Salgın, kadını vurdu

Kadın Haberleri —

.

.

  • Covid-19’un toplumsal etkilerini araştıran Avustralya’daki Queensland ve ABD’deki Washington üniversiteleri, salgının depresyon ve anksiyete vakalarını arttığını kaydetti. Araştırmaya göre depresyon ve anksiyete vakalarının en çok etkilediği kesim kadınlar. 

Covid-19 salgınıyla birlikte 2020 yılında dünya genelinde artan depresyon ve anksiyete vakalarına ilişkin Avustralya’daki Queensland ve ABD’deki Washington üniversiteleri bir araştırma yaptı.

Depresyon ve anksiyete verileri

Tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre; 2020 yılında dünya genelinde salgın ile bağlantılı olarak ortalama 52 milyon kişinin depresyon, 76 milyon kişinin de kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan anksiyete geçirdiği kaydedildi. Bunun küresel düzeyde depresyon vakalarında yüzde 26, anksiyete vakalarında ise yüzde 28’lik artışa tekabül ettiği ayrıca belirtildi. Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu Asya ülkelerindeki verilerin analiz ediliği araştırmada depresyon ile anksiyete vakalarına ilişkin tahmini bir model geliştirildiği kaydedildi. 204 ülkede salgın hastalığın yarattığı ruhsal etkilerin incelendiği araştırmada, eğer salgın olmasaydı dünya genelinde tahmini olarak 193 milyon depresyon vakasına rastlanacağı belirtilerek, salgın sürecinde geçen yıl 246 milyon vakanın gözlemlendiği dile getirildi.

Kaygı bozukluğu vakalarının sayısı ise 246 milyon olarak tahmin edilirken, salgın hastalıkla ile birlikte bu sayının 374 milyona yükseldiği ifade edildi.

Sosyo-psikolojik hizmet güçlendirilmeli

Araştırmayı yürüten Queensland Üniversitesi’nden Damian Santomauro, bu sonuçlara göre “ağır depresyon ve kaygı bozukluğu vakalarının yarattığı yükün üstesinden gelebilmek için dünya genelinde sosyo-psikolojik hizmetlerin güçlendirilmesi gerektiğini” kaydetti.

En çok kadınlar etkilendi

Araştırma, kadınların depresyon ve kaygı bozukluğundan daha fazla etkilendiğini ortaya koydu. Salgın hastalık için alınan önlemlerin birçok ülkede mevcut olan sağlık ve sosyal alanlardaki eşitsizliği derinleştirmesi buna neden olarak gösterildi. Bakım ve ev işlerinin çoğunlukla kadınların üzerine kaldığı belirtilirken, kadınların bu dönemde artan ev içi şiddetin de mağduru olduğu ifade edildi.

Salgın gençleri de unutmadı

Araştırma, 20 ile 24 yaş arasındakilerin de salgın hastalıktan ruhsal açıdan en fazla etkilenen grup olduğunu gösterdi.

Okulların ve yüksek okulların kapanmasının gençleri öğrenme, akranları ile iletişim halinde olma ve bir iş bulma konularında olumsuz etkilediği de ayrıca vurgulandı.

Kaynak:Gazete Karınca

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.