Savaşa ve sömürüye hayır!

  •  1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'ın birçok kentinde yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. AKP-MHP iktidarının savaş ve sömürü politikası protesto edilerek, "Dayatılan sömürü düzeninin kader olmadığını biliyoruz. İşsizliğe, savaşa, yoksulluğa, güvencesizliğe mahkum eden bu düzeni değiştireceğiz" denildi.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin onlarca il ve ilçesinde 1 Mayıs kutlama alanlarına akanlar, savaş ve sömürü düzeninin yıkılacağını vurguladı. Van'da konuşan HDP'li Sezai Temelli, "Bu savaş düzenine hep birlikte son vereceğiz. Kim savaşa karşı çıkmıyorsa bu düzenin çarkına su taşır" dedi.

1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü, başta Amed ve İstanbul olmak üzere Van, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Artivin (Hopa,Kemalpaşa), Bolu, Bursa, Balıkesir (Ayvalık, Bandırma, Burhaniye, Gömeç, Edremit, Balya), Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Hatay (İskenderun), Kayseri, Kırşehir, Kastamonu, Kocaeli (Gebze), Manisa, Mersin (Tarsus), Osmaniye, Sakarya (Sapanca), Samsun, Rize (Fındıklı), Zonguldak (Çaycuma), Antep, Batman, Dersim, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Urfa, Muğla ve Aydın'da kitlesel açıklama, yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. 

AMED

1 Mayıs, Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde “Birlikte Değiştireceğiz” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda kutlandı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyeleri, dernek binası önünden; Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, temsilcilik binası önünden; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) örgütleri, Hazal Parkı önünden; KESK, Eğitim Sen, TMMOB ve diğer sendika örgütleri de Gevran ve Ekinciler caddesinden İstasyon Meydanı’na kortejler halinde giriş yaptı. 1 Mayıs mitinginde, HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, Tertip Komitesi Üyesi Kamuran Taş, KESK MYK Üyesi Gönül Kural ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya birer konuşma yaptı. 

Güzel günler göreceğiz

Mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş, “Ölümüne çalıştırılan işçilerin, işyerinde yoksulluk altında alınan ücretlerin, taşeron köleliğin, güvencesizliğin olduğu bir memleket değil, çalışırken ölmediğimiz, insanca yaşayabileceğimiz bir memleket istiyoruz. Devletin hukuka uygun davrandığı bir ülke istiyoruz. Baskıcı rejimin bertaraf ettiği demokrasiyi yeniden kuracak emekçileriz. İşsizliğe, savaşa, yoksulluğa, güvencesizliğe mahkum eden bu düzeni biz değiştireceğiz. Biz çoğuz, milyonlarız, güzel günler göreceğiz” dedi.

KESK MYK Üyesi Gönül Kural da Kürt sorununa dikkat çekerek, “Kürt sorununu çözümsüz bırakarak, iktidarlarını kalıcı kılmak istiyorlar. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin hakim olduğu bir ülke istiyoruz. Savaşların olmadığı, Kürt sorunun çözüldüğü, cezaevlerinde işkencelerin olmadığı bir ülke istiyoruz. Birleşerek, bunları gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 

Sömürü düzeni kader değil

TTB Merkez Konseyi Üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya ise insanca yaşamak mücadelesi verdiklerini vurgulayarak, şunun altını çizdi: "Emek bizim, söz bizim, sağlık hepimizin diye haykırmaya devam edeceğiz. Dayatılan sömürü düzeninin kader olmadığını biliyoruz. Umudumuz var ve bunu değiştirebiliriz.” 

HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, AKP-MP faşizminin her geçen gün derinleştiğini, ancak her alanda direnişin de büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu: "İktidar, krizin görülmemesi için yine savaş politikalarını devreye koydu. AKP-MHP’nin düşmanlığını iyi biliyoruz. Kürtleri soykırımdan geçirmek, Başûr’u da işgal etmek istiyorlar. İktidarını, Kürt kanı üzerinde sürdürmek istiyor.  Kürtlere karşı yürütülen kirli savaşın başarıya ulaşmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Kürtlere karşı, kadınlara, gençlere karşı politika yürütenler, kaybedecek.”

 Konuşmaların ardından Azad Bedran ve Eğitim Sen müzik grubu sahne aldı.

