Rusya yaptırım kıskacında

Dünya Haberleri —

Rusya Ukranyna

Rusya Ukranyna

  • Ukrayna savaşının birinci yılında bir çok uluslararası platformda Rusya’ya yeni yaptırımlar konusu öne çıktı. Bir kaç gün içerisinde eş zamanlı olarak yapılan G-7, G-20 ve AB’den farklı açıklamalar gelirken ABD yaptırım listesini genişletti Çin 12 maddelik planını açıkladı.

Çin’in açıkladığı 12 maddelik öneriler paketine Rusya’dan olumlu tepki gelirken ABD ve Almanya başta olmak üzere bunun bir çözüm olmadığı dile getirildi. Rusya’ya Ukrayna’dan çekil çağrısı yapılmayan Çin görüşünde denge vurgusu öne çıktı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise savaşın birinci yılının tamamlanması ile yaptığı konuşmada Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile görüşmek istediğini açıkladı. Zelenskiy Pekin yönetiminin yaptığı önerinin, "Çin'in barış arayışlarına katıldığının işareti olduğunu" söyleyip "Çin'in gerçekten Rusya'ya silah vermeyeceğine inanmak istiyorum" dedi.  

G-20’den mutabakat çıkmadı

Hindistan'ın teknoloji merkezi Bengaluru’da düzenlenen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, Rusya ile Çin'in, Ukrayna'daki savaşın nihai bir belgede tanımlanmasına itiraz etmesiyle konsensüs sağlanamadan sona erdi. Toplantının sonunda yayınlanan nihai belgede Ukrayna'daki savaş konusunda herhangi bir anlaşmaya varılamadığı belirtildi.

Sonuç bildirgesi, önde gelen yedi sanayi ülkesinden oluşan G7'nin dün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklaması ardından geldi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rus yetkililerin katıldığı bir oturumda "Ukrayna'ya karşı yasa dışı ve haksız savaşı" olarak tanımladığı savaşı kınayarak, G-20 ülkelerine Ukrayna'yı desteklemek ve Moskova'nın savaş çabalarını engellemek için daha fazlasını yapma çağrılarını yineledi.

AB’den Rusya’ya 10. yaptırım kararı

Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik onuncu yaptırım paketini kabul etti ve "Ukrayna özgürleşene kadar" Moskova üzerindeki baskıyı arttırma sözü verdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Şu anda Rusya'nın savaş cephaneliğini tüketen ve ekonomisini derinden sarsan, şimdiye kadarki en geniş kapsamlı yaptırımlara sahibiz" dedi. 

Yaptığı açıklamada, yaptırımları en çok delen Türk devletinin tutumu konusuna değinmeyen Avrupa Komisyonu Başkanı, AB yaptırımlarını delmeye çalışanlar üzerindeki baskıyı arttırdığını söyledi. AB’nin Rusya’ya yeni yaptırım paketinde gazetemizin 5 Şubat tarihli saysında "Rus silah şirketine Türk dopingi" başlıklı haberinde duyurduğu tüm malzemeler bulunuyor. Haberimizde, 13 Türk firmasının içinde ABD üretimi makina ve stratejik malzemenin de bulunduğu materyali 18.5 milyon dolar karşılığı yaptırım uygulanan Rus şirketlerine sattığı örnekleri ile açıklanmıştı. 

Yeni yaptırımlarda ne var?

AB'nin Rusya'ya yönelik onuncu yaptırım paketi, savaş alanında ele geçirilen insansız hava araçları, füzeler, helikopterler de dahil olmak üzere Rus silah sistemlerinde kullanılan elektronik bileşenlerin yanı sıra belirli nadir toprak elementleri, elektronik entegre devreler ve termal kameraları yasaklı ihracat listesine ekliyor. Paket ayrıca Rusya'nın askeri ve endüstriyel kompleksini destekledikleri gerekçesiyle, aralarında Moskova tarafından kullanılan askeri insansız hava araçlarını üreten yedi İranlı kuruluşun da bulunduğu 96 kuruluşa daha sıkı ihracat kısıtlamaları getiriliyor.

Paketin getirdiği dış ticaret alanındaki bir diğer kısıtlama da asfalt ve sentetik kauçuk gibi Rusya için önemli gelir getiren malların ithalatında uygulanacak. Yaptırımların yürürlüğe girmesi için AB üyesi 27 ülkenin ayrı ayrı paketi onaylaması gerekiyor.

ABD, savaşın birinci yıldönümü olan 24 Şubat'ta Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmiş, bu kapsamda Moskova'ya destek veren Avrupa, Asya ve Orta Doğu'daki hem Rus hem de üçüncü ülke aktörlerini içeren 200'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağını bildirmişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.