Saldırı kapsamlı direniş tarihi

❏

  •  Türk ordusunun, ABD ve Avrupa’nın onayı;  KDP’nin iş birliğiyle Medya Savunma Alanları’nın Zap, Metina ve Avaşîn bölgelerine yönelik tam da Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümünde başlattığı kapsamlı saldırı sürüyor.
  •  HPG, önceki gün yaptığı açıklamada, gerillanın tarihi bir direniş sergilediğini belirterek, Türk ordusunun büyük kayıp verdiğini bildirdi. Yerel kaynaklar da saldırı ve direnişin kapsamına işaret ederek, Türk ordusunun hezimetini öngörüyor.

Türk devletinin Metina, Avaşîn ve Zap bölgelerini işgal saldırısına karşı gerillanın tarihi bir direniş sergilediğini belirten HPG, Türk işgalciliğine taviz verilmeyeceğini vurguladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından 24 Nisan günü öğleden sonra yapılan yazılı açıklamada, şunlar paylaşıldı:

*  23 Nisan günü 18.00-19.00 saatleri arasında işgalci TC ordusu Zendura Tepesi’ni obüs toplarıyla bombaladı.19.30-20-30 saatleri arasında Zendura Tepesi, Derarê ve Koordine alanları savaş uçakları; 21.30-01.30 saatleri arasında Kobra helikopterleri ile yoğun şekilde bombalandı. Türk ordusunu, 00.30-01.30 saatleri arasında Zendura Tepesi ve Derarê arasında bulunan alana Skorskyler ile indirme yapmak istedi. Helikopterler gerilla tarafından hedef alınınca alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. Türk ordusu, 24 Nisan günü saat 05.10’da Zendura Tepesi’ne yoğun hava saldırıları gerçekleştirdikten sonra indirme yaptı. Sınır hattında bulunan Türk karakollarından Zendura Tepesi ve Derarê alanı obüs ve havan toplarıyla yoğun bir şekilde bombalandı.

* Bu kapsamlı saldırılar sırasında gerilla büyük bir direniş sergiledi ve herhangi bir kayıp vermedi.

* Türk ordusu, 18-23 Nisan 2021 tarihleri arasında Zap bölgesine bağlı Çemço, Sida, Werxelê ve Kunişka alanlarını obüs, havan ve katuşalarla bombaladı.

* Savaş uçakları ve obüslerle 23 Nisan günü saat 19.00’da Avaşîn bölgesine bağlı Kartal alanı, Geliyê Basya, Geliyê Avaşîn, Tepê Sor, Mamreşo, Mervanos, Aris-Faris, Şukê ve Dola Konferansê bombalandı.

* Bombardımanın ardından Saat 21.00 sıralarında Mamreşo’ya indirme yapıldı. Bu esnada indirme yapmaya çalışan 2 Skorsky helikopter, gerilla tarafından hedef alındı. Darbelenen Skorskyler alandan uzaklaştı. Ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi.

* Saat 21.00’de alanda yerleşmeye çalışan işgalciler, iki kez gerilla tarafında hedeflendi.

*  Alanda ilerlemek isteyen Türk güçleri, gerilla tarafından denetime alındıktan sonra yakın mesafeden etkili bir şekilde vuruldu. Kayıp veren işgalciler bir kademe geri çekildikten sonra sabah saatlerinde tekrar ilerlemek istedi. Yine gerillanın  müdahalesiyle karşılaşan işgalciler yakın mesafeden etkili bir şekilde vurulduktan sonra bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Yaşanan çatışmalar sırasında çok sayıda Türk askeri öldürüldü.

*  Yine alanı bombalayan Kobra tipi helikopterler gerillanın müdahalesi sonucu alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

*  Türk güçleri, 24 Nisan günü saat 09.00’da alandan tekrar ilerlemek isteyince gerilla tarafından sabotaj taktiğiyle iki kez etkili bir şekilde vuruldu. Ağır kayıplar veren Türk ordusu, ilerlemesini durdurmak zorunda kaldı.

*  Türk ordusu 23 Nisan günü akşam saatlerinde Zap bölgesine bağlı Kinyaniş, Boxaza Nêrwe, Qela Bêdewê ve Şehit Munzur Tepesi’ni kapsayan bir saldırı başlattı.

