Şakran’da sinsi politikalar devrede

Kadın Haberleri —

Serpil Kemalbay

Serpil Kemalbay

  • Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ni bir heyetle ziyaret eden HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, cezaevinde cinsel taciz, kötü muamele, tutsakları provake etme, infazları yakma, hücre cezalarının yaygın olduğunu ve sinsi bir politikanın devre olduğunu söyledi.

İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ni Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri temsilcileri ile birlikte ziyaret eden HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, tutsaklardan Azime Işık, Mesil Demiralp ve Cihan Öner ile görüştü. Serpil Kemalbay ve beraberindeki heyet ayrıca Cezaevi Müdürü Meltem Babaoğlu ve cezaevi Savcısı Murat Kayançiçek ile görüşmelerde bulundu.

Cinsel taciz, kötü muamale ve infaz yakma politikaları

Yapılan ziyarete ilişkin görüşlerini dile getiren Kemalbay, cezaevinde cinsel taciz, kötü muamele, dilekçelerin kayda geçilmemesi, infaz yakma gibi şikayetlere karşı cezaevi idaresinin pembe bir tablo çizdiğini ifade etti. Sinsi bir politika yürütüldüğünü dile getiren Kemalbay, kamuoyuna ve yetkililere basın yoluyla çağrıda bulunmak mecburiyetinde kaldığına işaret etti.

Zamanında çıkan tutsak yok

Cezaevlerinde hak gasplarının giderek arttığını, tutsakların taleplerinin karşılık bulmamasından dolayı açlık grevine mecbur kaldığını kaydeden Kemalbay, tutsakların, cezaevi idaresinin diyaloga kapalı olduğunu söylediklerini belirtti.

Sinsi bir yöntemle tutsakların cezalandırıldığını ifade eden Kemalbay şöyle dedi: “Şimdiye kadar şartlı tahliye ile zamanında çıkan bir tek tutsak yok. Şakran’da cezaevine gönderilen genelgelerin mahpuslar aleyhine olan bütün maddeleri uygulanıyor, lehte kararlar ise uygulanmıyor. Dilekçelerden hiçbir sonuç alamıyorlar. Bu nedenle bedenlerimizi açlık grevlerine yatırıyoruz diyorlar.” 

Gardinyanlar tutsakları provoke ediyor

Aramalarda ve sayım esnasında Aslı isimli gardiyanın provokatif tavırlar içinde olduğunu ve tutsakları tahrik ettiğini dile getiren Serpli Kemalbay, tutsakların, “Bizi tahrik girişimlerine cevap vermek istemiyoruz ama ağzımızdan çıkmayan kelimeleri yazarak bize disiplin soruşturması oluşturmaya çalışıyorlar dediler” dediklerini kaydetti.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, tutsakların hiçbir ortak alanı kullanamadıklarını, kültür sanata yönelik atölye gibi etkinliklerin 2017’den bu yana yapılmadığını, yeni gönderilen kitaplara karmaşık prosedür nedeniyle ulaşamadıklarını da dile getirdi.

Fatma Özbay ve Tuğçe'ye işkence

Tuğçe isimli bir tutsağın arama esnasında şiddete ve kötü muameleye maruz kaldığını ifade eden Kemalbay, bu konuyu da savcıya aktardıklarını söyledi. Hastane sevklerinin de aksatıldığını dile getiren Kemalbay, “Kanser hastası Fatma Özbay’a ilaçlarının geç verildiğini ve hücre cezası verildiğini söylediler. Ağır bir tecrit ile karşı karşıyayız. Ağırlaştırılmış müebbet mahpusları için zaten iki katı. Bu iki mahpus için maalesef hiçbir ortak alan, sosyal faaliyet yok. Birbirleriyle bile sosyal faaliyet içine giremiyorlar. Yönetmeliklerdeki haklar kullanılmıyor” sözlerine yer verdi. 

Tutsakların koğuşlarının daha önce yan yana olduğun anca idarenin her koğuşun arasına FETÖ’den yargılananların koğuşunu koyduğunu aktaran Kemalbay, tutsakların iletişim kurmaki çin iç posta uygulamasını talep ettiğini ama bunun da uygulanmadığını belirtti.

Tutsaklar pişmanlık dayatması 

Avukat Didem Baydar Ünsal’ın 9 ay yatması gerekirken keyfi infaz yakmaları ve disiplin cezaları ile 2 yıldır tahliye edilmediğini ifade eden Kemalbay, “Örgüt üyeliğinden tutuklanmadı Sibel. Sibel’den ‘örgütten çıkma beyanı’ vermesi isteniyor ve vermediği için, pişmanlık dayatıldığı için cezası uzatılıyor. Siyasi kimliğinden arındırılması hedefleniyor” şeklinde konuştu. 

Koğuşlarda sayımların insan onurunu hiçe sayarak yapıldığını dile getiren Kemalbay, savcılığın da dilekçeleri kayıt altına almasını belirtti.

‘Gardiyan cinsel tacizde bulundu’

 Mesil Demiralp’ın bir gardiyanın kendisine cinsel tacizde bulunduğunu, dilekçelerle taciz eden kişiyi aramalara getirilmemesi için talepte bulunduğunu belirten Kemalbay, aksine Mesil’in suçlu bulunduğunu dile getirdi. Kemalbay, “Adli mahpuslara yakın oldukları için orada dehşet verici şeylere şahit olduklarını, adli çalışma yapılması gerektiğini söylediler. İnsan hakları kurumlarının siyasi tutsaklar kadar adliler üzerinde de çalışmalar yürütmesine dikkat çektiler” dedi. 

Bu cezaevinde ilerleme kaydedemiyoruz

Yaşanan vahşetin gözardı edildiği cezaevlerinde defalarca görüşmelerde bulundukların dile getiren Serpil Kemalbay şunları belirtti: “Bize pembe tablolar öne sürüyorlar. Adalet kurumunu da duyarlılığa çağırıyoruz. Defalarca bu cezaevi ile görüştük ama ilerleme kaydedemiyoruz. Çözülene kadar da duyarlı olup kamuoyu olarak tepkileri ortaya koyacağız.”

S Tipleri’ne karşı duyarlılık çağrısı

Bodrum S Tipi Cezaevi’nde ve Antalya Manavgat S Tipi cezaevlerinde ağırlaştırılmış ceza verilen tutsakların koşullarının ağır olduğuna işaret eden Serpil Kemalbay, “Suphi İsmail iki bacağı olmamasına ve ‘tek başına kalamaz’ raporuna rağmen Bodrum S Tipi’nde kalıyor. Buna benzer çok hak ihlalleri var. Demokratik kamuoyu S Tipleri’ne yönelik çalışmalar artırılmalı” çağrısında bulundu.

2 Ocak’tan beri açlık grevinde

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve cezaevinde artan baskı ve tecrit politikalarına karşı Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde 2 Ocak’tan bu yana bir kişi açlık grevinde.  Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinden dolayı Trabzon Beşikdüzü Kapalı Cezaevi ve Afyon Kapalı Cezaevi’nde de açlık grevinin sürdüğü bildirildi.

MELİKE AYDIN / JINNEWS 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.