Rojhilatê Kurdistan yalnız değildir

Kadın Haberleri —

Piranşar /Halk direnişte

Piranşar /Halk direnişte

  • İran’da 66 gündür süren halk ayaklanmasında molla rejimi Rojhilatê Kurdistan’a saldırdı. Tespit edilebildiği kadarıyla dünden bu yana 13 Kürt katledildi.

İran halklarının rejimin değişimi ve özgürlük talebiyle başlattığı direniş 66 gündür devam ediyor. Halkı sindirmeye ve direnişi bastırmaya çalışan rejim direnişin 65.’inci gününde Mahabad’da halka saldırdı. Dört kişinin hayatını kaybettiği saldırı ardından yeni bir direniş dalgası başladı. Mahabad halkı şehitlerini uğurlarken intikam sözü verdi. Halkın rejime olan öfkesi dijital medyada yayınlanan görüntülerde görüldü. Direnişin 66’ıncı gününde ise rejim Mahabad’a, Urmiye’den askeri takviye yaptı. Havadan ve karadan bombalanan Mahabad’a Rojhilatê Kurdistan’ın değer kentlerinden destek geldi. Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Mahabad’daki direnişe destek veren Piranşar, Merîwan, Cavanrud kentlerinin rejim güçleri tarafından bombalandığı twitter hesabından bildirildi. Saldırılarda ölü ve yaralıların olduğu kaydedildi.

Piranşar’dan devrimci marşlar yükseldi

Piranşar’da halk Mahabad için sokağa çıktı. Sokağa çıkan halka Devrim Muhafızları ya da diğer bir değişle Pasdaranlar doğrudan ateş açtı. İlk belirlemelere göre saldırıda 16 yaşındaki Karwan Qader Shukari ve Tahir Azizi hayatını kaybederken onlarca insan yaralandı. Tahir Aziz için yapılan cenaze töreninde Kürtçe devrimci marşlar söylendi.

 Kirmanşan ve Sine de direniş devam ediyor

Kirmanşan’da Mahabad ile dayanışma amacıyla sokağa çıkan halk, “Mahabad yalnız değildir” sloganları attı. 

Sine’ye bağlı Baweriz Köyü, Mahabad için ayaklandı. Köylüler attıkları “Mahabad yalnız değildir, Sine onun destekçisidir” sloganıyla Mahabad halkının yanında olduğunu gösterdi.

Cavanrud ateş altında

Cavanrud

Cavanrud’da pasdaranlar tarafından katledilen Bahaddin Vaisi ve İrfan Kakai için yapılan cenaze törenine rejim güçleri yine saldırdı. Direnişin sürdüğü Cavanrud’da “Mahabad yalnız değildir, Cavanrud onun desteğidir” sloganları atıldı. Direnişin sürdüğü Cavanrud’da halk taş ve sopalarla rejim güçlerine karşılık verirken rejim güçlerinin halka yönelik gerçek merme kullandığı ve insan bedenlerinin sokaklarda kaldığı yayınlanan videolarda görüldü. Kentte direniş sürüyor.

Dehgulan ayakta

Dehgulan’da rejim güçleri tarafından katledilen Mohsen Niazi'nin için cenaze töreni düzenlendi. Törende “Şehîd namirin” sloganları atıldı. 

Mahabad için Urmiye, Seqiz, Serdeş ve Paveh halkı da ayağa kalktı. Umiye, Seqiz, Serdeş ve Paveh’de direniş devam ediyor. 

16 yaşındaki Karwan Qader Shukari ve Bahaadin Vaisi

Merîwan’da durumu bilinmiyor

Mahabad için ayağa kalkan Merîwan’da rejim güçlerinin halka doğrudan ateş açtığı ve şehrin bombalandığı bildirildi. Merîwan’da yaşananlar ilişkin bir bilgiye ulaşılmazken, kentte direnişin sürdüğü kaydedildi.

Mahabad / Şehre askeri araçların girişi

Rejim Mahabad’da terör estirdi

Mahabad’a ilişkin dijital medyada yayınlanan görüntülerde rejim güçlerinin askeri ve sivil araçlarla şehre girdiği görüldü. Sokaklarda terör estiren rejim güçleri direnişçilere doğrudan ateş açtı. Kimi yerlerin de bombalandığı bildirildi. Şehirde tam olarak nelerin yaşandığı, ölü ve yararlılar hakkında kesin bilgiye henüz ulaşılamadı.

Edinilen bilgilere göre son 24 saatte en az 13 Kürt Rojhilatê Kurdistan'ın çeşitli kentlerinde katledildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.