Savaş bütçesi yüzde 30 arttırıldı

Dünya Sefalet Endeksi

Dünya Sefalet Endeksi

  • Türk iktidarı, 278 milyardan fazla açık vereceğini beklediği bütçesinden savaşa yüzde 29.6 artışla 181 milyar TL ayıracak.

Türkiye’nin bütçe açığı beklentisi 278 milyar 374 milyon TL olarak açıklandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 bütçesinde bütçe gelirlerinin 1 trilyon 472 milyar, giderlerin ise 1 trilyon 750 milyar TL olarak öngörüldüğünü, bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının ise yüzde 3,5 olmasının beklendiğini söyledi. Bütçe açığı beklentisi 278 milyar 374 milyon TL olarak açıklandı.
Oktay, 2022 bütçe kanun teklifini Meclis’e sunmadan önce düzenlediği basın toplantısında, 2022 bütçesinde en büyük payın yüzde 15,6 ile eğitime ayrıldığını söyledi. Bu oran 2021'de yüzde 15,7 olarak belirlenmişti.
Oktay, savunmaya ayrılan payın da geçen yıla göre yüzde 29,6 artışla 181 milyar TL'ye ulaştırılacağını söyledi.
Geçen yılki bütçe teklifine göre bütçe giderlerinde yüzde 30, gelirlerde ise yüzde 34 artış öngörülüyor. ANKARA

 

Sefalet liginde Avrupa lideri


Türkiye, İşsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı Dünya Sefalet Endeksi’nde 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı. Listede yer alan Avrupa ülkeleri içinde sefalet endeksinin en yüksek olduğu ülke Türkiye oldu. 
Dünya Sefalet Endeksi açıklandı. Endekste sıralamanın yükselmesi ülkede sefaletin arttığını ve ekonomin kötüye gittiğini gösteriyor. Sefalet Endeksi; bir ülkedeki işsizlik, enflasyon ve banka kredi faizi oranlarının toplamından; kişi başına düşen reel gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi çıkarılarak hesaplanıyor. Amerikan John Hopkins Üniversitesi’nden ekonomist Steve H. Hanke’nin analizine göre işsizliğin yükselmesi geliri olmayanların sayısının artmasına, enflasyonun yükselmesi ise yaşamın pahalanmasına işaret ediyor.
2020 Dünya Sefalet Endeksi sıralamasında Venezuela ilk sırada yer alıyor. Venezuela’nın sefalet puanı ikinci sıradaki Zimbabve’nin yaklaşık 7 katı. Bu ülkeleri Sudan, Libya ve Surinam takip etti. 2020’de sefalet endeksinin en alt sıralarında sırasıyla Guyana, Tayvan, Katar ve Japonya yer alıyor. Sefalet endeksinin düşük olması bu ülkelerde ekonomik göstergelerin iyi olduğu anlamına geliyor.
Listede yer alan Avrupa ülkeleri içinde sefalet endeksinin en yüksek olduğu ülke Türkiye oldu. Endekse göre Türkiye’de ekonomik veriler, bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin gerisinde. Hanke’nin 2019 Sefalet Endeksi’nde Türkiye 95 ülke arasında 5. sırada yer almıştı. Komşuları arasında Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke 92,1 puan ile 8. sırada yer alan İran.
Irak ise 39,5 puan ile 26. sırada bulunuyor. Enflasyon-faiz ilişkinin tartışıldığı Türkiye’de liranın döviz kurları karşısında değer kaybı sürüyor. Ekim 2021’de rekor kıran dolar kuru 9 lirayı aşmış durumda.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.