Sefillikte 10 numara Türkiye!

Dünya Haberleri —

2022 Dünya Sefalet Endeksi

2022 Dünya Sefalet Endeksi

  • Türkiye işsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi göstergeler ile hesaplanan Dünya Sefalet Endeksi’nde 11 sıra yükselerek dünyadaki en sefil 10. Ülke oldu. 

Dünya 157 ülkede ekonomik veriler ile kişilerin yaşam kaliteleri üzerinden yapılan incelemeler ile oluşturulan Dünya Sefalet ekseninde Türkiye Avrupa birincisi olurken dünyanın en sefil 10. ülkesi oldu. 2021 verilerinde 21. sırada yer alan Türk devleti milli gelirin eriyerek insanların sefalet sınırına sürüklenen en hızlı devleti ünvanını da kazandı. 

Enflasyon belirleyici oldu
Ekonomi Profesörü Steve Hanke'nin Yıllık Sefalet Endeksi'ne göre, 2022'de Türkiye'de 'sefalete' en çok etki eden faktör 'enflasyon' oldu.
John Hopkins Üniversitesi'nden Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke tarafından hazırlanan "Yıllık Sefalet Endeksi'nde" Türkiye, 2022 yılında dünya genelinde 10. sırada yer aldı. Hanke, 18 Mayıs'ta kaleme aldığı makalede 2022 yılı için Sefalet Endeksi listesini yayımladı. 

Dünya lideri Zimbabve
Ülkeleri ekonomik koşullarına göre değerlendiren Hanke'nin Yıllık Sefalet Endeksi'ne göre, 2022 yılında dünyanın "en sefil" ülkesi 414.7 puanla Zimbabve oldu. 
157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10. ülke olarak sıralandı. Türkiye'nin sefalet endeksi 101.601 olarak hesaplandı. Türkiye'de sefalet endeksine en çok etki eden faktörün yüksek enflasyon olduğu belirtildi. Hanke'nin endeksine göre, "sefaletin" en az olduğu ülke İsviçre oldu. İsviçre'nin sefalet puanı 8.51 olarak hesaplandı.
Hanke makalesinde endeksin nasıl hesaplandığını "Benim Yıllık Sefalet Enfeksi (HAMI) versiyonum, yıl sonu işsizlik (iki ile çarpılır), enflasyon ve banka kredisi oranlarının toplamından, kişi başına düşen reel gayrisafi yurt içi hasıladaki yıllık yüzde değişiminin çıkarılmasıyla elde edilir." şeklinde açıkladı. 
Hanke'ye göre, ekonomik alanda sefalet yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklanma eğiliminde ve bu sefaleti azaltmanın kesin yolu ekonomik büyümeden geçiyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.