Savaşa karşı kadın ittifakını kurmalıyız

Kadın Haberleri —

Canan Yüce ve Ayşe Erdem

Canan Yüce ve Ayşe Erdem

  • HDP 4’üncü Olağan Kadın Konferansı’na katılan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Ayşe Erdem ile SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, savaşın emekçilerin, halkların ve doğanın aleyhine olduğunu belirterek, kadınların savaşa karşı ortak mücadelesinin önemine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız” sloganıyla 4’üncü Olağan Konferansı'nı 21-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdi. Konferansa kadınların direniş kararlılığı damgasını vurdu.

Türk devletinin KDP işbirliğiyle Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırı ve işgal çabalarının değerlendirdiği konferansta savaşa karşı ortak mücadele ön plana çıktı.

Savaş krizleri derinleştiriyor

Konferans katılımcılarından Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Ayşe Erdem savaş dolayısıyla Türkiye’de yaşanan çoklu krize dikkat çekerek, “AKP-MHP bloğu, bu krizle baş edemiyor. Elindeki tek şey kutuplaştırma ve savaş politikası. Dolayısıyla sınır ötesi operasyonlarla gündem değiştiriyorlar. Bu da ekolojik yıkımlara sebebiyet verdiği gibi insanları kaybettiriyor. Bu durum ise krizin daha da derinleşmesine sebebiyet veriyor” dedi. 

Savaş en çok kadınları etkiliyor

Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanından “savaşa hayır” diyerek, demokrasi için kadın ittifakını kurmak ve mücadeleyi yükseltmek için bir araya geldiklerini söyleyen Erdem, “Savaşa karşı ortak sesin çıkacağına inanıyorum. Çünkü savaş en çok kadınları etkiliyor. Ekonomik kriz yine en çok kadınları etkiliyor. O yüzden bununla en çok mücadele etmesi gereken kesim kadınlar. Buradan hep birlikte savaşa ve tecride karşı mücadele kararı ve savaşa karşı ‘hayır’ deyişiyle çıkacağımıza inancım tam” ifadelerini kullandı.

Atılan her bomba sömürü olarak dönüyor

İktidarların yıllardır çeşitli dönemlerde bekalarını sürdürmek ve krizlerden çıkabilmek adına savaş politikalarına başvurduğunu dile getiren Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, savaşın her zaman emekçilerin ve halkların aleyhine olduğunu söyledi. Yüce şunları kaydetti: “Atılan her bomba, yapılan her operasyon emekçi halklara yoksulluk ve sömürü olarak dönmektedir. Aynı zamanda bu savaş politikaları ırkçılığın yükselmesini, faşizmin daha fazla kurumsallaşmasını sağlıyor. Bu yüzden tüm muhalefet güçleri, ezilenler olarak en güçlü sesimizle ‘savaşa hayır’ demek zorundayız. Çünkü bu savaşların, ne politik ne de ekonomik ve insani anlamda bir karşılığı yok.”

Savaşa karşı durmak muhaliflere düşüyor

Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözümünün mümkün olduğunu dile getiren Yüce, halkların ortak mücadelesine işaret etti. Canan Yüce, “Bizler bu süreçte barış mücadelesini yükseltmezsek AKP-MHP iktidarı, savaş üzerinden kendini daha fazla kalıcılaştıracak, halkı sömürmeye devam edecek. Kadın mücadelesinin gündemi de savaşa karşı barış mücadelesini yükseltmek olmalı. Çünkü savaştan en çok etkilenen kadınlar. Savaşa karşı bugün tüm muhaliflere görev düşüyor. Bu operasyonlar karşısında en önde durmak zorundayız.” 

Birlikte mücadele yürütmeliyiz

Konferansın en önemli gündemlerinden birinin savaşa karşı mücadeleyi yükseltmek olduğunu dile getiren Yüce, “Bir kez daha kadınlar olarak savaşa karşı barış, faşizme karşı özgürlük mücadelesinin birbirinden bağımsız olmadığını ve bu mücadelenin birlikte yürütülmesi gerektiğini vurguladık. HDP Kadın Konferansı’nda da bu bütünlülük var. Çünkü Türkiye’nin her tarafından mücadele alanlarında çalışma yürüten kadınlar konferansta buluştu. Türkiye’deki tüm mücadele dinamikleri konferansta. O yüzden, kararlılıkla önümüzdeki dönemde faşizmin kurumsallaşmasının ciddi tehlikeli boyutlara geldiğini gören bir yerden tüm krizlere karşı mücadele alanlarının bütünlüğünü savunmak zorundayız” dedi.

MA-ANKARA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.