Sarayın yasalarına ‘hayır’

Kadın Haberleri —

.

.

  • EŞİK, 5. Yargı Paketi’nin Meclis Adalet Komisyonu tarafından kabul edilmesi ardından yazılı bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada EŞİK, Sarayın kalın duvarları arkasında yapılmış yasalara “hayır” dediklerini açıkladı.

JINNEWS / ANKARA

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 5 Kasım’da Meclis Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen 5’nci Yargı Paketi’nde yer alan icra İflas Kanunu’nun bazı maddelerinde ön görülen değişikliklerin çocuklar ve kadınlar için yaratacağı etkiye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kadın ve çocuk haklarını garanti altına alan mevcut yasal düzenlemeler uygulanmayıp hatta hukuksuz şekilde ortadan kaldırılırken ‘reform’ adı altında sunulan hiçbir yasal değişikliğin olumlu olmayacağını biliyoruz” denildi.
 
Can güvenliği görmezden gelinmiş

Değişikliğin, “Çocuğun üstün yararı” ilkesinin uygulanması yönünde somut tedbirler içermediği belirtilen açıklamada, yargı paketinde önemli hususların görmezden gelindiğine dikkat çekildi.  
“Çocuğumu özledim”, “Çocuğumu görmek istiyorum” diyerek annelerinin yanından alınan ve görüşme sırasında babaları tarafından katledilen çocuklar ve şiddete maruz kalan ve katledilen kadınların görmezden gelindiğine işaret edilen açıklamada, “Erkeklerin icra masraflarından kaçmak için değiştirilmesini istediği yürürlükteki düzenlemeye dokunulması, çocukların ve kadınların can güvenliğini tehlikeye atacak ve haklarını ihlal edecek” denildi.

Çocuğun yarar düzeyi

Açıklamada,  can güvenliğini sağlayacak herhangi bir önlemin alınmadığına dikkat çekildi.  “Çocuğun can güvenliğinin ve şiddetsiz yaşam hakkının gözetilmediği bir kanun teklifinde çocuğu anne-baba arasında paylaşılacak bir ‘nesne’ olarak görüldüğü açıktır” denilen açıklamada, çocuğun yarar düzeyinin en üst düzeye çıkarılması gerektiği kaydedildi.
 
Paket, sorunu çözmek değil, yaratma özelliğine sahip

Açıklamada şöyle denildi:  “5. yargı paketi, kadınların ve çocukların kazanılmış haklarını ve hayatlarını tehdit eden kişisel görüşme hakkının düzenlenmesine ilişkin maddeleri sorun çözmek yerine yeni toplumsal sorunlar üretme özelliğine sahiptir. Çocuğun kişisel görüşme hakkına ilişkin maddeler tekliften çıkarılmalıdır. İlgili yasa maddeleri olduğu gibi korunmalı ve genelgelerle belirlendiği şekliyle etkin, özenli ve hassasiyetle uygulama sorumluluğu kamu idaresinindir. Toplumsal ihtiyaç, yasanın oldu bitti yöntemlerle değiştirilmesi değil etkin uygulanmasıdır.”

Yasa, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde olmalı

EŞİK açıklamada,  Sarayın kalın duvarları arkasında yapılmış yasalara “hayır” dediklerini kaydederek şunları kaydetti: “Tüm tarafların ve uzmanların katılımıyla, çoğulcu, kapsayıcı ve müzakereci yöntemlerle demokratik ortamda, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle tasarlanmayan hiçbir yasal değişikliği kabul etmiyoruz. Önümüzdeki yasama yılında her an yeni yasa teklifleri ile yoksulluk nafakasının süreye bağlanması, 6284 şiddet yasasının budanması, TCK 103 çocuk istismarcılarına (tecavüzcülere) af getirilmesi gibi girişimlerin Meclise getirilmesi olasılığa kaşı gözümüz açık ve takipteyiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.