Amed'in Lice İlçesi'ne bağlı Sisê köyünde çeşitli tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilerin mezarlarının bulunduğu Şehit Amed Şehitliği kitlesel olarak ziyaret edildi. Yurttaşlar, yapım çalışması devam eden şehitlikte, mezarlara mermerlerin döşenmesine yardımcı oldu. Dualar okunurken, Bagok Dağı'ndaki Agit Suruç Şehitliği'ne yönelik saldırı da sert bir dille kınandı. BDP Lice İlçe Başkanı Harun Ertuş, "Şehitlikler Kürt halkının kırmızı çizgisidir. Bu saldırı, Kürt halkının kendisine yapılan bir saldırıdır. Devlet ahlaki bir çerçevede sürece ve Kürt halkına yaklaşmalıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir saldırı yapılmamıştır" diye konuştu. "Mezarlıklarda mühimmat var" iddiasına da tepki gösteren Ertuş, "Lice halkı özgürlük savaşında yaşamını yitiren evlatlarının kemiklerini ağaçların ve taşların gölgesinden toplayarak buraya getirmiştir. Herhangi bir saldırı hatasına devlet düşmemelidir" dedi.

Öte yandan 14 Temmuz'da açılışı gerçekleştirilen, 170 mezarın bulunduğu şehitlikte, daha sonra defnedilen cenazelerle birlikte sayının 194'e ulaştığı öğrenildi.


Protestoya saldırdı
Mardin’de Bagok Dağı'ndaki şehitliğin askerler tarafından tahrip edilmesi ve gerilla cenazesinin kaçırılması Adana ve Batman'da protesto edildi. Adana merkez Seyhan ilçesinde lastik yakarak yolu trafiğe kapatan gençler, "Bijî Serok Apo" ve "Şehîd namirin” sloganları attı. Polis gençlere zırhlı araçlar eşliğinde tazyikli su, gaz bombası, ses bombası ve plastik mermiyle saldırdı. Gençlerin de karşılık vermesiyle yaşanan çatışma bir süre ara sokaklarda devam etti.
Batman'da ise saldırı yürüyüşle protesto edildi. Salih Özdemir Parkı'nda biraraya gelen, aralarında MEYA-DER Batman Şubesi Başkanı Ekrem Değirmenci, BDP Batman İl Eşbaşkanı Rahşan Çarboğa, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel'in de bulunduğu yüzlerce kişi Yavuz Selim Mezarlığı'na yürüdü. "Ji bona hovîtî û qirkirina li ser gelê me û xirakirina gorê me em bi tundî şermezar dikin" yazılı pankart taşıyan kitle, PKK lehine sloganlar attı. Alkış, zılgıt, ıslık ve sloganlar eşliğinde devam eden yürüyüşe, güzergah boyunca esnaf ve yurttaşlar da alkış ve zafer işareti ile destek verdi. MEYA-DER Batman Şube Başkanı Ekrem Değirmenci, "Kürt halkının evlatlarına yapılan bu vahşi saldırı bütün Kürt halkına karşı yapılmıştır. Yapanlar insanlıktan nasibini almamıştır. Kürt halkının evlatlarının kemiklerine bile tahammülleri yok. Yapılan bu çirkin yaklaşımı lanetleniyoruz" dedi. 

HABER MERKEZİ