Şehîd Berxwedan’ın ‘Dörtler’i

  •  Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Berxwedan savaş mevzisinde 47 gün direnen gerillalardan Bager, Avzem, Arîn ve Şerzan, diğerlerini göndererek fedai eylem kararı aldı. 2 Haziran sabahı Türk askerlerinin içine girerek şehit olan kadar çatıştı.
  •  Komutanları Bager ve Avzem öncülüğünde gelişen 47 günlük direnişi, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi tarihinin yeni bir ‘Dörtler’ eylemi olarak nitelendiren HPG BİM, “Dörtler’in Amed Zindanı’da yükselen direniş eylemi, Zagroslar’da yeni bir boyut ve anlam kazandı” dedi. 

 

Şehîd Berxwedan savaş tünellerinde 47 gün direnen, Türk ordusuna ağır darbeler vuran Bager, Avzem, Arîn ve Şerzan, fedai eylemiyle şehitler kervanına katıldı. 

Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Berxwedan savaş mevzisindeki gerilla, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na başlattığı işgal saldırısının lk gününden 2 Haziran’a kadar 47 gün boyunca destansı bir direniş sergiledi. Türk devletinin eline tutuşturulan tüm modern savaş tekniğini, obüslerini, havanlarını, helikopterlerini, savaş uçaklarını ve SİHA’larını boşa çıkarıp etkisiz kıldılar. Savunma pozisyonunda kalmayarak ve “sadece direnmek yetmez, mutlaka zaferi elde etmeliyiz’’ diyerek, yüksek saldırı ruhuyla işgalci Türk ordusuna sürekli bir şekilde vurarak Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda unutulmaz dersler verdiler. Sadece vurmakla da kalmadılar, iki kez düşman cenazelerinin üzerine giderek silahlarına el koydular. Türk devleti ve onun özel savaş medyası, tüm bunları kamuoyundan gizledi. 

Baş edemeyen Türk ordusu, adına taktik nükleer silah da denilen yüksek şiddetteki patlayıcılar ve kimyasal silahlar kullandı. Günlerce bu namert saldırılarını sürdüren Türk ordusu, yine sonuç alamadı. Şehîd Berxwedan’daki gerilla, hem kendilerini korumasını hem de üstün askeri meziyetlerle düşmanı sürekli vurmasını bildi. Bulundukları savaş mevzisindeki kıt olanaklar da bitince mevzi değiştirme kararı alındı. Bu direnişte başından sonuna kadar yer alanların bir kısmı bu karar doğrultusunda mevzi değiştirdi, ancak Bager, Avzem, Arîn ve Şerzan, mevzi değiştirip sağlam bir şekilde oradan ayrılma olanakları varken fedai eylem kararı aldı. Türk işgalcilere karşı 2 Haziran saat 10.00’da fedaice eylem düzenledi. İç içe girip çatışarak en az 12 Türk askerini öldürdü. Dördü de buradaki fedai eyleminde şehadete ulaştıkları için öldürülen asker sayısı netleştirilemedi fakat Türk ordusu defalarca helikopterlerle ölü ve yaralılarını alandan götürdü.

Komutanlarımız Bager ve Avzem öncülüğünde gelişen 47 günlük direnişi, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi tarihinin yeni bir ‘Dörtler’ eylemi olarak nitelendiren HPG BİM, “Dörtler’in Amed Zindanı’da yükselen direniş eylemi, Zagroslar’da Bager, Avzem, Arîn ve Şerzan yoldaşlar şahsında yeni bir boyut ve anlam kazanmıştır. İliklerine kadar zafere kilitlenmiş, kararlı, iradeli ve fedai kahramanlarımız olarak Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin sembolleşen komutanları oldular” dedi.  BEHDİNAN

 

Gever gibi Kürt adı gibi Bager’di 

Bager Gever (Erkan Dara / Colemêrg)

Bager Gever, direniş kenti Gever’de yurtsever bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Ailesinden birçok katılım ve şehit vardı. Soykırım şartlarındaki yaşama daha fazla tahammül etmeyerek 2013’te gerilla saflarına katıldı. 2015’e kadar Xakurkê alanında kaldı; burada temel askeri ve ideolojik eğitimlerinin yanı sıra gerilla yaşamına dair önemli tecrübelerle kendisini donattı. Çalışkanlığı ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle birçok çalışmada yer aldı. Disiplinli çalışma tarzıyla başarılı olup güven kazandı. 

DAİŞ’in aldırılarına karşı büyük bir istek ve ısrarla Rojava’ya geçmek istedi ve Rojava özgürlük güçlerine dahil oldu. DAİŞ ile savaşın en yoğun olduğu süreçte üç yıl boyunca Rojava’da savaştı, birçok hamleye katıldı. Bu hamlelerde cesaretiyle örnek oldu. Bir defa ağır yaralanmasına rağmen mücadele azim ve kararlılığından geri atmadı, aksine büyük dersler çıkararak mücadelesini daha da büyüterek sürdürdü. 