İSTANBUL

İstanbul’da 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde Maltepe Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutlandı. Savaş ve sömürüye karşı ortak mücadele vurgusunun öne çıktığı pankartlarıyla kortejler halinde iki koldan yürüyüşe geçen kitlenin en önünde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin “Birlikte değiştireceğiz” pankartı taşındı. Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan da katıldı. Yürüyüş boyunca “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı da atıldı. Beyaz tülbentleri ve ulusal kıyafetleriyle dikkat çeken Barış Anneleri, savaş karşıtı sloganlar attı. Yürüyüş boyunca “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Bimre îxanet" ve "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları ve zılgıtlar atan kitle, hasta tutsakların durumuna dikkati çekmek için de “Aysel Tuğluk rûmeta me ye” sloganını attı. Kentin pek çok noktasında kortejler halinde toplanma alanına akan emekçiler, 1 Mayıs marşını hep bir ağızdan seslendirdi. Bandista, şarkılarıyla kitleyi coşturdu. “Bu düzen böyle gitmez. Birlikte değiştireceğiz” mesajının verildiği miting, konuşmalarla devam etti.

İZMİR

Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitinge, işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler akın etti. Üç ayrı koldan yapılan yürüyüşlerle dolan miting alanında savaş ve sömürü politikalarına tepki yağdı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı sendikalar Basmane Meydanı'ndan; Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (Türk-İş) bağlı sendikalar Alsancak Liman yönünden; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'e bağlı sendikalar ile siyasi parti ve kurumlar ise Cumhuriyet Meydanı yönünden miting alanına yürüdü. Mitinge kentte bulunan siyasi parti, kurum, sendika, kadın, çevre, insan hakları örgütlerinin yanı sıra, HDP ve CHP'li vekiller, Soma'da hayatını kaydeden madencilerin yakınları, Somalı madenciler, çeşitli iş kollarından işçiler katıldı. Coşkulu geçen miting boyunca ekonomik taleplerinin yanı sıra demokrasi ve özgürlük taleplerine ilişkin sloganlar atıldı. Kürt kadınlarının yöresel kıyafetlerle katıldığı mitingde, HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı. Miting alanında Aysel Tuğluk ve Tüm Hasta Tutsaklara Özgürlük Platformu tarafından, hasta tutsaklara özgürlük talebiyle imza standı da kuruldu.

Miting 1977 ve 1996 yılındaki 1 Mayıslar ve Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ortak basın metnini okuyan Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, 1 Mayıs’ın yaşamın kendisini üreten on binlerce emekçinin günü olduğunu söyledi. Dünyanın her yerinde sömürü, eşitsizlik, adaletsizlik ve güvencesizliğin derinleştiğini vurgulayan Çakmak, “Biz emekçilerin yarattığı değerler ve kaynaklar halkın ihtiyaçları, güvenceli iş ve insanca yaşayacak ücret için değil, doğanın yıkıma pahasına sermayeye, savaşlara, silahlanmaya aktarılıyor. Milyarlarca insan yoksulluk ve yoksunlukla boğuşurken servet sahipleri zenginleşmeye, servetlerine servet katmaya devam ediyor. Krizlerin, savaşın yarattığı yıkım yine biz emekçileri vuruyor, yoksullaştırıyor, büyük göç dalgalarına, ayrımcılığın artmasına yol açıyor” dedi.

 Konuşmaların ardından sanatçı Edip Akbayram sahne aldı. 

ANKARA

Tandoğan Meydanı’nda “Birlikte Değiştireceğiz” şiarıyla gerçekleştirilen kutlamaya, on binler Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Kazım Karabekir Caddesi’nde oluşturdukları kortejlerle katıldı. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB öncülüğünde gerçekleşen mitinge sol, sosyalist partiler, sendikalar, Ankara Barosu, hukuk örgütleri, üniversite öğrencileri, gazeteci sendikaları, Ankara Belediye Çalışanları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi, Birleşik Metal İş, Demokratik Aleviler Derneği, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkevleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Kaldıraç, Devrimci Parti, Alınteri, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Mimoza Kadın Derneği, Kadın Savunma Ağı, Beşiktaş Çarşı Grubu, Mülkiyeler Birliği, Ankara Dersimliler Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve çok sayıda emek, meslek örgütü katıldı. HDP kortejinde, Eşbaşkan Mithat Sancar ile birlikte milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Zeynel Özen ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri yer aldı. HDP “Emek, özgürlük ve adalet için yoksulluk düzenini değiştireceğiz” pankartıyla kitlesel şekilde alana girdi. HDP kortejinde sık sık savaş karşı sloganlar atıldı. Tuzluçayır’dan gelen ve girişleri engellenen kitle de direnerek, alana kadar yürüyüşle girdi. Alana girişlerin tamamlanmasıyla sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. Saygı duruşu “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla son buldu; 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan okundu.

