
7 Kasım’da Şırnak’ta şehit düşen HPG gerillası Edibe Karakan (Ronya Botan) ve 11 Kasım’da Qamişlo’da şehit düşen YPJ savaşçısı Safiye Özpolat (Sozda Zerdeşt), Almanya’nın Siegen kentinde yapılan etkinlikte anıldı. Şehit annesi Hatice Karakan “Başımız diktir. Şehit de versek hiç bir şekilde moralimizi bozmayalım” dedi.
Siegen Halk Meclisi’nin Pazar günü düzenlediği etkinlikliğe yaklaşık 200 Kürdistanlı katıldı.
‘Hep dimdik ayakta kalacağız’
Saint Johann Caddesi’nde bulunan bir salonda düzenlenen anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. HPG gerillası Edibe Karakan’ın annesi Hatice Karakan “Biz hiçbir zaman moralimizi bozmayalım. Ne olursa olsun, şehit de veririz. Evimizi de yıksalar bizim başımız hep dik kalacaktır. Özgürlüğümüzü kazanacaksak bu bedelsiz olmayacak. Ne olursa olsun biz davamızdan vazgeçmeyiz, hep dimdik ayakta kalacağız. Tüm Kürt halkının ve Önder Apo’nun başı sağolsun” dedi.
‘Biz artık bir seferberlik içindeyiz’
Avrupa Kürt Kadın Hareketi Kadın Hareketi ve Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW) adına konuşan 2 şehit annesi Şenge Kahraman da “Başta bütün Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyorum. Bilindiği gibi eskiden ayda, yılda bir kez anma etkinliklerimiz oluyordu fakat şimdi gördüğünüz gibi neredeyse her gün farklı bir yerde anma etkinliği oluyor. Bu demektir ki, biz artık bir seferberlik içerisindeyiz. Biz şehit anneleri olarak her zaman zulme karşı duracağız. Yenilmeden, yıkılmadan dimdik ayakta kalacağız” dedi.
Yaklaşık 3 saat süren etkinlik, sıra ile şehit ailelerine başsağlığı dilekleri iletildikten sonra ikram edilen yemek ile sona erdi.
Essen’de şehit anması

Öte yandan 29 Kasım 2004’te Musul’da bir pusuda şehit düşen PYD yöneticileri Meysa Baqî (Şîlan Kobanî), Zekeriya Îbrahim (Zekeriya), Hikmet Tokmak (Fuat), Nebo Ali(Cemil) ve Hacı Cuma Ali (Ciwan) Almanya’nın Essen kentinde yapılan etkinlikte anıldı.
Saygı duruşu ile başlayan anmada Essen Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Çiçek Qamişlo şunları söyledi: “Şilan, Fuat yoldaşlar, Başkan Apo’nun ideolojisini, felsefesini benimsemiş ve Kürt halkına vermek için çaba harcayan değerli yoldaşlar.”
Etkinlikte, 29 Kasım 2014’te Essen kentinde yaşamını yitiren Gülüzar Kaytan da (PKK’nin öncü kadrolarından Ali Haydar Kaytan’ın annesi) anıldı. Anısına lokma dağıtıldı.
HÜSEYİN HAZAR / SİEGEN