İşgalci Türk devletinin Şengal ve Rojava’nın Qereçox bölgesine 25 Nisan gecesi düzenlediği hava saldırıları, Avrupa’da 40’a yakın kentte protesto edildi. Sokağa çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını ve KDP’nin Kürt halkına ihanetini kınadı. 

 ALMANYA

*  Berlin'de PYD-Berlin'in çağrısıyla tarihi Brandenburger Tor'da miting yapıldı. Mitinge Berlin NAV-DEM, Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi, Berlin Êzidî Kadın Meclisi, Almanya Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON) ve Kürdistan Dayanışma Komitesi destek verdi. Kürdistan Dayanışma Komitesi eylemde konuşan Dr.Nick Brauns saldırıların kendilerinde mücadele karalılıklarını arttırdığını belirterek şunları söyledi:"Erdoğan tarafından her türlü hakaretlere maruz kalan Almanya halen Türkiye'ye açık kapı bırakıyor. Bu saldırılarda koordinatları veren KDP ise, Kürtlerin deyimiyle 'caş' görevi yapıyor. Saldırıları kınıyoruz."

* Siegen kentinde Siegen Kürt Halk Meclisi ve Pakize Nayır Kadın Meclisi tarafından Şengal ve Rojava'daki Türk saldırganlığı protesto edildi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylemde Türk devletine karşı sloganlar atılırken tüm Avrupa kamuoyu duyarlılığa davet edildi.

* Düsseldorf'ta aralarında Almanların da bulunduğu 200 kişi tarafından, işgalci Türk devletinin 25 Nisan gecesi Rojava ve Şengal'de gerçekleştirdiği hava bombardımanı protesto edildi. Önceki akşam merkezi tren istasyonu önünde buluşan Kürtler ve dostları, 'AKP-DAİŞ faşizmine geçit yok', 'Yaşasın uluslararası dayanışma', 'Faşizme karşı omuz omuza' ve 'Onurlu direniş mücadelemiz Kobanê ve Şengal'i koruyacak' pankartları taşıdı. Atılan sloganlarda ise Almanya'nın Türk devleti ile başta askeri olmak üzere bütün ilişkileri gözden geçirmesi istendi. MLPD Düsseldorf, Tatort Kurdistan, Halkların Birleşik Devrim Hareketi ve Birleşik Haziran Hareketi'nin desteklediği protesto eyleminde, Rojava ve Şengal'e yapılan terör saldırısıyla ilgili çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı.

* Saarbrücken'de saldırılar yüzlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. Mitingde yapılan konuşmalarda AKP ve MHP ittifakının referandumdaki yenilgisinden sonra gerçekleşmesinin tesadüf olmadığının bu ittifakın temeli olan Kürt düşmanlığının ürünü olduğuna dikkat çekildi. Mitingde Demokratik Kürt Toplum Meclisi üyesi Dilan Akdoğan, Avrupalı devletlerin sessizliğini eleştirdi. Alman devletinin bayrak yasaklamalarını da değinen Dilan Akdoğan, Alman devletinin Türk devletinin savaş suçu işlediğinin bildiğini fakat buna karşı tavır almak yerine acizane bir biçimde Kürt sembollerini ve bayraklarını yasaklayarak Türk devletini cesaretlendirdiğini belirtti. Şengal Diaspora Meclisi Başkanı Fikret İgrek ve PYD Saarland Meclisi Sözcüsü Bavê Zerdeşt saldırıları kınayarak tüm demokrat kesimleri direnişe çağırdı.

* Darmstadt kentinde yüzlerce Kürdistanlı, Rojava ve Şengal'e yönelik saldırıyı önceki akşam Luisenplatz'ta yaptığı mitingle protesto etti. Darmstadt DKTM Eşbaşkanı Merdan Kaçmaz, AKP yönetimindeki Türk devletinin saldırılarının kınadı ayrıca 102.yılında Ermeni Soykırımı'nda yaşamını yitirenleri andı. 

* Hannover'de Tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk Konsolosluğu önüne kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından tren istasyonu önünde yapılan mitingde, AKP-MHP faşizmine karşı halkların ortak mücadeleyi yükseltmesi gerektiği belirtildi.

* Frankfurt'un Hauptwache Meydanı'nda yapılan protestoyu Frankfurt DTKM ve Kadın meclislerinin ortak düzenledi. Mitingteki konuşmalarda AKP yönetimindeki Türk devletinin hem Kürtlerin kazanımlarını yok etmek hem de gayri meşru referandum sonuçlarını gündemden düşürmek için bu saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.Saldırılara karşı Kürdistanlıların her yerde sokaklarda olması gerektiği belirtilirken, ATİF adına mitingde konuşan Mustafa Genç de, "Gün, Erdoğan diktasını yenilgiye uğratma günüdür" dedi.

