerin örüldüğü söyleniyor. Kürt halkı buna sessiz kalmaz. Bunun derhal durdurulması gerekir. Halkın buna tepkisi gelişiyor. Kürdistan halkı tepki gösteriyor, göstermelidir de. Tabi yerel hükümetin halkın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak yollara tel örgüsü çekmesi çok vahim bir durumdur. Aksine birileri bunu yapsa hükümetin engel olması gerekiyordu. Umuyoruz ki yerel hükümet bunu yeniden gözden geçirir ve Kürtleri çıkarları temelinde adımlar atar. Rojava halkı şu anda diğer parçadaki Kürtlere ihtiyaçların var. Halkımız orada özgürlüğüne bu denli yaklaşmışken destek vermemek, engel olmak tarihin af edeceği bir durum olmayacaktır. Buradaki halkımıza maddi manevi her türden destek vermek tüm Kürtlerin görevidir” diye belirtti.
Göç etmek kurtuluş değil
Rojava halkının göç etmemesi gertiğini söyleyen Şengali devamla şunları dile getirdi: “Güçten düşürmek, dağınık ve iradesiz kılmak istiyorlar. Oradaki halkımız da göçün kurtuluş olmadığını bilmesi gerekir. Kuşkusuz devrimin zorlukları vardır. Açlık, yoksulluk olacaktır. Ama yine de önümüzdeki süreçte büyük kazanımlar sağlayacaktır. Bunun için daha fazla mücadele vererek, birliğini, örgütlülüğünü bu temelde güçlendirmelidir. Halkımız da yerinde kalarak onuruna, özgürlüğüne sahip çıkmalıdır. Türk devleti 90’lı yıllarda Kuzey Kürdistan’ı boşaltmaya çalıştı. Hedeflerine ulaşmak için göçlerle alanı boşaltmayı amaçlıyordu. Bunlar Kürtlere tecrübe kazandırdı. Rojava halkımız da bu tecrübelerden dersler çıkarmalı, bu politikalara gelmemelidir.”
HALİT ERMİŞ/ANF-BEHDİNAN