Rusya: Geri adım atmayacağız 

Dünya Haberleri —

Tatbikat sırasında bir Rus askeri  

Tatbikat sırasında bir Rus askeri  

  • Rusya, Ukrayna krizinde ABD'nin yaptırım tehditleri karşısında geri adım atmayacaklarını duyurdu.

Washington'daki Rusya Büyükelçiliği'nin dün Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "Gerginliği körükleyen Moskova değil Washington. ABD'nin yaptırım tehditlerini dinlerken geri çekilmeyeceğiz" denildi.

Rus büyükelçiliği, ABD diplomatik kaynaklarınca atılan ve Moskova'yı 2014'te Ukrayna'yı "işgal etmekle", Kırım yarımadasını ilhak etmekle suçlayan bir tweet'e tepki gösterdi.

Açıklamada “istenmeyen değişimin bölgesel gerilim bağlamında değerlendirilmesi gerektiği" ifade edildi.

ABD’ye yanıt verildi 

Bu arada Rus hükümetinin, ABD'nin Ukrayna-Rusya krizinde gerginliğin azaltılması için sunduğu tekliflere yazılı bir yanıt verdiği bildirildi. Ancak detaylar kamuoyuyla paylaşılmadı. 

ABD, NATO'nun Ukrayna'ya kapısının açık olduğunu belirterek Rusya'nın en temel taleplerinden birini reddetmişti.

Bakanlar görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov dün bir telefon görüşmesi yaparak diyaloğu devam ettirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Blinken’ın görüşme yapmasının tam amacı ilk tepkiyi duymak ve kaygılarımızı iletmek” dedi.

Asker gönderme masada değil

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise muhtemel bir savaşta Ukrayna topraklarına asker göndermelerinin masada olmadığını söyledi. Kirby, Ukrayna'ya silah ve mühimmat sevkiyatının süreceğini ifade etti. 

Rus sınırında NATO tatbikatı

Öte yandan NATO'nun Gelişmiş İleri Varlık Savaş Grubu bünyesindeki askerler, Rusya sınırına yaklaşık 60 kilometre mesafede bir haftalık askeri eğitim yaptı. Eğitimde günlük olarak antrenman ve atış talimi yapıldığı, gruplar arasındaki iletişimin güçlenmesi için çalışıldığı açıklandı. 

Ukrayna asker sayısını artırıyor

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski dün bir açıklama yaparak asker sayısının artırılmasına yönelik kararnameyi imzaladığını bildirdi. Kararname orduya 3 yıl içinde 100 bin kişinin ilave edilmesini öngörüyor. 

Kanada’dan Kiev’e destek

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise “Rusya Ukrayna'yı işgal ederse bunun ağır ve ciddi sonuçları olur" dedi. Trudeau, Ukrayna askerlerini eğitmeye devam edeceklerini ve Kiev’e askeri teçhizat göndereceklerini söyledi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.