VAN 

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlandığı kentlerden biri olan Van’da, üç noktadan miting alanına giriş yapılırken, halkın katılımı ise oldukça yüksekti. Saygı duruşu ile başlayan mitingde, binlerce kişi Çerxa Şoreşê marşını okurken, “Şehid namirin”, “Bijî berxwedana gerilla” sloganları attı. Ardından Tertip Komitesi Başkanı Ömer Tekin, emekçileri selamladı. Ekonomik kriz, zamlanma ve savaş derken insanların hayatta kalmasının bile mümkün olmadığını belirten Tekin, “Bu düzenin bitmesi için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Eğitim Sen Merkez Yöneticisi Arzu Nur Şimşek ise “Saray rejiminin kendi bekasını savaş politikalarında garantiye alma çabası, son yıllarda tanık olduğumuz acizce ve insafsızca bir iktidar yöntemidir. Her geçen gün halk desteğini kaybeden AKP-MHP iktidarı bir kez daha savaş ipine sarılmaktadır. Savaş, Türkiye halklarının demokratik geleceklerinin yararına değildir. Saray rejiminin kalıcılaştırmak için HDP’yi kapatma istiyor. İktidar bu nedenle seçim stratejisini tamamen savaş üzerine kurmuştur” diye konuştu.

Şimşek’in ardından sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı. Binlerce kişi söylenen şarkıların eşliğinde halaya durdu.

KESK MYK Üyesi Şenol Köksal'ın ardından konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, sömürü ve savaş düzenine itirazları olduğunu belirterek, şunları söyledi. “İtiraz etmeye ve direnmeye devam edeceğiz. Asla yolumuzdan dönmeyiz ve baş eğmeyiz. 3. Yol'un yolcuları bugün 1 Mayıs meydanlarındalar. Bu karanlık düzeni hep birlikte parçalayacağız. Bu savaş düzenine hep birlikte son vereceğiz. Kim savaşa karşı çıkmıyorsa bu düzenin çarkına su taşır. Biz bu çarka çomak sokmayı çok iyi biliriz. Bu düzeni ve zulmü görmeyenler bize demokrasiden söz etmesin. Bu düzeni restore etmeye çalışanlara sesleniyoruz; bu köhne düzeniniz yıkılıyor. Bunun yerine yepyeni bir düzeni inşa edecek olanlar bizleriz. Çare biziz, çözüm biziz, hepimiziz. Bu iktidarı yıkma ve demokrasiyi inşa etme zamanıdır. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; savaşa hayır! Ortadoğu ve Türkiye’de demokrasinin inşa edilmesinin yolu İmralı’dan geçiyor. Bu nedenle tecridi kıracağız ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız.” 

Haber hazırlanırken 1 Mayıs kutlamaları devam ediyordu.   HABER MERKEZİ

 

Taksim’e yürüyenlere gözaltı

İstanbul’da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar önceki geceden itibaren bariyerlerle kapatıldı. Taksim Meydanı dışında İstiklal Caddesi’ne çıkan yollarda kapatıldı, ancak buna rağmen kitle örgütleri ve öğrenci grupları, çeşitli noktalardan Taksim’e yürüdü. 

Devrimci Parti üyeleri, Şişli ilçesine bağlı Osmanbey metro durağının önünde bir araya gelerek Taksim Meydanı'na doğru “Umut sosyalizmde halk iktidara yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürüyüşe geçti. “Bijî yek Gulan” ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştiren kitleyi ablukaya alan polis, 10’a yakın kişiyi ters kelepçe ve darp ederek gözaltına aldı. 

Engellere rağmen Taksim’e yürümek isteyen Gençlik Komiteleri, Beşiktaş Akaretler’den Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Öğrencileri engelleyen polis, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. 

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) üyeleri de “Bir çıkış var” diyerek Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Polis, grubu engelleyerek, TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca’nın da aralarında olduğu grup gözaltına alındı. 

Şişli Harbiye'de ara sokaklarından Cumhuriyet Caddesi'ne çıkarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 12 kişi gözaltına alındı. 

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) de Taksim’e yürümek için Osmanbey Metro Durağı'nda bir araya geldi. Yürüyüşe geçen kitlenin önünü kesen polis, 10'a yakın kişiyi gözaltına aldı. Engelleme ve gözaltılara tepki gösteren BMG üyeleri, “İşçilerin ateşi sarayı yakacak” sloganıyla karşılık verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.