Savaş sürecinde askeri anlamda büyük tecrübeler kazandı ve öncü bir komutan olmayı başardı. Rojava’daki görevini başarıyla yerine getirdikten sonra 2018’e Heftanîn’e geçti. Yaklaşık bir yıl kaldığı Heftanîn’de birçok eylemde yer aldı; cesareti ve soğukkanlılığıyla örnek oldu. Askeri tecrübelerini paylaştı.

Zap alanında 2019’da geliştirilen devrimci hamlelere katıldı ve birçok saldırıya komutanlık etti. Askeri gelişmeye paralel olarak ideolojik anlamda da büyük bir gelişme kaydetti. 2020’de bir kez daha yaralandı ama yine yaralarını sarmayı başarıp direniş mevzilerindeki yerini aldı. 

Şehit Zilan Ölümsüzler Taburu’nun bir neferi olmak için birçok kez öneride bulundu, devrim yürüyüşünü Zilan’ın takipçisi olarak sürdürme kararlılığına ulaştı. Sömürgeci Türk ordusunun Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek için Medya Savunma Alanları’na  başlattığı saldırıları Zap alanında karşıladı. 

Engin askeri tecrübesiyle kendisini ve birlikte mücadele ettiği yoldaşlarını uzun soluklu bir savaşa göre hazırladı. Değişen savaş şartlarına kendisini en uygun biçimde uyarlayarak, yeni dönemin başarılı komutanlarından oldu. 2021’de Zap’a bağlı Ciloya Biçûk ve Kela Bêdewê’deki düşman ilerlemesini durdurmada rol oynadı.

Türk ordusunun 14 Nisan’da başlattığı saldırılarda Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Şehîd Berxwedan savaş tünellerinin komutanlığını üstlenen Bager, daha saldırıların ilk anlarında düşmanın indirme yapmasını engelledi. Uzun bir süre indirme yapamayan Türk ordusu, birkaç defa karadan ilerlemek istedi fakat destansı direnişin çeperlerine çarpmaktan kurtulamadı. Onlarca askerin öldürüldüğü, birçok eylemin geliştiği Şehîd Şahîn Direniş Alanları’nda fedai komutanlığının rolü belirleyici oldu. Savaş tünellerine yönelik kimyasal silah saldırılarına karşı zengin taktikler geliştirdi; tünel savaş tarzına da öncülük ederek, diğer savaş tünellerindeki yoldaşlarının cesaret ve kararlılıklarını perçinledi. 

47 gün boyunca işgalci düşmana sürekli vurmasına ve büyük kayıplar yaşatmasına rağmen bunu yeterli görmedi, mutlak zaferi kazanmaya kilitlendi. Mütevazi, emekçi, fedakar kişiliği ve yaşamıyla tam bir PKK militanı olarak fedailik çizgisindeki devrimci yürüyüşünü, fedai eylemle taçlandırmak istedi. Yanındaki bir grup yoldaşı zorla ikna edip yolladı. Avzem, Arîn ve Şerzan’la birlikte Türk sömürgeciliğine tarihi bir ders vererek, direniş bayrağını başarılı bir şekilde taşıdı.

 

Savaşın her anında fedailiğiyle öncüydü

Avzem Çiya (Bêrîvan Cuma / Tirbespiyê)

Rojava’da Kürt Özgürlük Hareketi ile tanıştıktan sonra mücadeleye dahil olan, Öcalan’ı anladıkça bağlanan yurtsever bir ailede doğdu. Ailesinden aldığı kültürle daha küçük yaşlarda PKK’yi tanıdı. Rojava Devrimi’nin örgütlendiği dönemlerde, çalışmalara aktif bir şekilde katılarak gençleri örgütlemeye başladı. Girişken ve tuttuğunu koparan tarzıyla her zaman en iyisini yapmaya çalıştı. Gençlik çalışmalarının öneminin farkında olsa da gerilla olma idealine 2014’te kavuştu. 

Yetkin bir kadro olarak yeni savaşçılar eğitiminden sonra takım komutanlığını üstlendi; yeni katılanların eğitimiyle ilgilendi. 2019’da Hêzên Taybet örgütlemesine dahil oldu. Özgür bir kadın gerilla olma iddiasıyla başladığı devrim yürüyüşünü bir üst aşamaya taşıyarak fedai bir militan oldu. Hêzên Taybet’de kendisini her anlamıyla geliştirdi. YJA Star gerillası komutanı ve öncü bir PAJK militanı olarak, öfkesiyle birlikte askeri yoğunlaşmasını daha da derinleştirdi ve savaşın en sıcak yaşandığı alanlara gitmekte ısrar etti. 

