EREM KANSOY/DÊRAZOR


Bir birine bağlı ve Fırat Nehri üzerinde uzanan 13 köy ve mezralarının kurtarıldığı özel operasyonlarda, QSD’nin Hesekê ve Qamislo ile YPG güçleri üç koldan ilerledi. QSD güçlerinin de çok alışık olmadığı bu zorlu operasyonda, köylerin ortasında hat oluşturmak için yola çıkan ve en zorlu görevi üstlenen Qamislo Gücü Taburu Komutanı Rojvan’a eşlik ettik.

Rojvan, Qamişlolu bir Kürt genci, 24 yaşında, 5 yıldır YPG’de; Reqa, Minbic, Şedadê, Tebqa, Kobanê savaşlarında görev aldı. Reqa zaferinden hemen sonra geldiği Dêrazor’da savaşıyor. Keskin nişancılıktan takım komutanlığına, saldırı timinden bölük komutanlığına kadar hiçbir görevden kaçmadan yüzlerce çatışmaya katılan Rojvan’ın şimdiki görevi tabur komutanlığı. Qamişlo gücünün tabur komutanlığını ve operasyonlardaki koordinesini yapıyor. Savaşçılarını özenle harekete geçiriyor, operasyonları özel olarak alana göre tasarlıyor ve öyle DAİŞ’lilerin üzerine gidiyor. Sabotaj deneyimi yüksek, mayın ve tuzaklara karşı sensorları gelişkin olan Rojvan, köyler içerisinde ilerleyişimiz esnasında onlarca tuzak ve mayını da etkisiz hale getiriyor. Bizlerin hiç farkında olmadığı onlarca mayını etkisizleştirdi. 


Kobanê savaşı gazisi

Kobanê savaşında ağır yaralanan Rojvan’ın yine ayağa kalkıp savaşması ve hala savaşıyor olmasıyla cephelerde ün salmış.  Şehit Rûbar hamlesi, Şedadê ve Botan’da şehit düşen kuzenlerinin mücadelesini de devam ettiriyor Rojvan. Ağabeyi YPG saflarında DAİŞ’e karşı savaşıyor, babası Asayiş birimlerinde görev yapıyor. Sohbetimizde ailesinden bahsederken bu detayları da aktaran Rojvan’a "Anneniz de YPJ’de olmalı" dedim, kahkahalar atarak "Hayır, annem Qamişlo’da komünde. Geçen günlerde bize buraya tüm güce yetecek kadar köfte yapıp göndermişler. Cephede annemin köftesinde de yedim" diye karşılık verdi.


Savaşın inceliklerini biliyor

Rojvan, sorumluluğunu, gücünün güvenliğini ciddiyetle yerine getirirken bizzat çatışıyor da. 19 yaşından beri savaşla büyüyen Rojvan, savaşın inceliklerini biliyor. Sadece imhayı değil, sağ yakalamayı, sivillerini kurtarmayı ve güvenliğini sağlamayı da ihmal etmiyor. Qamişlo saldırı grupları ilerledikçe diğer güçler de geri kalan temizliği yapıyor.


Zehirli akrepler, insan kemiren böcekler

Dêrazor bölgesi tam bir çöl. Kum fırtınaları içerisinde kalan toprak mevziler, hemen hemen bir kilometre aralıklarla oluşan onlarca köy, toprak duvarlarıyla DAİŞ’liler için sığınağa dönüşen evler… Dêrazor’da bir diğer zorlayıcı koşul ise zehirli akrepler ve insanı kemiren gece böcekleri… QSD güçlerinin önemli bir bölümünün alışık olmadığı bu coğrafyada, DAİŞ üç yıldır hazırlık yapıyor. 


