Sakine’nin hikayesi Kürt kadın tarihidir

Kadın Haberleri —

KJK

KJK

  • KJK, 9 Ocak Paris Katliamı'nın yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bizler de Sakine Cansızlar gibi sürekli bir direniş içinde olacağız ve mutlaka onurlu eşit ve özgür yaşamı tüm halklardan kadınlarla birlikte mücadele ederek kazanacağız” denildi.

Komalên Jinên Kurdistan (KJK) Koordinasyonu, PKK’nin kurucularından ve Kürt Kadın Hareketi’nin önderi Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in şehadetlerinin yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında, üzerinden geçen 9 yıla rağmen katliamın aydınlatılmamış olmasının büyük bir suçtan ve gerçeklerin karanlıkta kalmasını istemekten başka bir şey olmadığı vurgulandı.

Hiçbir güç kadının önünde duramaz

‘Kendilerini ilerici, demokratik, özgür gören başta Fransa ve Almanya olmak üzere kapitalist modernist sistemin, Paris Katliamı’nın iç yüzünün ortaya çıkmaması ve faillerin cezalandırılmaması için adaleti ve hukuk ilkelerini çiğnediğine işaret edilen mesajda, AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikaları da değerlendirildi. AKP-MHP iktidarının Kürt kadınları şahsında evrensel kadın özgürlük çizgisini hedeflediği belirtilen açıklamada: “Hiçbir güç, kadınların özgür ve eşit yaşam duygu ve tutkusuna karşı duramaz. Bizler de Sakine Cansızlar gibi sürekli bir direniş içinde olacağız ve mutlaka onurlu eşit ve özgür yaşamı tüm halklardan kadınlarla birlikte mücadele ederek kazanacağız” denildi.

Tutkulu bir özgürlük savaşçısı: Sakine Cansız

Sakine Cansız’ın hayat hikayesinin aynı zamanda Kürt kadınlarının da tarihi olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Sakine Cansız arkadaşın şahsında görülen yaşamının her karesine işleyen özgürlük tutkusudur. Bu özgürlük tutkusu için adanmış bir yaşamdır. O kapitalist sistemin yaşam kalıplarını, kadını köleleştiren köhne gelenekleri cesurca yırtıp atan, 12 Eylül karanlık zindanlarını aydınlatan en büyük kadın direnişçisidir. Sakine yoldaş duruşuyla, katılımı ile hareketimizin, halkımızın sürekli ilham kaynağı, asla boyun eğmeyen, sınır tanımaz yiğit Kürt kadın temsilini başarılı bir şekilde yapmıştır. Yaşamında her zaman tutkulu bir özgürlük savaşçısıdır. Asla pes etmeden, büyük bir inat ve kararlılıkla halkımızın, kadınların özgürlük mücadelesinde her zaman öncü rolünü oynamıştır. Bizlere bir kadının yaşamda nasıl özgürleşeceğinin yollarını göstermiş ve bu anlamda güçlü bir kadın öncülüğünü kendi yaşamında somutlaştırmıştır.” 

Kadınlar isyan etmeye devam ediyor

KJK Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’in temsil ettiği  özgürlük çizgisinin evrensel olduğunu beyan etti. KJK şöyle devam etti: “İnsanlık ve kadınlar açısından özgür ve eşit yaşamın yaratılmasını hedeflemekteydiler. Böylesine evrensel insani değerleri kendi şahsında taşıyan bunun için yaşayan kadınların  hedeflenmesi devletçi, iktidarcı sistemin çirkin yüzünü bir kez daha çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur.”

KJK Bakurê Kurdistan’da 4 Ocak 2016 Türk devleti tarafından katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar’ı da anarak, direnen kadınlara katliamla cevap verildiğini ifade etti. Türkiye metropollerinde, zindanlarda ve Rojava’da direnen kadınlara da değinilen mesajda KJK, “Her türlü yönelime rağmen kadınlar başkaldırmaya, isyan etmeye ve direnmeye devam etmişlerdir” dedi.

Sürekli bir direniş içinde olacağız

KJK mesajında son olarak şunları kaydetti: “21. yüzyıl da verili sistemden en büyük intikamı almaktayız. Kadın özgürlük hareketleri, sistem karşıtı hareketler, alternatif özgür eşit yaşamı esas alan direnişler, bu uğurda verilen emek, düşünce, örgüt, eylem tarzları ile özgürlük evreninin parçaları olarak her gün yeniden yaşamı yaratmaktayız.

Özgürleşmeye olan tutkumuz, inadımız büyüktür. Kürt kadınları özgürleşmeye, başarmaya kilitlenmiştir. Bugün hiçbir güç, kadınların özgür ve eşit yaşam duygu ve tutkusuna karşı duramaz. Bizler de Sakine Cansızlar gibi sürekli bir direniş içinde olacağız ve mutlaka onurlu eşit ve özgür yaşamı tüm halklardan kadınlarla birlikte mücadele ederek kazanacağız. Zafer özgürlük için direnen tüm kadınların olacaktır.”

ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.