Sanatçılar: Bir yüz yıl daha kaybederiz

Yurt Dışı Haberleri —

Sanatçılar basın açıklaması yaptı

Sanatçılar basın açıklaması yaptı

  • Türk işgal saldırılarına karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekmek amacıyla 50’ye yakın Kürdistanlı sanatçı Almanya’nın Köln kentinde buluştu. Sanatçılar, “Eğer iç savaş olursa bir yüz yıl daha kaybederiz” uyarısında bulundu. 

 

Ulusal birliğin önemine dikkat çekmek ve Kürt güçleri arasındaki olası bir çatışmanın önüne geçmek için Kürdistanlı sanatçılar Almanya’nın Köln kentinde bir toplantı düzenledi. Yaklaşık 50 sanatçının katıldığı toplantıda, Türk işgal saldırılarına karşı durulması ve Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiği ifade edildi.

Çevirmen Jemal Hacî’nin moderatörlük yaptığı toplantının ana konuşmacıları ise geçtiğimiz haftalarda barış girişimi için Güney Kürdistan'a giden ses sanatçıları Hozan Diyar, Beser Şahin ve Şivan Perwer oldu.

Kazanımlarımız tehlike altında

Toplantıda ilk konuşmayı Hozan Diyar yaptı. Kürdistan halkının Lozan Anlaşması'nın yarattığı koşulları parçaladığını söyleyen Hozan Diyar, "Kürdistan halkı çok büyük bedeller ödeyerek bugüne geldi. Şimdi bizim için şafak söküyor. Tarih ilk kez bize gülüyor. Önemli sonuçlar elde ettik. Kürt halkı statü sahibi olmak istiyor. Bunun koşullarını yaratıyor" diye konuştu.

Sömürgeci ulus-devletlerin bu olumlu koşulları engellemek istediğini söyleyen Hozan Diyar şöyle devam etti: “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyada kaybetti. Tek bir çaresi kalmış. Kürtleri çatıştırıp aradan çıkmak istiyor. Türk devleti, Rojava ve Güney Kürdistan’ı işgal ederek, Kürtlerin kazanımlarını yok etmek istiyor. Türk devleti, Güney Kürdistan'da 70 askeri üs kurmuş. Çok büyük bir hazırlık içindedir. Bugün Güney Kürdistan'ın statüsü de tehlike altındadır. Eğer iç savaş olursa bir yüz yıl daha kaybederiz. Güney Kürdistan'da kaybettiğimizde bütün Kürdistan kaybeder. İki ay sonra değil, bugün çalışmalıyız. Yarın geç olmadan bugün siyasi güçlerin birliği için çalışmalıyız.”

Birliğimizi sağlamak zorundayız

Toplantıda bir değerlendirme yapan Hozan Cömerd ise “Sorun Erdoğan veya başka bir lider değil. Karşımızdaki sistem” dedi. Katliamcı ve soykırımcı Türk tarihine atıfta bulunan Hozan Cömerd, Kürt halkının ulusal birliğini sağlamaması durumunda büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağını söyledi. Şengal’de Êzîdî halkının maruz kaldığı vahşeti hatırlatan şöyle devam etti: “Êzîdîlerin ne paraları var, ne kimseye saldırıyorlar. İnsanlığın çıralarıdır aslında. 7 milyar insanın içinde böyle bir çıra yok. Musul'da başka kimsenin konsolosu yokken Türkler orada konsolosluk açtı. Bu konsolosluk DAİŞ'i eğitti ve saldırıya geçirdi. Önce Şengal, sonra Hewlêr ve Rojava'ya saldırdılar. Biz Kürt halkı olarak bu saldırılara karşı birliğimizi oluşturmak zorundayız.”

İç çatışma hep kaybettirdi

Şair ve söz yazarı Hekîm Sefkan, Kürdistanlı sanatçıların iki yıl önce Türk devletinin Rojava işgaline karşı bir araya geldiğini ve o günden bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İç savaşın Kürdistan halkına her zaman kaybettirdiğini söyleyen Hekîm Sefkan şu örnekleri verdi: “PDK-İran PDK-Irak ile savaştı. PDK İran çok güçsüzleşti. Güney Kürdistan'da YNK-PDK savaşı oldu. Güney Kürdistan ikiye bölündü. Hatta bir taş var. Bir tarafı sarı, bir tarafı kırmızıdır. Bölünmenin sembolü gibidir.

PDK-PKK veya YNK-PKK savaşlarının sonucu ne oldu? Türklerin 70 askeri üssü Güney Kürdistan'a yerleşti. Yani iç savaş hep kaybettirdi.”

Kürdistani partilerin birbiriyle yakın diyalog ve ilişki kurduğu zamanlarda Türk devletinin hemen devreye girdiğine dikkat çeken Hekim Sefkan, “Şunu çok iyi biliyorlar: Biz Kürtler siyasi birliğimizi yakaladığımız zaman onların egemenliği bitecek. Bu nedenle Kürt birliğini engellemek için her zaman hareket içindeler” diye konuştu.

Ses sanatçısı Murat Yapıştıran ise Kürtlerin dilinin birbirlerine karşı barışçıl, düşmanlarına karşı keskin olması gerektiğini ifade etti.

Ulusal akademi kurulmalı

Toplantıda son olarak söz alan Şivan Perwer “Sanatçılar olarak konuşuyoruz, tartışıyoruz. Son iki yıldır bir araya gelerek Kürdistan'da siyasi gelişmelere dahil oluyoruz. Ama sanatsal olarak da çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz” dedi. Sanatın siyasette de bir yol açacağına inandığını söyleyen Perwer, “Sanatçılar Birliği, ulusal bir akademi oluşturmalıdır. Bu akademi sinemacılara, albüm çıkaranlara, beste yazanlara; özetle tüm sanat dallarına yardımcı olmalıdır. Almanya'da 3 milyon Kürt yaşıyor. Böyle bir kurum artık şarttır” ifadelerini kullandı.

Kimler katıldı?

50’ye yakın ses sanatçısı, tiyatrocu, şair, ressam, aktör, müzisyen, rejisör, yazar ve çevirmenin katıldığı toplantıda Hozan Seyîdxan, Emekçi, Canê, Denîz Deman, Murat Yapıştıran, Cevad Merwanî, Hozan Cömerd, Ganî Nar, Kawa ve Peywan Arjîn, müzisyenler Memo Gül, Ali İkizer ve Dilêr; rejisor Ersin Çelik, ressam Mîrê Hekan ve Alî Zulfîkar, şair-bestekar Hekîm Sefkan, tiyatro yazarı Mîrza, sinema oyuncusu Kêjan, komedyen Şîrîn ve Kürt Alman Kültür Enstitüsü Direktörü Müzisyen Hakan Akay gibi isimler yer aldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.