Mayınlar ve bubi tuzakları 

DAİŞ, tüm köylere binlerce mayın döşemiş; sensorlü mayınlar, topuk mayını diye bilinen üzerine basılınca patlayan mayınlar, araçlara yönelik kurulan mayınlar ve dahası... Köy girişleri, yol kenarları, ev girişleri ve bahçeleri, açık arazide oluşturalan kilometrelerce uzanan mayın hatları... Yüzlerce evin tuvalet girişlerinden tutun da çatıya uzanan merdivenlere, mutfak bölümündeki sofra bezlerinden yatak/döşeklere kadar mayınlamış, bubi tuzakları kurmuş. Buna rağmen QSD savaşçıları, Cizîr Fırtınası estirerek zafere ilerliyor.


13 köyün özgürleştirilmesi

4 günlük özel operasyonlar gece de sürdü. Hesekê gücü mezralardan, YPG gücü ve Qamişlo gücü ise saldırı ve savunma grupları olarak 3 koldan yaklaşık 70 kilometrelik alanda uzanan köylerde ilerledi. Yüzlerce ev içerisinde saklanan DAİŞ’liler, sivil görünüme bürünenler ve yine dışarıdan gelerek saldıran etkisiz hale getirildi. Operasyonlar aralıksız devam etti. Saldırı grupları köyler içerisinde nokta nokta ilerleyerek ön mevzileri temizlerken savunma grupları ise gerekli savunma pozisyonlarını alarak, hem dışarıdan gelenleri hem de kaçmaya çalışanları vurdu. Ayrıca mezralardaki açığı kapatan güçler de bölgede saldırı gruplarına güvenli bir ilerleyişi koridoru oluşturdu. Köylerde ilerleyiş sağlandığı esnada da destek grupları bölgeyi mayınlardan temizledi. 

 

Ailesini ve köyünü kurtaran YPG'li

DAİŞ esaretinden üç yıl önce kurtularak Hesekê'ye gelip YPG'ye katılan Ferhad Asman Casim, bir ay önce Dêrazor'un kuzeybatısındaki köyünü ve ailesini özgürleştirdi.


BÊRÎTAN SARYA/ANF/DÊRAZOR

Ferhad Asman Casim, 33 yaşında ve Dêrazor’un Hamar El Ali köyünden. Suriye iç savaşından önce kendi halinde bir işçi olan Ferhad Asman Casim’in yaşamı, Dêrazor’un önce ÖSO sonra DAİŞ tarafından işgal edilmesiyle birlikte tamamen değişti. 3 yıl önce DAİŞ esaretinden kurtulmayı başararak Dêrazor’dan kaçan Casim, Hesekê’ye ulaşarak YPG'ye katıldı. Casim arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık bir ay önce Dêrazor’un kuzeybatısında yer alan köyünü ve ailesini de özgürleştirdi.

Casim’ı akrabaları, annesi, eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı evinde ziyaret ediyoruz. DAİŞ dönemi karanlığına inat şen şakrak Casim’ın evi. Hamle henüz bitmiş değil ama onların içinde korkuya yer yok. Kadınlar renkli elbiseleri ve güler yüzleriyle karşılıyor bizi. Casim, çocuklarına ve eşine sevgi göstermekten çekinmiyor. Onlarla birlikte zafer işaretleri yaparak çıkıyor kameramızın karşısına. 

Ferhat Asman Casim, Suriye iç savaşından önce işçilik yapıyormuş ve bu vesileyle Suriye ve Rojava’nın bazı şehirlerinde de çalışmış. Savaş başladıktan sonra köyleri ÖSO’nun denetimine geçiyor. ÖSO etiketi altındaki çeteler zulüm esirgememiş. Sonra DAİŞ gelmiş. DAİŞ zulmü katmerleştirmiş. Casim, silahı olduğu için DAİŞ tarafından tutuklanmış. Bir aydan fazla burada işkence görmüş, ardından bırakılmış. 