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi

HPG BİM, dün de yazılı bir açıklama yaptı. İşgal saldırısına karşı Avaşîn ve Zap alanlarında “Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi” başlatıldığını bildiren BİM, şu bilgileri verdi:

*  Türk ordusu, 24 Nisan günü 09.00-12.30 saatleri arasında Avaşîn bölgesine bağlı Mamreşo Tepesi’nde bulunan gerillalara ait savaş tünelleri ve mevzilere girmek istedi. Gerilla, burada hareket halindeki Türk güçlerine karşı etkili eylemler gerçekleştirdi. Ağır darbeler alan işgalci Türk ordusu, 4 kez savaş tünellerinden geri çekilmek zorunda kaldı.

*  Aynı gün saat 12.30’da savaş tünelleri üzerinde toplanan işgalci Türk askerleri sabotaj taktiğiyle 2 kez hedeflendi. Bu iki eylem sırasında en az 9 Türk askeri öldürüldü. İlerleme sağlayamayan ve sürekli geri çekilmek zorunda kalan Türk güçleri, kamera bağladıkları bir köpeği savaş tüneline gönderdi. Gerilla tarafından kameraya el konuldu.

*  Savaş tüneline saat 15.30’da ilerleyen işgalciler, önce sabotaj taktiğiyle, sonra yakın mesafeden etkili bir şekilde vuruldu. Ölü ve yaralı Türk askeri sayısı tespit edilemedi.

* Alanda bulunan Türk güçleri, saat 18.00’de yine sabotaj taktiğiyle 2 kez hedeflendi; 1 asker öldürüldü. Geri çekilmek isteyen işgalciler yakın mesafen etkili bir şekilde vuruldu; ancak buradaki ölü ve yaralı sayısı tespit edilmedi.

*  Türk ordusu saat 21.30’da alanı savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalayıp tekrar savaş tüneline girmek istedi. Gerilla tarafından yakın mesafeden vurulan Türk güçleri ağır kayıplar vererek tekrar geri çekilmek zorunda kaldı.

*  Devam eden yoğun çatışmalar sırasında büyük darbeler alan işgalciler, Mamreşo Tepsi’nde büyük bir hezimet yaşadı. Bunun üzerine kirli ve insanlık dışı savaş yöntemleri kullanarak sonuç almak istedi. Savaş tünelleri ve mevzilere karşı zehirli gazlar kullandır. Uygulanan bu kirli ve alçakça yöntemlere rağmen işgalciler savaş tünellerine giremedi.

*  Türk ordusu, 23 Nisan günü Avaşîn bölgesine bağlı Mervanos alanı ile Şehit Serdar Tepesi’ne indirmeler yaptı. 24 Nisan günü saat 14.00’te Şehit Serdar Tepesi’nde bulunan savaş tüneline girmek isteyen işgalciler, gerilla tarafından hedeflenip etkili bir şekilde vuruldu. Gün boyu ilerlemeye çalışan işgalciler bozguna uğratıldı. Sonuç alamayan işgalciler 14.40’da 4 kez savaş mevzisine zehirli gazlar attı. Saat 17.30’da savaş mevzisine yaklaşan işgalciler, 3 kez sabotaj taktiği ve yakın mesafeden ferdi silahlarla vuruldu. Büyük darbe alarak geri çekilen işgalcilerin kayıpları hakkında net bilgi edinilemedi.

*  Aynı gün saat 09.30’da YJA STAR tarafından “Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi” çerçevesinde Şehit Serdar Tepesi’ndeki işgalciler vuruldu; ölü ve yaralı sayısı tespit edilemedi.

*  Türk ordusu tarafından 24 Nisan günü öğle saatlerinde başlatılan Avaşîn bölgesine bağlı Şukê alanı, Şehit Zêrin Tepesi, Şehit Bêkes Tepesi ve Piramit Tepesi’ni kapsayan saldırı devam ediyor.

