Amed'de failleri bizzat polis olan bir cinsel istismar skandalı ortaya çıktı. Şu an 6 yaşında olan M.E, 7 yaşında olan G.S.E. ve 10 yaşında olan Z.H.E. isimlerindeki 3 kardeş aylarca 3 polis memurunun cinsel istismarına uğradı. İğrenç olay, çocukların yaşadıklarını babalarına anlatması sonrasında, babanın söz konusu polisler hakkında şikayetçi olmasıyla gün yüzüne çıktı.

Çocuklara dönük cinsel istismar, kardeşlerden 3,5 yaşında olan M.E'nin 2011 yılında kaybolması ile başladı. Karakola yapılan kayıp başvurusu sonrasında M.E'nin bulunmasına dönük çalışmalar sırasında Anne A.E ile Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru O. K'nın başlayan tanışıklığı daha sonra da ilişkiye dönüştü. Anne A.E'nin zaman zaman görüşmek üzere gittiği polis memuru O.K'nin İç Ofis Polis Lojmanları'ndaki evine kimi zaman çocuklarını da götürdü.
Anne A.E ilişki kuran polis memuru O.K., bir süre sonra her üç küçük çocuğa da cinsel istismarda bulunmaya başladı. Anne buna rağmen sözkonusu polis ile ilişkisini sürdürmeye devam etti. Çocuklara dönük istismar bununla da sınırlı kalmadı. Bir müddet sonra her üç kardeş, O.K. isimli polisin yine polis olan arkadaşları F.B. ve soyadı bilinmeyen A.'nın da istismarına uğradı.


Aylarca sürdü
Kardeşlere dönük bu iğrenç istismar, 2011 yılından çocukların yaşadıklarını babalarına anlattığı Mayıs 2013 tarihine kadar sürdü. Çocukların yaşadıkları bununla da sınırlı kalmadı. Kardeşler cinsel istismarına maruz kaldıkları polislerin zaman zaman şiddetine de maruz kalıp, onlar tarafından uyuşturucu madde kullanmaya alıştırıldı.
Yaşadıklarına dayanacakları güçleri kalmayınca çocuklar durumu babaları M.N.E'ye anlattı. Baba da hemen söz konusu polisler hakkında şikayetçi oldu. Diyarbakır Çocuk Savcısı Kenan Yıldırım tarafından 19 Haziran 2013 tarihinde psikolog eşliğince ifadeleri alınan çocuklar, tüm yaşadıklarını anlattı.

Anne ilişkisini yalanladı

Çocukların ifadelerinin ilk adresi; polis memuru O.K'a ait İç Ofis Polis Lojmanları'ndaki evi oldu. Çocuklar O.K'nın polis lojmanlarındaki evi dışında, polis memurları O.K, F.B. ve soyadını bilmedikleri A. adlı polis tarafından Eğil İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne de götürüldüklerini ve burada cinsel istismara uğradıklarını savcıya anlattı.
Savcı Yıldırım, çocukların anlatımları üzerine Anne A.E'nin ifadesini alırken, cinsel istismarda yer alan çocukların işaret ettiği polislerin ifadesine ise başvurmadı. Anne A. E, savcılığa verdiği ifadesinde polis O.K. ile olan ilişkisini yalanladı.
Polislerden O.K. da 20 Haziran 2013 tarihinde Gasp Büro Amirliği'nde alınan ifadesinde çocukları tanımadığını iddia etti. O.K. yine ifadesinde evli ve 5 ile 1 yaşında iki çocuk babası olduğunu da belirtiyor.

Failler korundu!

Çocukların anlatımlarına rağmen, başlatılan soruşturma hakkında "takipsizlik" kararı verildi. Üstelik alınan bu karar, kendisine tebliği dahi edilmeyen baba M.N.E, bu durumu karakolu gidip ifade verdiği sırada polislerden sözlü olarak öğrendi.
Olayın mağduru çocuklara dönük Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nezdinde herhangi bir koruma kararı ya da girişimde de bulunulmadı.

Baba Efkan Ala'ya tweet attı

Çocuklarının cinsel istismara uğramasına ilişkin açılan soruşturmanın ilerlememesi ve polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmamasından kaynaklı baba M.N.E, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya tweet atarak durumu kendisine iletse de sonuç değişmedi.

ATK polisi aklama peşinde!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, istismarın yaşandığı dönem 4 buçuk yaşında olan çocuklardan G.S.E'nin tecavüze uğrayıp uğramadığına ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) rapor istedi. ATK'nin hazırladığı bu raporunda "…mağdurun yaşı, fiziki gelişimi, olay sırasında penis girişini kolaylaştırıcı kaygan madde kullanımı ile hile, tehdit ya da rıza gibi nedenlerle direncinin kırıldığı durumlarda anal sfinkterin çok büyük travmatik değişim olmaksızın penisin girişine müsait olacak şekilde genişleme yeteneğinin bulunmasının tıbben mümkün olduğu" ifadelerinin kullanılması dikkat çekiyor.
Çocuklardan Z.C.E'nin Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nce hazırlanan Psikiyatri Kanaat Raporu'nda, "Birçok kez cinsel istismara maruz kaldığı ve bu olaylardan sonra içe kapanma ve isteksizlik duygularının oluştuğu belirlenmiştir" denildi.

Z.C.E. yaşadıklarını yazdı

Çocuklardan şu an 10 yaşında olan Z.C.E. ise tuttuğu günlükte, yaşadıklarını yazı ve çeşitli resimlerle ifade ediyor. Günlüğünde "Doğum kontrol hapı ve uyuşturucu da bana verdiniz. O. (polis memuru), F.'den (diğer polis memuru) uyuşturucu istedi. Sen de (annesine) hem kendin içtin hem bana verdin. Senin dediğini yapacağım. Hani sen demiştin ya 'Kendine de zarar ver' demiştin. Dediğini yapacağım. Kahrol seni hiç sevemiyorum…" şeklinde birçok ifadeye yer veriyor. Z.C.E. aynı zamanda günlüğünde çizdiği evlerin üzerine Eğil İlçe Karakolu yazması dikkat çekiyor.

Savcı günlüğü incelemeye bile gerek duymadı!

Adli Tıp raporu ve uzman psikolog raporlarının cinsel istismarı doğrulayan raporlarının yanı sıra Z.C.E'nin günlüğüne kadar yansıyan bu yaşananlar hakkında verilen "takipsizlik" kararı ile olayın üstünün örtülmek istendiğini, sözkonusu bu günlüğe savcılığın incelemeye dahi almamasından anlaşılabiliyor. Sözkonusu fail polisler hakkında cezai işlem başlatılmaması adaletsizliğine karşı, olayı medya aracılığı ile paylaşmak zorunda kalan baba M.N.E, başvurduğu kimi kurumların hukuki desteği ile yargısal mücadelesini sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.



YASİN KOBULAN/DİHA/AMED