Türk ordusunun 2021’den itibaren kapsamını genişleterek başlattığı Başûrê Kurdistan’ı işgal saldırısına karşı Avaşîn ve Zap alanlarına geçti. Buradaki eylemlerde büyük tecrübeler edindi ve yoldaşlarıyla paylaştı.

Düşmanın 14 Nisan’da başlattığı işgal saldırısını, Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda karşıladı. Savaşın her anında fedai yaşam tarzı ve duruşuyla örnek ve öncü oldu. YJA Star komutanı olarak eylemlerde hep önde yer aldı. Düşmanın Zap’a çakılı kalmasında rolü büyüktür. Yoldaşları ile birlikte gerçekleştirdikleri fedai eylemle Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nı Zap direnişinin kalesine dönüştürdü.

 

Arîn’in ruhuyla Şehîd Şahin’deydi 

Arîn Kobanê (Emira Musa / Kobanê)

Arîn Kobanê, Kobanê’de yurtsever bir ailede doğdu; Rojava Devrimi ortamında PKK’yi tanıdı. 2015’teki fedai eylemiyle tarihi Kobanê Direnişi’nin sembol ismi olan Arîn Mîrkan’ın ismini alarak gerilla saflarına katıldı.

Öncelikle askeri anlamda kendisini geliştirmeyi esas aldı. Dönem görevlerini doğru tespit edip derinleşti. Gerilla savaş taktiğini anlama ve uygulamada büyük bir emek verdi. 

Êzîdîlerin DAİŞ zulmünden kurtarılması için Şengal’e gitme önerisinde bulundu. 2016’da gittiği Şengal alanında özgürleştirme hamlelerine katıldı; cesareti ve fedakarlığıyla tüm yoldaşlarının saygısını kazandı. Savaştaki başarılı performansı nedeniyle tim komutanı olarak görev üstlendi. Mediban Hamlesi’ne bir YJA Star gerillası olarak ulup öncülük misyonunu layıkıyla yerine getirdi. Saldırı grupları içerisinde yer aldığı bu hamle sürecinde yaralandı ama buna rağmen moralli duruşundan taviz vermedi. Kısa sürede toparlandı ve iyileşerek cephelerdeki yerini aldı. 

Şengal’in özgürleştirilmesinden sonra Medya Savunma Alanları’na döndü ve eğitimini bitirdikten sonra Zap’a geçip direnişe dahil oldu. 2020’den itibaren bulunduğu Zap’ta birçok eyleme katıldı. Cesaretli, soğukkanlı duruşu ve hızlı vuruş tarzıyla tüm yoldaşlarına güç verdi. 

Düşmanın Şehîd Şahîn Direniş Alanı’ndaki direnişte netliği ile yoldaşlarına da moral kaynağı olmayı başardı. Büyüttüğü özgürlük tutkusunu, fedai eylemle taçlandırarak Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin sembol kahramanlarından biri olmayı başardı.

 

İddiasını yükseltti öfkesini de büyüttü

Şerzan Hingirvan (Serkan Uçkun / İstanbul)

Şerzan Hingirvan, Mûşlu bir ailenin çocuğu olarak olarak İstanbul’da doğdu. Kürt kültüründen ve bilincinden hiçbir zaman kopmadı. Çocukluk hayali olan gerillaya, büyük istek ve bilinçle 2015’te dahil oldu. 

Kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Askeri eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladı. DAİŞ saldırıları nedeniyle Rojava ve Şengal alanlarında savaştı. Bu savaş ve hamle süreçlerinde askeri anlamda büyük tecrübeler edindi. DAİŞ’nin Şengal’den sökülüp atılmasından sonra Cilo alanına geçti. İki yıl çalışma yürüttüğü Cilo’da, yeni dönem gerilla taktiklerini uygulama noktasında profesyonelleşti; birçok zengin eylem geliştirdi.

İki yıllık zorlu Cilo pratiğini başarılı bir şekilde tamamladı; 2020’de savaşın yoğun olduğu Zap’a ulaştı. Çetin savaş pratiğinin içerisine girerek, işgalcilere ağır darbelerin vurulduğu birçok eyleme katıldı; öncülük görevini başarıyla yerine getirdi. İddia ve kararlılık düzeyini her zaman daha da yükseltmeyi esas aldı, öfkesini de büyüttü. 

Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nı yıkılmaz kaleye dönüştüren fedailerden oldu. Son fedai eylemle düşmana karşı yürütülen mücadelenin çizgisini oluşturanlardan oldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.