Savaş hali son bulmalı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Medya Savunma Alanları’na yönelik AKP’nin KDP ortaklığıyla sürdüğü işgal ve imha savaşına tepki gösteren DAD Kadın Meclisi, “Zaman sahipsiz, mekân rızasız, mazlum çaresiz değildir” diyerek yürütülen kirli savaş son verilmesini istedi.

Türk devletinin, KDP ortaklığıyla Başûrê Kurdistan’da Zap, Metîna ve Avaşîn'e yönelik 17 Nisan'da başlattığı işgal saldırılarına Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi'nden tepki geldi. DAD Kadın Meclisi’nin yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi: Evrenin, güneş sisteminin ikrarlı, rızalı hali üzerinde yaşadığımız dünyada çar anasırın ( güneş, su, hava, toprak) ikrarlı, çarkı pervaz hali, vardan varoluşun cümle canı Haq’ın görünen yüzü kabul eden inancımız rıza şehrinde barış, özgürlük, adaletli bir yaşamı kabul etmiş Alevi toplumsallığı ve kadınları olarak içinde bulunduğumuz savaş halini kabul edemediğimizi ve evrende rızasız can alan her eylemi red ediyoruz.

Körükleyerek harladığınız savaş, belki ırkçı, iktidarcı, rantçı egolarınızı ve duygularınızı tatmin edebilir, ki ediyor. Bu durum inanç öğretimiz olan rıza şehri, yani demokratik, özgür, barışçı, adil ve onurlu  yaşamı hepimizin elinden alıyor.

Bu savaş halinin sonlanmasını istiyoruz

“Savaş hali inancımıza ters, yol düsturumuza aykırıdır” diyen Alevi kadınlar, bu savaş halini reddettiklerini belirtti.

“Kapitalist modernitenin ulus devlet zihniyetiyle bizlere yoksulluk, doğa talanını, kadın kırımını, eğitimsiz toplumu, yurtsuz insanları, mutsuz ve umutsuz yaşamı ayrıca barışı, özgürlüğü, demokrasiyi talep edenlere de savaşı dayatmaktadır” diyen Alevi Kadın Meclisi, diğer halkların ve toplulukların da savaş sarmalına çekildiğini belirterek şunları kaydetti: Bu sarmal içersinde 74 ferman gören Êzîdî halkı, ulusal kimliğinden dolayı katliama uğradı. Kadınları ve çocukları köle pazarlarında satıldı. Akıbeti bilinmeyen yüzlercesi de var. Bir yenisini asla kabul etmiyoruz. Kendi içimizde de ortak yaşamı kuramadığımız tüm halklar ve inançlar bu durumun ortadan kalkması için mücadele halindedirler. Hala da kendilerine özgür ve onurlu yaşamı sağlayamadılar, sağlayamadık. 

Zaman sahipsiz, mekân rızasız, mazlum çaresiz değildir

Halklar ve inançların kadim beşiği olan Ortadoğu, Mezopotamya topraklarında sürüp giden savaş hali çözümsüz bir halde devam etmektedir. Sorun adeta evrensel bir boyut kazandı. Deyim yerindeyse eldeki düğüm dişe düşmüştür. İktidar, rant ve kirli geçmişlerini kapatmak için insanlığa dayatılan savaş bir an evvel sonlandırılmalıdır. Akan kan, gözyaşı bir an evvel durmalıdır. Yurdundan edilenleri yerine, toplumu barışa ve sükunete bir an evvel kavuşturmak için herkesi barışa davet ediyoruz. Zaman sahipsiz, mekân rızasız, mazlum çaresiz değildir.

MA / İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.