İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ev sahipliği yapacağı zirveye, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada'nın liderleri katılacak. Zirvede liderler ikili görüşmeler de yapacak. Kuşkusuz en önemli görüşme Obama ile Putin arasındaki olacak. Görüşmede, Suriye'deki siyasi geçiş süreci ve Cenevre'de yapılması planlanan uluslararası konferans gibi konuların ele alınması bekleniyor. Bu arada hafta boyunca Londra'da ve Belfast'ta yapılan G8 karşıtı protestoların zirve boyunca da sürmesi bekleniyor. 


Savaş istemiyoruz
Zirve öncesi Savaşa Karşı Koalisyon, Londra'da, başta ABD olmak üzere uluslararası güçlere 'Suriye'den elini çek' mesajı verdi. Cumartesi günü ABD Büyükelçiliği önünde yapılan eyleme çok sayıda savaş karşıtı katıldı. Gösteri boyunca Obama aleyhine sloganlar atıldı. Yapılan açıklamada, Suriye'ye dışardan askeri bir müdahalenin uluslararası hukuka aykırı olacağı vurgulandı. Gösteriye katılımın az olmasına rağmen basının ilgisi yoğundu.

Tony Benn'den imza

Öte yandan etkinlik sırasında Kürt gençleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için imza topladı. Çok sayıda göstericiyle birlikte Savaş Karşıtı Koalisyonu'nun Başkanı Tony Benn de "Öcalan özgür bırakılmalı" yazılı dilekçeye imza attı.  


CAN YILDIZ/LONDRA