Savcı boş salona mütalaa okudu

Kobanê Kumpas Davası avukatları

Kobanê Kumpas Davası avukatları

  • Kobanê Kumpas Davası’nda savunmalar bitmeden savcı mütalaasını okumaya başladı. Kararı protesto eden avukat ve siyasetçiler, salonu terk etti ama savcı boş salona mütalaayı okumayı sürdürdü.

DAİŞ’ın Kobanê’ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen protestolar gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 24. duruşmasının 3. oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü. Ankara 22.Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından görülen davanın duruşmasına, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Duruşma, mahkemenin 2. periyotta verilen ara kararın okunmasıyla başladı. İddia makamı esas hakkındaki mütalaasını okumaya başlarken, tutuklu siyasetçiler ise savunma yapmak istediklerini dile getirdi, mütalaanın okunmasına devam edildi. 

Salonu terk ettiler

Bu esnada tutuklu siyasetçiler ayağa kalkıp alkışlayarak söz konusu kararı protesto etti. Protestolar sürerken, iddia makamı mütalaasını okudu. Mahkeme başkanının “Dinlemek istemeyen gidebilir” demesi üzerine salondaki tutuklu siyasetçiler, alkış, zılgıt ve “Jin jiyan azadî”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla salonu terk etti. SEGBİS’ten katılım sağlayan tutuklu siyasetçiler de bulundukları odayı “Jin, jiyan azadî” sloganıyla terk etti. Salonda bulunan katılımcılar ve avukatlar ise söz konusu durumu ayakta alkışlayarak protesto etti. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Av. Nuray Özdoğan, “Buyurun, seçim beyannamenizi verin” derken, avukat ve katılımcılar salonu terk etti. Savcı Cemalettin Şimşek, 13 bölümden oluşan mütalaasını boş salona okumaya devam etti.  

Başından beri hukuksuzluk

Avukatlar mahkeme salonu dışında basın açıklaması yaptı. Av. Sevda Çelik Özbingöl, Kobanê Davası'nın yargılama sürecinin başından bu yana hukuksuzluklara ve siyasi etkilere şahit olduklarını belirtti. Özbingöl, gizli tanıkların avukatlardan gizli dinlendiğini ve yargılama ilkelerinin yok sayıldığını kaydederek, "Son periyotta 4 müvekkilimizin savunmalarının dahi bitirilmesine izin verilmeksizin, dosyamızın mütalaaya sevk edildiğini gördük. Savunma yapmaya hazır olan müvekkillerimizin savunmalarının yapılmasına izin verilmeyerek, hukuki hassasiyetler, taraf olduğumuz sözleşme, yargı mekanizmaları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş kararları dikkate alınmaksızın, keyfi, siyasi çıkarlara hizmet eden bir yargı sürecinin içerisindeyiz. Biz hukuksuzluklara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar da adalet mücadelesini sürdüreceğiz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.