Roj’un 60 madalyası

Kadın Haberleri —

Roj Kadın Takımı, tekvando eğitimi

Roj Kadın Takımı, tekvando eğitimi

  • Roj Kadın Takımı, Dêrik’ten Minbic, Amûdê ve Qamişlo’ya kadar şubelerini açarak kadınları ve kız çocuklarına tekvando eğitimi veriyor. Takımda yer alan kadınlar ise bölgesel ve uluslararası alanda kazandıkları 60 madalyayla tüm kadınlara hayallerinin peşinden gitme çağrısı yapıyor. 

Kuzey-Doğu Suriye’de kadınlar her alanda kendilerini geliştirmeye ve gelecek nesillere ilham vermeye devam ediyor. Tekvando da kadınların başarılara imza attığı alanlardan birisi. 2009’da kurulan Kaplanlar Tekvando Okulu’nda Roj Kadın Takımı ve Salar Takımı oluşturuldu. Onlarca antrenörün yer aldığı okulda uluslararası başarılara imza atan tekvandocular yetiştirilirken, Roj Kadın Takımı oyuncuları da yerel ve uluslararası düzeyde birçok başarıya imza atıyor. Jinha’dan Delal Remezan, kadınların tekvandodaki başarılarını takım yöneticisi ve oyuncularına sordu.

 

Roj Kadın Takımı yönetici ve oyuncusu Delyar Hüseyin

 

Takımda tek başınaydı

Roj Kadın Takımı hem oyuncu hem de yönetici olan Delyar Hüseyin, Kaplanlar Tekvando Okulu’na 2010 yılında kayıt yaptırdı. İlk katıldığında baskılara karşı geri adım atmadı ve hayallerinin peşinden gitti.

“2010 yılından bu yana yerel turnuvalara katılıyorum. 2011’de birincilik kazandım. Kuzey-Doğu Suriye bölgelerindeki devrimin ardından uluslararası turnuvalara katılma hazırlıklarına başladık. İlk katılımımız 2013 yılındaydı. Başlangıçta çok zorluk çektim çünkü okula başladığımda 15 yaşındaydım ve takımdaki katılımcılar arasında tek kız bendim. Bazı eleştirilerle karşılaştım. Bana sürekli neden tekvando branşını seçtiğim ve bunun erkeklerin bir oyunu olduğu soruluyordu. Ancak ben tüm eleştirileri görmezden geldim ve oynamaya devam ettim.”

 

 

Her turnuvada madalya

2013 yılında Ürdün ve Türkiye'de düzenlenen yarışmalara takımıyla katıldı ve bu onu tekvandoya devam etme konusunda daha da cesaretlendirdi.

"İlk uluslararası katılım Türkiye'de oldu ve bronz madalya almayı başardım. Takımımız 6 madalya kazandı, bu da hayalimi gerçekleştirmenin ve daha çok bağlı kalmanın başlangıcı oldu. Suriye dışındaki kamplara hazırlanmaya ve uluslararası düzeyde katılmaya başladık. 2016 yılında Ürdün'de düzenlenen Uluslararası Yıldırım Şampiyonası’nda altın madalya kazandım. 2019 yılı sonunda Covid-19 salgınının yayılmaya başlamasıyla önce on-line bir turnuvaya katıldık ardından ikinciliği aldığım Mısır, ardından da Tunus ve Kudüs'te bir turnuvaya katılım oldu. 2022’de salgının sona ermesi ardından Asya düzeyinde (Başkanlık Kupası) son turnuvaya katıldık, bu turnuvada gümüş madalya ve takım ruhu kalkanını kazandık.”

Dêrik’ten Qamişlo’ya kadar büyüdüler

Roj Kadın Takımı, adını DAİŞ çetelerinin bir düğün salonunu düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden oyuncudan aldı. Delyar Hüseyin, Rojava genelinde bu isimle fakat uluslararası düzeyde Tekvando Kaplanları ismiyle katıldıklarını söyledi.

“Bugüne kadar uluslararası düzeyde 60’a yakın madalya kazandık. Siyah kuşak kazanan katılımcı sayımız yaklaşık 100 kişidir. Okuldaki eğitimler 6 yaştan itibaren başlıyor. Okula kaydolmak için inisiyatif isteyen ve alan anneler var. Özellikle kız çocuklarının ve ailelerinin bu spora ilgisi arttı. Okulun şu anda Dêrîk, Minbic, Amûdê ve Qamişlo şehirlerinde şubeleri var.”

Beyaz rengi güç veriyor

Antrenör olmasının yanında oyuncu ve bir çocuk annesi olan Delyar Hüseyin, zorluklarla karşılaşsa da bunu aştığını kaydetti. 

Tekvandoyu tercih etme nedenine de dikkat çeken Delyar Hüseyin, “Tekvandocular beyaz giyerler ve bu barışın bir göstergesidir. Bu oyun sayesinde uluslararası turnuvalara katılarak diğer halkların kültürlerini öğreniyoruz. Ayrıca bize fiziksel ve zihinsel güç veriyor. Beceriler kazanıyoruz ve bunları sonraki nesillere aktarıyoruz. Kız çocukları ve kadınlar sonuçları ne olursa olsun hırslarının peşinden koşmalı ve hedeflerinden vazgeçmemeli.  Kadınlar hedeflerine ulaşmalarının önünde duran tüm engelleri aşmalıdır. Gelenek ve göreneklerin haklarını kullanmalarını ve başarılarını sınırlamasına izin vermemelidirler” dedi.

 

Roj Kadın Takımı oyuncucu Alaa Hüseyin

 

Tüm zorlukları aştı

13 yıldır Kaplanlar Tekvando Okulu'nda forma giyen ve Roj Kadın Takımı’nda oynayan 24 yaşındaki Alaa Hüseyin ise geçtiğimiz günlerde Ürdün'de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kupası turnuvasına katıldı.

 “Arzum ve isteğim Kaplanlar Tekvando Okulu'na kaydolmaktı. Okuldaki takımların ve oyuncuların uluslararası turnuvalara katılacağını duyunca bu isteğim daha da arttı ve karşılaştığım tüm zorluklara rağmen bu günlere kadar geldim.”

2011’de bölgesel başarıların ardından uluslararası turnuvalara katılmaya başlayan Alaa Hüseyin, çalışmalarını şöyle anlattı: 

“2013 yılında Türkiye’de düzenlenen turnuvaya katıldım. İlk kez katıldığım bu turnuvada altın madalya kazandım. Yurt dışından birçok kapalı kampa ve yoğun antrenmanlara katıldım. Hesekê ve Başûrê Kurdistan’da düzenlenen uluslararası turnuvalardan sonra 2016 yılında Amman'da Yıldırım Şampiyonası'na katılarak altın madalya kazandım ve 2019 yılında Uluslararası Elit Şampiyonası'na katılarak tekrar altın madalya kazandım. Aynı yıl Beyrut Şampiyonası’na katıldım ve bronz madalya kazandım. Hesekê ve Duhok şehirlerinde çok yoğun antrenmanlar yaptık, bu antrenmanlar bazen günde dört saati buluyordu. Bir hafta önce Ürdün'de Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katıldık ve bu ekip üyeleri altın madalya kazandı.”

Başarı kadınların

Alaa Hüseyin’in amacı ise alanında uzmanlaşmak ve dünya şampiyonlarına katılmak. Alaa aynı zamanda tüm kadınların hedeflerine ulaşması için azimli olmaları ve mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.