Hesekê’ye kaçıp YPG’ye katıldı

DAİŞ işgali altındaki köyünden kaçarak Hesekê’ye ulaşan Ferhad Asman Casîm, sonrasını şöyle anlatıyor: "Hesekê'ye varınca halkımı ve topraklarımı korumak, DAİŞ belasını temizlemek için YPG’ye katıldım. Ben YPG içinde kardeşliğin ve demokrasinin olduğunu, yine tüm sivilleri kardeşi olarak gördüğünü, kendini onlardan üstün görmediğini duymuştum. Serêkaniyê’de işçi olarak çalışıyordum. ÖSO’nun nasıl petrol çaldığını gördüm. Orada halkın evine gidip geliyordum. YPG ve nalayışını anlamaya başladım. Bu beni etkiledi.”


Reqa’nın ardından Dêrazor’a

Fehad Asman Casim daha başlangıcından itibaren Reqa Hamlesi’ne de katılmış. Reqa hamlesi bitmeden Dêrazor'un doğusu için başlayan Cizîr Fırtınası Hamlesi'ne katılmış. Casim, anlatmaya devam ediyor: "Hamleye çok moralli bir biçimde başladık. Katılan arkadaşlarımız hepsi eski YPG’lilerdi. Biz hamleye kendimizi hazırlamıştık. Son derece düzenli, disiplinli ve planlı bir şekilde başladık. Zorluklar da yaşadık ama iyi oldu ve iyi de devam ediyor.” 



DAİŞ'in valileri Antep'te mi?


ERDOÐAN ALTAN/MA/HABER MERKEZİ


İşgal ettikleri topraklarda bir bir yenilen ve sonu görünen DAİŞ'in valilerinin de aralarında olduğu üst düzey 5 yetkilisinin Antep'e yerleştirildiği; DAİŞ'liler için Afganistan üzerinden de Avrupa'ya bir koridor açıldığı ileri sürüldü. 

Reqa ve Dêrazor'u da kaybederek işgal ettikleri toprakların yüzde 96'sını yitiren DAİŞ'in lider kadrolarının destek gördükleri ülkelere dönmeye başladığı iddia edildi. Özelikle başkenti sayılan Reqa'da ağır yenilgi yaşayan DAİŞ’in 900 üyesinin hiçbir engele takılmadan Antep-Kilis sınırından Türkiye’ye giriş yaptığı kamuoyuna yansımıştı. Türkiye’de bulunan DAİŞ’liler için Afganistan üzerinden Avrupa ve dünya ülkelerine yeni bir hat açıldığı, Afganistan’da eğitilen DAİŞ'lilerin ise Avrupa ülkelerine nakledildikleri iddia edildi. Yine Afganistan’daki Türk Konsolosluğu üzerinden 18 DAİŞ üyesinin Türk pasaportuyla Almanya, Fransa ve Avusturya’ya gönderildiği öne sürüldü. 

 Antep başta olmak üzere sınırda bulunan kentlere hücreler biçiminde yerleştirildikleri belirtilen DAİŞ'lilerin de Avrupa ve Rojava’ya geçirilmek üzere bekletildiği iddia edildi. Türk istihbaratı tarafından kurulduğu iddia edilen kurye şebekesinin üyesi A.S. (37) ve H.N. (43) adlı şahıslar, bu hatlarda sadece insan kaçakçılığının değil uyuşturucu ticaretinin de yapıldığın kaydetti. 

Antep'e dönen DAİŞ üyelerine ait birçok hücre evinin bulunduğu ve bu evlerde üst düzey lider kadrolarının olduğu ileri sürüldü. Buna göre, şu anda Antep’te bulunan DAİŞ'in üst düzey 5 ismi ve görevleri şöyle:

* Muhemed Hamid Eldilêmî

Kod isim: Ebu Hicar Elesafî

Propaganda ve örgütlemeden sorumlu  

* Ahmed Ebdulqadir Elceza

Kod isim: Ebu Mîsera

Bağdat Valisi

* Idnan Letîf Hemîd El siwêdawî

Kod isim: Ebu Muhened

Anbar Valisi

* Niêma Ebul Nayif El Cibûrî

Kod isim: Ebu Fatima 

Kerkük Valisi

* Ridwan Talib Hissên Ismaîl El Hemdûnî

Kod isim: Ebu Cernaz 

Suriye-Irak sınır sorumlusu