Saadet, Emine ve Durre’nin direnişiyle

Kadın Haberleri —

Garip Yeşil

Garip Yeşil

  • DEM Parti Curnê Reş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Garip Yeşil, 1979’da belediye meclisine giren Saadet Yavuz, Emine Hacıyusufoğlu ve Durre Kaya’nın mirasına sahip çıkacaklarını belirterek, “Burayı ‘Ben varım, kadınım ve söz hakkına sahibim’ diyecek kadınların yeri yapacağız” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerden kazandığı belediyelerden en çok dikkat çeken yer Riha’nın (Urfa) Curnê Reş (Hilvan) ilçesiydi. Curnê Reş, 45 yıl aradan sonra yeniden kazanıldı ve bu kazanım tarihi zafer niteliğiydi. Ancak seçim akşamı aralarında AKP adayı Ali Aslan Bayık’ın da olduğu AKP’li 50 kişilik grup Gençlik Merkezi ve çevresinde oyların bulunduğu sandığı ateşe vermiş, akabinde halk sokaklara çıkmıştı. Curnê Reş halkı, YKS’nın kararı sonrası 2 Haziran’da sandık başına giderek kararını verecek.

DEM Parti Curnê Reş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Garip Yeşil, AKP’nin gasp etmek istediği bu ilçeye kadın gözüyle baktığında hala erkek egemen zihniyetin hakim olduğunu söyledi. 2014 yılından bu yana aktif siyasette yer alan Yeşil, ilçede erkeklerin bir adım önce olduğunu ve kadınlara feodal kalıplarla yaklaşıldığına işaret etti.

‘Ben varım’ demek için

Jinnews’e özellikle dört duvara hapsedilen, yaşama katılamayan, kendini ifade edemeyen ve söz sahibi olamayan kadınlar için belediyeyi almak istediklerini belirten Yeşil, “Amacımız kadınlar üzerindeki bu kabuğu kırmak ve kara bulutları ortadan kaldırmak olacak. Kadınları dört duvar arasından çıkarıp, ‘Ben varım, kadınım ve kendim söz hakkına sahibim’ diyebilecek konuma gelmelerini istiyoruz” dedi.

O mirası büyüteceğiz

Yeşil, 1979 yılının ruhuyla Curnê Reş’i ‘Buradayım’ diyen kadınların yeri yapacaklarını söyledi ve ekledi: “1979’lerde feodalizmin zirve yaptığı o dönemlerde 3 kadın arkadaşımız öncülüğünde belediyeyi almıştık. Bugün, o 3 kadın arkadaşımızdan aldığımız mirasla binlere ulaştık. Çalışmalarda yer alan binlerce kadın arkadaşımız var. Örgütsel yapı içerisinde de eşit temsiliyetle bulunuyorlar. Bu mirasa sahip çıkıp, büyüteceğiz. Hilvan’ı kadın alanı, kendinin farkında olan kadınların yeri yapacağız. Yaklaşık iki aydır bu temelde çalışmalarımız sürüyor.”

Kurtuluş DEM’de

Yeşil, halkın 45 yıl sonra yönünü kendilerine çevirme nedenini anlattı: “Hilvan parti tarihinde çok kıymetli ve önemli bir yere sahip. Halk yıllarca sömürüldü, ezildi, haklarına el konuldu ve hiçbir hizmet görmedi. İnsanlarımız çalışmak için evlerini, topraklarını bırakıp farklı şehirlere gidip, yazın da mevsimlik işçi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar ama eğer belediye halka iş imkânı sunmuş olsaydı, bu insanlar metropollere göç etmek zorunda kalmayacaklardı, mevsimlik işçi olarak dağ bayır gezmeyeceklerdi. Öte yandan, partinin kadın haklarına yaklaşımını görüyorlar. Bundan dolayı hem kadınlar hem halk DEM Parti’ye yöneldi, biliyorlar ki kurtuluşları buradadır.”

Curnê Reş örnek olacak

Belediyeyi tekrar kazandıkları gibi önceliklerinin kadınlar ve gençlere hizmet olacağını ifade eden Yeşil, projelerini sıraladı: “Kadınlar için iş imkanları ve kooperatifler, kurslar, kadın semt pazarları kuracağız. Hilvan’ın istekleri ve ihtiyaçlarına göre, mahalle mahalle halkımızla oturup ihtiyaçlarını gözeten bir çalışma yürüteceğiz. Yaşlılarımız ve gençlerimiz için de projelerimiz var. Hilvan’ı kültür, sanat, dil ve kadın konusunda örnek bir yer yapmak istiyoruz.”

İradenize sahip çıkın

Yeşil, AKP’nin 31 Mart akşamı yaptığı irade gaspına işaret ederek, 2 Haziran için şu çağrıyı yaptı: “2 Haziran varlık yokluk seçimi olacak. Halk kurtuluşu bizlerde görüyor ve biz de bu temelde halkımızı yanıltmayacağız. Halkımızı ferahlığa, özgürlüğe kavuşturacağız ve hak ettiklerini vereceğiz. Kendinize, kadınlara, kadınların öncülüğüne ses verin. Halkımız sandık başına gitsin ve iradelerine sahip çıksın.” RIHA

* * *

İlk eşbaşkanlık

Curnê Reş’te 1977’deki yerel seçimlerde Mehmet Veysi Bayuk, AP’nin listesinden belediye başkanı oldu. Özgürlük Hareketi’nin itirazları ve Süleymanlar aşiretine karşı süren 6 aylık direnişin ardından, Bayuk, istifa etti. Alınan erken seçim kararıyla 6 Mayıs 1979’da seçim yapıldı. Kürt Özgürlük Hareketi’nin yoksul bir aileden aday gösterdiği Nadir Temel, oyların çoğunluğunu alarak başkan oldu.

Kurdistan’da yapılan bu seçimde ilk kez belediye meclisine kadın üyeler de girdi. Saadet Yavuz, Emine Hacıyusufoğlu ve Durre Kaya belediyede Temel’le birlikte çalıştı. İlk eşbaşkanlık sisteminin burada hayat buldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.