Savaş bakanı Başûr’a mı gelmiş?

Meral ÇİÇEK yazdı —

  • Kışın ortasında yapılan Garê savaşı döneminde yaza ait görüntüler servis eden TC savaş bakanlığı, bu kez de sınırın Bakur tarafında bulunan (Biliç Tepesi, Şirnex’in Qileban ilçesine bağlı Şenoba beldesi) işgal üssünü Başûr’a taşıdı. 

TC özel savaş bakanı Soysuz, 30 Nisan’da Başûr topraklarındaki Metîna’ya üs kuracaklarını söyledi. “Tıpkı Suriye’de olduğu gibi, burada üs kuracağız ve bölgenin denetimini yapacağız” dedi. Yani çok açık ve alenen Başûr’un bir bölgesini işgal etmeyi amaçladıklarını, mevcut operasyonun hedefinin bu olduğunu ifade etti ama Kürdistan Bölge Hükümeti’nden konuyla ilgili tek bir açıklama gelmedi. Kürdistan özgürlük gerillasının Medya Savunma Alanları’ndaki varlığına ‘işgal’ diyenler, yabancı bir güç olan faşist TC devletinin işgal planları karşısında sessiz.

Soysuz’un bu sözlerinden bir gün sonra ise Türk savaş bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar ile Bakur-Başûr sınırındaki Biliç Tepe’sine geldi. Biliç Tepesi, Şirnex’in Qileban ilçesine bağlı Şenoba beldesi sınırları içerisinde bulunuyor. İşgalci TC ordusunu 2. Hudut Bölük Komutanlığının üslenme yeri burası.

Hal bu iken ne hikmetse Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi sitesinde Biliç Tepesi birden ‘Irak’ın Kuzeyi’ne nakledilmiş oldu. İşgalci ordu üçlüsünün ziyareti sitede “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak Kuzeyindeki Biliç Tepe Üs Bölgesinde Konuştu” şeklinde servis edildi.

Yani Soysuz’un “Metîna’ya üs kuracağız” şeklindeki anonsundan hemen sonra “Akar Kuzey Irak’ta üs bölgesinde konuştu”! Yerseniz.

Faşist rejim savaşın yarısını sahada (daha doğrusu havada) veriyorsa, diğer yarısını özel savaş yöntemleriyle yürütmeye çalışıyor. Son dönemde Medya Savunma Alanları’na yönelik yürüttüğü işgal operasyonlarında savaş bakanlığı üzerinden – pek de başarılı olmayan – algı operasyonları geliştirmenin çabasında. Kışın ortasında yapılan Garê savaşı döneminde yaza ait görüntüler servis eden TC savaş bakanlığı, bu kez de sınırın Bakur tarafında bulunan işgal üssünü Başûr’a taşıdı.

İşin ilginç yanı, Başûr ana akım medyası TC savaş bakanlığı tarafından servis edilen bu propagandaya dahil olup, haber ve görüntüleri olduğu gibi yaydı.

Peki ama diyelim ki haber gerçek; başka bir devletin bakanı, genelkurmay başkanı ve kara kuvvetleri komutanı kendi başlarına sınır geçebilir mi? Böyle bir şey mümkün mü?

Irak hükümeti, çıkan haberler üzerine TC’nin Bağdat büyükelçiliğine protesto notası iletti. Irak Dışişleri Bakanlığı ayrıca Soysuz’un Metîna’da üs kurma açıklamalarını kınadı.

Fakat Başûr hükümetinden konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmiş değil. Tuhaf bir durum değil mi? Yani Başûr basınında işgalci TC ordusunun başındakilerin Heftanîn’e geldiği haberleri yayılırken, ne bu durum ne de Soysuz’un yeni üs açıklaması hakkında yetkililer konuşmuyor.

Bu arada Libya gezisinden evvel Şirnex’e ve hava saldırıların yönetildiği Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığına giden Akar, dikkat edilirse buradaki personel ile konuşmalarında başarı üslubunu hiç kullanmadı. Bırakın ‘başarılarından’ ötürü kutlamayı, daha çok askerleri operasyon konusunda ikna etmeye çalışan sözler sarf etti. Hatta Eskişehir’deki konuşmasında işgal ordusunun operasyondaki başarısızlığını gerekçelendirdi. Kürt soykırımı konusunda NATO’ya “bazı konuları anlatmakta zorluk yaşandığını” söyleyip, TC askerlerinin buna rağmen “kahramanlık ve fedakarlık” yaptığını belirtti.

Belli ki işler hiç de öngördükleri gibi gitmiyor. Bu gerçeği perdelemek için daha fazla özel savaşa sarılacaklardır. O yüzden de servis ettikleri, edecekleri her habere, yapılan her açıklamaya bu gözle bakmalı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.