Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi, 15 Eylül'de başlaması kararlaştırılan Kongre öncesi hazırlık çalışmalarına hız verirken, önceki gün gerçekleştirilen toplantısında 19-23 Ağustos tarihleri arasında Rojava'da incelemelerde bulunan heyetin hazırlamış olduğu raporu değerlendirdi.
Raporun içeriği ve toplantıdaki tartışmalar konusunda DiHA'nın sorularını yanıtlayan Hazırlık Komitesi üyeleri, sonuçlarına ilişkin önümüzdeki günlerde yazılı açıklama yapılacağını kaydetti. Hazırlık Komitesi olarak Rojava heyetinin hazırlamış olduğu raporu onayladıklarını ve olumlu gördüklerini kaydeden Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Ronahi Serhat, raporda Rojava'ya ilişkin kamuoyunun çok yabancısı olduğu yeni bir hususun olmadığını söyledi. Raporda öncelikle Federal Kürdistan Başkanı'ndan Rojava'ya uygulanan ambargonun kaldırılması ve Rojava'dan göçün önüne geçilmesinin talep edildiğini belirten Serhat, rapordaki taleplere ilişkin şu hususları dile getirdi: "Göçün önüne geçilmesi amacıyla Rojava'da bir kampın oluşturulması talep edildi. Gerçekten de Rojava'nın boşaltılması her dört parçada Kürtler için çok çok kritik bir durumdur. Bu hususta hem halkın isteği, hem de heyetin önerisi vardı. Aynı zamanda yapılacak olan yardımların Rojava'da gerekli olan yerlere ulaştırılması önerisi var. Göçün önünün kesilebilmesi için en doğru ve en iyi yöntem de budur. Siyasi açıdan da Destaya Bilind a Kurd gibi ortak bir siyasi irade de oluşturulmuştu. Bunun da mevcut durumun aşılabilmesi için üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için aktif bir rol oynaması isteniyor. Rojava halkının şimdiye kadar yaptığı direnişi sahiplenme ve YPG'nin şimdiye kadar yürüttüğü direnişi destekleme gibi hususlar da var. Hazırlık Komitesi olarak bu hususların üzerinde durduk. Raporu olumlu gördük. Bu rapora sahip çıkıyoruz."

Kerkük'e benzer durum
Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi ve YNK Politbüro Üyesi Sadi Pira, Sêmalka kapısının açılması ve ambargoya son verilmesinin Rojava halkının isteği olduğunu belirterek, Rojava'daki göçe işaret etti. Pira, "Sınır kapısı halkın Güney Kürdistan'a gelmeye muhtaç hale gelmemesi, özellikle hastanelere uzman heyetlerin gönderilmesi, Rojava halkının Güney Kürdistan'da akrabalarını görmesine izin verilmesi gibi bir dizi insani konuda kullanılmalıdır. Çünkü halkı göçertmek en başta Kürtlerin düşmanlarının isteğidir. Daha da önemlisi göç eden Kürtlerin yerini doldurmayı bekleyen bir Arap hareketi var. Daha önce Kerkük'te benzer durumu yaşamıştık" şeklinde konuştu.

Barzani halen suskun
Sadi Pira, konuya ilişkin Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani'nin vereceği cevabın da önemli olduğuna vurgulayarak, "Raporu Sayın Bölge Başkanı'na gönderdik. Çünkü raporda dile getirilen bazı hususların yerine getirilmesi için üzerine düşenler var" dedi. Barzani ve KCK yönetimine gönderilen rapora ilişkin henüz bir cevap almadıklarını belirten Pira, "Kuşkusuz heyetin oluşması çağrısını Sayın Barzani yapmıştı. Hazırlık Komitesi'ne bu amaçla başvurmuştu. Raporda, Rojava halkı, incelemelerde bulunan heyetin önerileri ve Hazırlık Komitesi'nin taleplerinin yerine getirilmesi isteniyor" diye ifade etti.

Komitenin toplantı gündemi
29-30-31 Ağustos tarihleri arasında devam eden Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi toplantılarında, komisyonlar tarafından hazırlanmış karar tasarıları görüşülerek, son halleri verilecek. Hazırlık Komitesi üyesi Ronahi Serhat, üç günlük toplantı gündemini şöyle aktardı: "Komisyonların çoğu raporlarını bitirip Hazırlık Komitesi'ne teslim etti. Hazırlık Komitesi bu komisyon raporları üzerinde duracak ve Kongre'ye sunulabilecek şekilde son hallerini verecek. Bunun için de ne kadar zaman gerekiyorsa üzerinde o kadar tartışılacak. Hazırlık Komitesi'nin bundan sonraki temel çalışması budur. Aynı zamanda bazı pratik çalışmalar da var. Bunlar da devam ediyor." 

DİHA/HEWLÊR




Aynı merkezden yönetiliyor

Kürt Yüksek Konseyi üyesi Îlham Ehmed, El Kaide'ye bağlı çetelerin saldırıları ile Rojava'ya yönelik ambargonun aynı merkezden planlı uygulandığını kaydetti.
Îlham Ehmed, Tirbespiyê'nin Meşûq Köyü'nde gerçekleştirilen halk toplantısında Rojava'da El Kaide'ye bağlı çetelerin saldırıları ile Rojava halkına uygulanan ambargoyu değerlendirdi. Rojava'ya yönelik saldırıların Kürt halkına karşı dış güçlerin desteğiyle planlı geliştirildiğini belirten Ehmed, saldırıların tek merkezden yönlendirildiğine dikkat çekti. Ehmed, Rojava'ya yönelik ambargo, Sêmalka'nın kapatılması ve Türkiye'nin Rojava'ya yönelik politikasının da saldırı planının bir parçası olduğuna işaret ederek, Kürt halkının iradesini kırmak ve Rojava'daki direnişi engellemek amacıyla devreye konulduğunu ifade etti.