* Bonn'da PYD Bonn, Sara ve Viyan Kadın Meclisleri ile Bonn ve Troisdorf Halk Meclisi'nin ortak düzenlediği yürüyüş Frankenbad'dan başladı. Bonn Halk Meclisi Eşbaşkanı Ahmet Elmas, saldırıların temelinde KDP'nin ihanetinin olduğunu belirtirken Alman ve Kürtlerden oluşan ortak platformu Bonner Solidaritet Comity adına bir temsilci saldırıları kınadı, Almanya ve koalisyon ülkelerinin Türk devleti saldırganlığına karşı tutum almasını istedi. 

*Hildesheim'da kentinde de Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (NAV-DEM) çağrısı üzerine sokaklara çıkan Kürtler saldırıları kınadı. Hildesheim tren istasyonu önünde toplanan Kürtler 'Katil Erdoğan', 'Bijî Serok Apo' sloganları attı. Eyleme Almanlar da katıldı. 

* Stuttgart'ta 200 Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimci Schlossplatz'ta sağanak yağmura rağmen bir araya geldi. Almanca, Kürtçe ve Türkçe yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgal girişimi ve saldırıları lanetlendi. Eylemde NAV-DEM ve Êzîdî kurumlarının hazırladığı bildiriler de dağıtıldı. 

* Köln'de tarihi Dom Kilisesi önünde toplanan eylemciler, Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi. Eylemde NAV-DEM, Köln DKTM ve Alman sivil toplum kuruluşları adına konuşmalar yapıldı. 

* Pforzheim kentinde şehir merkezinde yapılan eyleme yoğun yağmura rağmen yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Eylem süresince  'Diktatör Erdoğan', 'Terörist Erdoğan' ve 'Bijî Berxwedana YPG û YPJ' sloganları atıldı.

* Dortmund'da Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi,  Türkiye'nin daha önce DAİŞ ve KDP desteğiyle yapmaya çalıştığı katliamlara artık kendisinin giriştiği mesajını verdi. Eylemde Almanya'ya Türkiye ile olan askeri ilişkilerin durdurulması istendi. 

* Essen'de, Türk devletinin saldırganlığını kınayan bir miting gerçekleştirdi. Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganlar atıldı.

* Freiburg'ta Türk ordusunun hava saldırısını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, yağmurlu havaya rağmen yüzlerce kişi katıldı. 'Katil TC Kürdistan'dan defol', 'Terörist Türkiye', 'Bijî Berxwedana YPG" sloganları ile şehir merkezine gelen eylemciler adına basın açıklaması yapıldı.

* Dresden kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar da şehir merkezindeki Altmarkt Galerie'nin önünde bir miting düzenleyerek hava saldırılarını protesto etti.

* Leipzig'de çok sayıda Kürt, Şengal ve Rojava'ya yapılan saldırıları protesto ederek tüm demokratik kesimler eyleme çağırdı. 

* Hamburg merkez tren istasyonunda toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları saldırıları kınadı. Hamburg DKTM adına konuşan Sevahir Bayındır, katliam ve saldırılarla Kürt halkının iradesinin teslim alınmaya çalışıldığını kaydederek bu katliamlarda KDP lideri Mesut Barzani'nin de sorumlu olduğunu belirtti. Rojbîn Kadın Meclisi adına konuşan Anja Flach da Alman devletine seslenerek İncirlik üssündeki Alman askerlerinin derhal geri çekilmesini ve Türk devletine karşı ekonomik yaptırımların hayata geçirilmesini istedi.

Eylemde İspanyol enternasyonalistler ve din alimi Melê Cemil de konuştu. Çok sayıda Alman kurum ve kuruluşunun destek verdiği eylemde Türkiye'yi kınayan sloganlar atıldı.

* Bremen'de Anti-faşist gruplar, Kürdistan Dayanışma Komitesi, Barış Forumu Bremen temsilcilerinin de aralarında bulunduğu eylemciler eyalet parlamentosu önünde Türkiye'yi kınadı. Eyleme çok sayıda Êzîdî Kürt katıldı.

İSVİÇRE

* Basel'de Dem Kurd ve Basel Ronahî Kadın Meclisi öncülüğünde Kanton Parlamentosu'nun önündeki eyleme çok sayıda kişi katıldı. Eylemde sık sık Türk devleti ve Erdoğan aleyhine Almanca sloganlar atıldı. 

* Cenevre’de Kürtler ve dostları Merkez Postane önünde düzenledikleri eylemle Türk devletinin saldırılarını protesto etti. Sık sık 'Katil Erdoğan', 'Terörist Türkiye' sloganları atıldı. Cenevre Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam, Barzani’nin Türk devletiyle işbirliği yaptığını belirterek "Hiçbir Kürt yapılan ihaneti asla kabul etmeyecektir" dedi. 

l Lozan’da Kürdistanlılar ve dostları St.Laurant Kilisesi önünde bir miting gerçekleştirdi. Eylemde Dem-Kurd ve PYD adına saldırılara ilişkin konuşmalar yapıldı. 