*  24 Nisan akşam saatlerinden 25 Nisan sabah saatlerine kadar Mamreşo, Aris-Faris, Kartal, Mervanos alanları ve Şehit Serdar Tepesi’ni yoğun bir şekilde savaş uçakları ve Kobra helikopterlerle bombalayan Türk ordusu, Mamreşo alanı ile Şehit Serdar Tepesi’ne tekrar takviye güç indirdi.

*  Gerillalar, 24 Nisan günü saat 08.30’da Zap bölgesine bağlı Nerwê boğazında hareket halindeki işgalcilerileri etkili bir şekilde vurdu; ölü ve yaralı sayısı tespit edelimedi.

*  Türk güçleri, 24 Nisan günü saat 08.30’da Zap bölgesine bağlı Qele Bedewê alanında bulunan Şehit Harun Tepesi’ne doğru ilerlemek istedi ama gerilla tarafından yakın mesafeden vuruldu; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi.

*  Gerillalar, 24 Nisan günü saat 17.30’da Küçük Cilo alanında hareket halinde bulunan Türk güçlerini vurdu; 1 asker öldürüldü, çok sayıda asker yaralandı.

*  Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, “Dem Dema Azadiyê Ye” hamlesi çerçevesinde 24 Nisan günü saat 14.40 ve 16.50’de Metina bölgesine bağlı Zendura Tepesi’ne yerleşmik isteyen Türk güçlerini hava araçlarıyla bombaladı. Gerçekleştirilen her iki eylemde hedefler isabetle vuruldu.

*  Türk ordusu, 25 Nisan günü sabah saatlerine doğru Zendura Tepesi ve Elemun arasında bulunan araziye indirmeler yaptı. Alanda keşif hareketliliği devam ediyor.

* Türk savaş uçakları, 24 Nisan günü saat 13.00-13.30 saatleri arasında Metina bölgesine bağlı Tepê Hakkari’yi bombaladı.

* Metina bölgesine bağlı Zendura Tepesi, 19.00-22.00 saatleri arasında obüslerle bombalandı.

* Zendura Tepesi, Koordine Tepesi ve Derarê alanı, 21.00-02.00 saatleri arasında ise Kobra helikopterleri tarafından bombalandı.

* Türk savaş uçakları, saat 22.55’te Amediyê’ye bağlı Amediye Tepesi; saat 22.00’de Kanîmasî’ye bağlı Bazê köyü çevresini; 24 Nisan günü gece saatlerinde Kandil’e bağlı Gundê Bêpalan ve Dola Bedrana alanlarını; 24 Nisan günü saat 21.30’da Xakurkê bölgesine bağlı Goşînê alanı ve akşam saatlerinde Zap bölgesine bağlı Sida ve Kunişka alanlarını bombaladı.  BEHDİNAN

 

Türk tarafı ne diyor?

Türk tarafı, yüzlerce hedefin vurulduğunu, saldırının başarılı bir şekilde devam ettiğini ileri sürüyor. Saldırının, 'dost ve müttefik' koordinasyonuyla yapıldığının da altını çiziyor.

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi'nden adını 'Pençe Şimşek' ve 'Pençe Yıldırım' koydukların yeni kapsamlı saldırıya katılan birlik komutanlarıyla video konferansla görüşerek talimatlarını verdi. Akar, "Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 23 Nisan saat 17.40'tan itibaren eş zamanlı olarak Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları başlatılmıştır. Operasyonlara devam edilmektedir" dedi.

400'e yakın hedefin kara ateş destek vasıtalarıyla, 60'tan fazla hedefin ise Hava Kuvvetleri unsurları tarafından etki altına alındığını ileri süren Akar, şöyle devam etti: "Müteakiben, Hava Kuvvetleri unsurları, kara ateş destek vasıtaları, ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'larla desteklenen komandolarımız, bölgeye hava hücum harekatı ve karadan sızma harekatı icra etmiştir. Dost ve müttefiklerle koordine edilerek yürütülüyor."

Türk Savunma Bakanlığı tarafından dün de kısa bir açıklama yapıldı. Saldırının planlandığı gibi devam ettiği belirtilen açıklamada, "Gece boyunca aralıksız devam eden operasyonlarda kahraman komandolarımız teröristlerin inlerine girerken, Hava Kuvvetleri'miz de terör hedeflerini yerle bir etti" denildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.