Sarı mekaplılar geleceğimiz

Kadın Haberleri —

Sarı mekaplı kadın Berîtan

Sarı mekaplı kadın Berîtan

  • Üç saatlik bir yolculuk ardından Londra’ya ulaştım. Sarı mekap ayakkabılarımı da yanıma aldım. Ayakkabının içine yumurtları da bıraktım. Mesrur’un, onuru, barışı ve özgürlüğü temsil eden gerillanın giydiği bu ayakkabıyı görmesini istedim. 

DİREN DİCLE ERDEN / LONDRA

Londra’da Mesrur Barzanî’yi “mekap” ayakkabısı ile protesto eden Berîtan, “Onlar ihanetleri ile Kürdistan tarihine kara bir leke olarak geçtiler. İhanet, ancak tavırla durdurulur” dedi.

Berîtan, İngiltere’de yaşayan Ranyalı bir Kürt. Giydiği gerilla elbisesi ve mekap ayakkabıları ile Londra’da Kürtlerin her eyleminde ön saflarda yer alan, direngen ve coşkulu bir Kürt kadını. Berîtan ismini, Ranya’dayken kente gelen gerillalar ona takmış. Bu nedenle isim ve soy ismini kullanmak yerine “Bana Heval Berîtan diye seslen” diyerek ekliyor: “Ranya, Qendîl’e çok yakın. Gerillanın yaşamını gördüm. Beni Berîtan’a benzetiyorlardı. Bana bu adı gerilla verdi. Ben de bu ismi onurla taşıyorum. Sarı mekaplılar bizim geleceğimizdir. Geleceğimize onurumuza sahip çıkıyoruz.” 

Yüreği Kürdistan için atıyor

Berîtan yaklaşık 17 yıldır İngiltere’de yaşasa da, yüreği ve bilinci Kürdistan’dan yana. Öyle ki, soğuğa, yağmura aldırış etmeden yanına aldığı 3 çocuğu ile birlikte O’nu Kürtler için yapılan tüm protestolarda görmek mümkün. Türk devletinin işgal saldırılarına ortaklık eden KDP hükümetinin Başbakanı Mesrur Barzanî’ye karşı 20 Nisan’da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Chatham House) önünde gerçekleşen protesto gösterisinde de elindeki mekap ayakkabı ile dikkatleri üzerine çekti. 

Ayakkabı Barzanî’den daha değerli

Berîtan yanında getirdiği mekap ayakkabıyı yukarıya kaldırarak, “Cehş Barzanî! Hûn qûrbana gerîlla bin! (Hain Barzanî! Gerillaya ve bu ayakkabıya kurban olun” diyerek, Mesrur Barzanî’ye tepki gösteriyordu. Polislerin kısa süreliğine gözaltına almasına rağmen Berîtan, elindeki mekap ayakkabı ve içindeki yumurtaları Barzanî’nin konvoyuna isabet ettirmeyi başardı. Polisin, “Bu ayakkabı sana mı ait” sorusuna ise Berîtan, “Evet ayakkabı benim ve Barzanî’den daha değerlidir” diyerek karşılık verdi. 

Mekap onurun simgesidir

“Ben de her Kürt gibi bu ihanete sessiz kalamazdım” diyerek, Barzanî’yi protesto eylemine katıldığını belirten Berîtan, o gün yaşananları şöyle anlattı: “Çocuklarımı eşime bıraktım ve protesto alanına 3 saatlik bir yolculuğun ardından ulaştım. Sarı mekap ayakkabımı da yanıma aldım. Ayakkabımın içine yumurtları da bıraktım. Mesrur’un, onuru, barışı ve özgürlüğü temsil eden gerillanın giydiği bu ayakkabıyı görmesini istedim. 

‘Barzanî’yle göz göze gelip tükürdüm’

Ancak polisler etten duvar örmüş ve bizi engellemeye çalışıyordu. Buna rağmen Chatham House önüne bir yolunu buldum ve ulaştım. Mesrur çıktığı sırada ayakkabıyı ve yumurtaları fırlattım. O anda polisler beni yere yatırıp ellerime ters kelepçe taktılar. Beni ayağı kaldırdıklarında Mesrur Barzanî arabanın içerisinde bana baktı. Göz göze geldiğimizde tükürdüm ve ‘Cehş Barzanî’ dedim. Onlar ihanetleri ile Kürdistan tarihine kara bir leke olarak geçtiler. İhanet ancak tavır alınarak durdurulur.”

O ayakkabı Kürt halkının onuru

Mekap ayakkabının gerilla ile bütünleştiğini ve bir sembol haline dönüştüğünü belirten Berîtan, “O ayakkabı Kürt halkının onur ve şeref mücadelesi demektir. Sarı mekap, kadın özgürlüğü, bir halkın onuru, barışı ve özgürlük devrimidir” dedi.  

PKK’yi savunmak Kürdistan’ı savunmaktır

“İşgal saldırısının hedefi yalnızca PKK değil, hedef sadece Qendîl değil, Türk devleti ve KDP’nin hedefi Kürt ve Kürdistan halkıdır. Rojava Devrimi’dir” diyen Berîtan şöyle devam etti: “PKK’yi savunmak Kürdistan’ı savunmaktır. Başûrê Kurdistan halkı ayağı kalkmalı, bu halkın onuru olan gerillayı savunmalı. Gerillayı savunmak Kürdistan topraklarını savunmaktır. Başûr halkına çağrım; bu işgale ve ihanete karşı tek ses, tek yürek olmalarıdır.”

Onursuzluğu kabul etmeyin

“Gerillaya karşı savaşan Peşmergê de ihanet içerisine girmiş olur” diyen Berîtan, “Şayet ölürlerse de bir ihanetçi olarak ölmüş olacaklar. Bu onursuzluğu kendilerine yakıştırmamalılar. KDP olduğu sürece Kürt halkı özgürlükten uzak kalıyor” dedi. 

İhanete sessiz kalmayalım

Başûrê Kurdistanlı kadınlara da seslenen Berîtan, “Kadın gerillalarımızla gurur ve onur duyuyoruz. Başûrê Kurdistan’da kadını adeta bir köle olarak görülüyorlardı. Bizler Kürt gerillası ile kadın özgürlüğü ile buluştuk. Kölece yaşamak istemiyorsak bu işgale ve ihanete sessiz kalmayalım” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.