* Başkent Bern’in merkezi tren istasyonu önünde bir araya gelen 200 civarında Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli Türk devletinin saldırınına düzenledikleri mitingle tepki gösterdi. Kürtçe, Almanca ve Türkçe bildirilerin okunmasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

* Zürih’te yaşayan Kürdistanlılar ve dostları saldırıları bir mitingle kınadı. Önceki akşam saat 17.00’de bir Zürih Rathaus önünde toplanan yüzlerce eylemci 'Kürtler DAİŞ’e karşı, TC de Kürtlere karşı savaşıyor' pankartını taşıdı. 

FRANSA

* Fransa'nın başkenti Paris'te de Avrupa’nın diğer merkezlerinde olduğu gibi eylem vardı. Republique Meydanı’nda yapılan mitingde 'Faşist Türk devleti Kürdistan'da defol' sloganları atıldı. Sivil toplum örgütleri adına yapılan konuşmalarda, Kürtler ve dostlarının Avrupa’da sokaklara çıkıp AKP ve MHP eliyle geliştirilen saldırıları teşhir etmesi istendi. 

* Strasbourg’taki miting Place Kleber Meydanı’na yapıldı. Mitingte Avrupa ülkeleri ve tüm dünya kamuoyundan, Türk devletin soykırımcı zihniyetini ve insan haklarına aykırı saldırılarını kabul etmemeleri ve buna karşı net tutum göstermeleri istendi. 

* Marsilya’da Arîn Kadın Meclisi tarafından Avrupa Parlamentosu temsilciğinde bir demokratik eylem gerçekleştirildi. Temsilciliğe giren kadınlar oturma eylemi yaptı ve yetkililerle görüştü. Kadınlar saldırıların uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu dile getirdi. Ayrıca Fransa’nın Montpellier kentinde de miting düzenlendi. 

HOLLANDA ve AVUSTURYA

* Den Haag kentindeki Lahey Adalet Divanı'nın önünde bir toplanan eylemciler, Türk devletinin saldırılarını kınadı. Kurumlar adına yapılan konuşmalarda Rojava ve Şengal ile dayanışma mesajıları verildi. 

*Arnhem’de ise kent merkezinde bir araya gelen Kürtler ve dostları miting düzenledi. 

*Avusturya'nın Linz kentinde Schiller Park'ta toplanan yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, Türk devletine karşı sloganlar atılırken Avusturya ve Avrupa kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yapıldı.

* Avusturya’nın Viyana ve Graz kentlerinde de saldırılar yapılan mitinglerle protesto edildi. 

İskandinav ülkeleri, Danimarka, Norveç ve İsveç’te çok sayıda kentte eylem düzenledi. 

* İsveç’in Göteborg kentinde Brunn Park’ta Kürdistanlılar ve dostları oturma eylemi yaptı. Reqa’nın QSD güçleri tarafından kuşatmaya alındığı bir dönemde Türk devletinin hava saldırılarını yaptığını belirten eylemciler, söz konusu saldırıların DAİŞ’i kurtarmaya yönelik olduğunu dile getirdi. 

* İsveç’in Gävle kentinde ise Stortorget Meydanı'nda toplanan eylemciler 'Türkiye'nin katliamlarını durdur', 'Yaşasın Rojava direnişi' pankartlarını taşındı. 

* Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta da saldırılara tepki vardı. Önceki akşam Kopenhag'ın merkez tren istasyonu Hovedbanegården'da toplanan eylemciler Türkiye'nin saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirten bir basın açıklaması okudu.

* Norveç'in başkenti Oslo’da KCDK-E'nin çağrısı üzerine Kürdistanlılar, Şengal ve Rojava saldırıları Oslo merkez tren istasyonunda düzenledikleri bir mitingle protesto etti. PYD Temsilcisi ve YNK Temsilcisi Hindirin Karin saldırıları kınadı.

İTALYA

* Milano’da İtalyan Partizanların Mussolini faşizmine karşı kazandıkları büyük zaferin yıldönümü olan 25 Nisan Kurtuluş günü on binlerin katılımıyla kutlandı. Milano Kürt Komitesi’nin de katıldığı yürüyüşte işgalci Türk ordusunun savaş uçakları Şengal ve Rojava'yı bombalayarak onlarca kişinin katledilmesi de kınandı. Komünist Parti adına konuşan Luca Cerpellini “Türk devleti Şengal'de bir katliam daha yaptı. Türk devletinin katliamlarını ve Erdoğan faşizminin son bulması için uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi gerekir" dedi. Eylemde 'Öcalan'a özgürlük', 'Türkiye'deki seçimlerde hileye Hayır' pankartları da taşındı. 

* Torino’da İtalya'nın işgalden kurtuluşunun yıldönümü için yapılan yürüyüşe katılan Kürtler, Türk devletinin saldırılarını yaptıkları konuşmayla gündeme taşıdı. 

İNGİLTERE

* Londra’da Türk Büyükelçiliği önünde Britanya Demokrasi için Hayır Platformu ve Britanya Kürt Halk Meclisi öncülüğünde miting düzenlendi. TC elçiliği etrafında İngiliz polisinin aşırı güvenlik önlemleri dikkat çekti. n 



PARİS


LONDRA

ESSEN


DRESDEN

ZÜRİH



Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