Sandığa gidiş hala yetersiz

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Sandığa giden seçmenlerin sayısı ilk güne göre 2-3 katı artış gösterse de hala beklenen ilgi yakalanamadı. Özellikle Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika ve Danimarka’da Yeşil Sol Partililerin sandığa gitme oranı henüz düşük.

M. ZAHİT EKİNCİ/LEYLA AKARSU

Yurt dışında 27 Nisan’da başlayan oy kullanma süreci devam ediyor. Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg’da oy verme işlemi 6. güne girdi. Oy kullanma 9 Mayıs’a kadar sürecek. Hollanda, İsviçre, ABD, Avustralya, Belçika, İngiltere, Norveç, Yunanistan ve Kanada’da ise 29 Nisan’da başlayan oy verme işlemi 4. güne girdi. Bu ülkelerde oy verme süreci 7 Mayıs’ta bitiyor yani seçmenlerin oy kullanmak için sadece 5 günü kaldı. Dün ayrıca İsveç ve Finlandiya’da da oy verme süreci başladı. 

Hala sandığa gidiş yetersiz
Hafta sonu ve 1 Mayıs tatili nedeniyle konsolosluklar önünde uzun kuyruklar oluştu. Sandığa giden seçmenlerin sayısı ilk güne göre 2-3 katı artış gösterse de hala beklenen ilgi yakalanamadı. Yeşil Sol Parti Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu’nun verdiği bilgiye göre; seçmenlerin sandığa gidişi hala yeterli değil: “Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Danimarka’da seçmenlerin sandığa taşırılması zayıf. Fransa, İngiltere ve İsviçre’de ise seçim çalışması daha iyi bir şekilde yürütülüyor.”

Tek işimiz seçim olmalı
Koordinasyon özellikle yurt dışı seçmeninin yarısının bulunduğu Almanya’da sandığa gidişin hızlandırılmasının önemine vurgu yapan Koordinasyon, “Bu seçim, kader tayin edici bir seçimdir. Tüm çalışanlar, bileşenler bunun bilincinde olarak seferber olmalı. Şu andan itibaren tek işimiz seçimdir. Ulaşamadığımız, sandığa götürmediğimiz seçmen kalmalı” çağrısında bulundu. 

Buna asla izin vermemeliyiz
Sandığa gitmek için geç kalınmamalı uyarısı da yapılarak, “Oy kullanma kesinlikle son güne bırakılmamalı. Geçmiş seçimlerden de iyi biliyoruz ki son güne kalan seçmen oy kullanmadan geri dönebilir, bunun olmasına izin vermemeliyiz” çağrısı yaptı. Avrupa oylarının milletvekili sayısını etkileyeceğinin de altını çizen Koordinasyon, “Sandığa gitmemek Kürt, kadın düşmanı AKP gibi partilerin milletvekili sayılarının artması demek” diyerek, herkesi gecikmeden oy vermeye çağırdı. 

Meydanı faşistlere bırakmayalım
Almanya, 1,5 milyon seçmenle en fazla oyun olduğu ülke. Oy kullanılan merkezlerden birisi de Hamburg. Konsolosluk önünde konuştuğumuz otobüs şoförü olan Dersimli Renas Devrim, “Seçimlerle belki bütün sorunlarımız çözülmeyecek ama meydanı da faşistlere ve yobazlara bırakmamak için mücadele etmek çok önemli. Yeşil Sol Parti’nin başarısı tüm emekçi ve sosyalizimden yana olan insanların başarısı” dedi. 
Hamburg DKTM eski eşbaşkanı Dersimli Şadiye Küçük, “Yeşil Sol Parti’ye verilecek her oy demokrasi mücadelesine ve başarısına katkı sunacak. Herkes çevresini örgütleyerek zamanında oy kullanmalı” dedi.
Müşahit olarak görev yapan Rabia Akgün Taşyapan ise, “Başta kadınlar olmak üzere herkes Yeşil Sol Partisi’nin başarısı için çalışmalı. Vereceğimiz her oy toplumsal barışa katkı saglayacak. Demokrasiye inanıyorsak onun içinde mutlaka sandık başına gidelim” dedi. 

Seçmenlerimizi taşıyoruz
Yurt dışında seçmenin en fazla olduğu ikinci ülke ise Fransa. Fransa’nın Strasbourg kentinde ise 85 bini aşkın seçmen var. Geçen seçimlerde sandığa gitme oranı yüzde 42 olurken, HDP’ye oy verenlerin oranı ise yüzde 16,42’de kalmıştı. Strasbourg DKTM Eşbaşkanı Fikret Çelik, “Yaşlı ve hasta seçmenlerimizi özel araçlarla sandığa götürüyoruz” diyerek, bu seçimlerde sandığa gitme oranını mutlaka arttıracaklarını söyledi. Seçim çalışmalarını Alevi Kültür Merkezi ve DİDİF ile ortak yürüttüklerini belirten Çelik, 17 yıl Türk cezaevlerinde rehin kalmış, devam eden dosyaları yüzünden de 2 yıldır Strasbourg’da. Kürtleri temsil eden tek partinin Yeşil Sol Parti olduğunu vurgulayan Çelik, “Bu rejimi değiştirmek için sandığa gitmeliyiz” dedi.

İlk oyu cezaevi kapıları açılsın diye
Fransa’nın Strasbourg kentinde  kentinde oyunu kullanan Şırnaklı Pelda Acar, ailesi ile birlikte 4 yıldır Almanya’da sürgünde. Ablası Tenzile Acar ağır hasta tutsaklardan biri. Pelda 19 yaşında, ilk defa oy kullanacağı için çok heyecanlı. Pelda, “Oyumu Yeşil Sol Parti’ye verdim. Ablam Tenzile Acar 21 Mart 2017’den beri İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi’nde bulunuyor ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Sandığa gelecek her insan zindandaki insanları düşünerek oy kullanmalı. Cezaevlerinden yakınlarımızın cenazelerinin çıkmaması ve onların özgürlüğü için oylarımızı Yeşil Sol’a verelim” diye belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.