Rojava’da işgal protestosu

  • Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Qamişlo’da yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı yürüyüş ve miting yapıldı.

Qamişlo, Dêrik, Rimêlan, Girkê Legê, Çilaxa, Tibespiyê ve Hesekê’den on binlerce kişinin katıldığı “Meşa Rûmetê”ye Liberal Parti, Süryani Birlik Partisi, Suriye Roj Demokratik Partisi, Kongreya Star, Demokratik Birlik Partisi, Suriye Gelecek Partisi ve sivil toplum kurumu temsilcileri de destek verdi. 

Amûdê yolu üzerinde saygı duruşuyla başlayan yürüyüş, HPG ve YJA Star gerillalarının direnişinin selamlanmasıyla devam etti. İşlek caddelerde devam eden yürüyüşte, halk sık sık gerilla direnişini selamlayan sloganlar attı.

Yürüyüş ardından 12 Mart Stadyumu’nun yanında bir miting düzenledi. Mitingde ilk sözü gerilla annesi Xaliye Eyub aldı. KDP’nin Türk devleti ile kurduğu iş birliğine tepki gösteren Xaliye Eyub, her türlü saldırı ve iş birlikçiliğe karşı gerillanın yanında olduklarını kaydetti. Uluslararası güçlere ve işgal saldırılarına sessiz kalan kurumlara da tepki gösteren Xaliye Eyub, her türlü saldırıya karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.

“Meşa Rûmetê”, Kürtlerin birlik olması gerektiği ve KDP’nin eleştirildiği diğer konuşmaların ardından sloganlarla sona erdi. QAMIŞLO

 

İşgale karşı duracağız

Binarê Qendîl halkı, Türk işgal saldırılarını protesto etti.

Enzê köyünde önce akşam RJAK tarafından organize edilen yürüyüşe halkın yanı sıra Dêrîn pêşmergeleri de katıldı. RJAK’tan Awaz Îsmaîl, yaptığı konuşmada, Türk devletinin Kürt düşmanlığına işaret ederek, işgal saldırılarının hedefinde tüm Kürtlerin olduğunu vurguladı. Binarê Qendîl halkı olarak işgale karşı duracaklarını kaydeden Îsmaîl, tüm Güney halkının da işgalcilere boyun eğmemesi gerektiğini ifade etti.

Dêrîn pêşmergelerinden Celal Xezêneyî de BAAS faşizmine karşı direndiklerini ve başardıkları gibi Türk sömürgeciliğini de defedeceklerini vurguladı.

 

Irak: Türkiye işgal ediyor

Irak Ordusu Genel Komutanlığı Sözcüsü Yehya Resul, yaptığı basın açıklamasında Türk devletinin, işgal saldırılarına dikkat çekti. Yehya Resul, Türk ordusunun Irak topraklarını 20 km derinlikte işgal ettiğine işaret ederek, “Bu ilişkilerimizin bozulmasına neden olacak. Bunun yanı sıra Türk ordusu, Kürdistan Bölgesi’nde birçok yerde askeri üssünü arttırdı. Türk devletinin ilerlemesi yanlıştır. Türk devleti, Irak ve komşu ülkelerin egemenliğine saygı göstermelidir” dedi. Diyalogla çözüm bulunabileceğini belirten Yehya Resul konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Türkiye, Irak topraklarını işgal ediyor. Irak hava sahasını ihlal ediyor. Hava koruma sistemi ile çözüme ulaşılmalı.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.