Rojava’da saha araştırması

Kadın Haberleri —

Qamişlo Jineolojî Akademisi üyesi Nofa Elî

Qamişlo Jineolojî Akademisi üyesi Nofa Elî

  • Jineolojî Akademisi “etik ve estetik” kavramlarıyla ilgili yürüttüğü saha araştırmasını tamamladı. Sonuçlar okullar başta olmak üzere kamusal alanla da paylaşılarak dönüşüm esas alınıyor.

Erkek egemenlikli sistemin bilim tanımı, kalıp ve alanlarını sorgulayarak yeni bir bakış açısı yaratmayı amaçlayan Jineolojî Akademileri, içi boşaltılarak kadın aleyhine kullanılan kavramları da yerli yerine oturtuyor. Etik ve estetik bu kavramlardan. Jineolojî sitesi, bu iki kavramı “yeni bilim anlayışında bilimler arası ortaklaşmanın harcı” olarak tanımlıyor. Tarih boyunca felsefi tartışmaların temel noktası olarak etik ve estetiğin birlikte, ilişki içinde ele alındığını hatırlatan Jineolojî, kapitalist sistemde bu iki kavramın birbirinden koparılmasına karşı çıkıyor. Ahlakın gericilikle, estetiğin kadını metalaştıran ‘güzellik’ anlayışıyla özdeşleştirilmesine eleştiriler geliştiriyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet gösteren Jineolojî Akademisi, bu amaçla yaklaşık bir yıldır etik ve estetik kavramlarıyla ilgili bir dizi çalışma yürütüyor. Qamişlo Jineolojî Akademisi üyesi Nofa Elî, çalışmaları hakkında Jinha Kadın Haber Ajansı’na bilgi verdi.

Etik ve estetik kavramlarının hayatın ana parametlerinden olduğunu kaydeden Elî, “Bu iki temel alana tüm toplum, insan, cinsiyet ve canlıların ihtiyacı var ama bu alanlar nasıl veya hangi ilkelere göre kullanılmalı? Önemli olan bu” dedi. Kapitalist sistemin tüm kavramlarda olduğu gibi bu iki kavramı da çarpıtarak kullandığına dikkat çeken Elî sözlerini şöyle sürdürdü:

Sistem aynılaştırıyor

“Güzellik için büyük fabrikalar ve şirketleri açıyor, insanlar ve hayvanlar üzerinde deneyler yapıyor. Olumsuz sonuç verme olasılığı yüksek olan maddeler üzerinden testler yapılıyor. Bunların hepsi kapitalizmin etik dışı yöntemleridir. Tüm dünyada güzellik standartları aynı hale geldi, şekil ve model aynı. Bu sistem insanı kültüründen, ahlaktan, dilinden de hissettirmeden uzaklaştırıyor.”

Jineolojî Akademisi olarak mevcut toplumsal dokuyu anlamak, ama aynı zamanda çözüm üretmek ve bilinç kazandırmak gibi bir sorumluluklarının olduğunu kaydeden Nofa Elî, “Amacımız; halkımız ve gençlerimiz bilinçlensin ve bu sistemlerin tuzağına düşmesin” dedi.

Yöntemi de alternatif

Bir yıla yakın bir süredir yürüttükleri çalışmada metod olarak da alışılmışın dışına çıktıklarına dikkat çeken Elî, “Özellikle etik ve estetik bölümü için yürütülen yöntemler kolektifti. Çocuklardan yetişkinlere kadar herkesi bu çalışmanın içine aldık.  Akademisyenler, gençler, kurum ve akademilerde görev yapan kişilerle araştırmamızı geliştirdik. Bu araştırmalar hem soru cevap şeklinde hem de anketler, çalıştaylar, söyleşiler, tartışmalar ve seminerler aracılığıyla oldu” diye kaydetti.

Araştırmalarını tamamladıklarını ve şu an yazım aşamasına geldiklerini söyleyen Nofa Elî, “Sonuçlar kitap ve broşürler üzerinden halka ulaştırılacak” dedi. Jineolojî Akademisi Üyesi Elî ulaştıkları sonuçları, başta okullardaki eğitmenler olmak üzere kantonlardaki tüm kurum ve kuruluşlarla da paylaşacaklarını belirtti. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.