Sel mağdurları: Zararımız karşılanmıyor

Yurt Dışı Haberleri —

  • Almanya'daki sel felaketinde işyerleri zarar gören esnaflar, sigorta şirketinin türlü oyunlar ile zararlarını karşılamadığını söyledi. Hükümetin sunduğu 5 bin euronun da yetersiz olduğunu ifade etti.

 

VEYSİ IŞIK / WUPPERTAL

Son 200 yılın en şiddetli yağışlarının etkili olduğu Almanya'da, meydana gelen selde 180’ne yakın insan hayatını kaybederken, ciddi maddi hasar oluştu. Selden en çok etkilenen kentlerden biri de Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Wuppertal şehri oldu. Kentteki esnaflar ile yaşadıkları sıkıntılar ve uğradıkları zarara dair konuştuk.

Troya restoranın sahibi Zeki Aktaş, kentte 2018'den bu yana karşılaştıkları ikinci sel baskını olduğunu belirtti. Geçmiş selde uğradıkları zararlar karşılanmadan, yaralarını daha saramadan pandemi salgını ile mücadele içine girdiklerini söyleyen Aktaş, "Salgındaki kısıtlamalardan kurtulduk derken bu felaket ile yüz yüze kaldık" dedi.

Kentin debisi düşük

Kentin alt yapısının da yetersiz olduğunu ifade ederek bu nedenle sel felaketlerinin yaşandığının altını çizen Aktaş şunları aktardı: "Bulunduğumuz bölge, kentin debisi en düşük olduğu nokta. Kentin tüm suları bu bölgede birikiyor. Burada binaların bodrum katlarında normalde su tahliye sistemleri var. Bu sistem suyu sadece dışarıya akıtacak bir şekilde tasarlanmış. Ama sanırım aktif çalışır durumda değil veya fonksiyonlarını yitirmiş olabilir. Bu sistem devreye girmediği için bodrumlara su giriyor, tahliye edilmeyince birikiyor ve seviyesi yükseliyor."

Hakları verilmiyor

Sigorta şirketlerinin zararları üstlenmemek için her yolu denediklerini sözlerine ekleyen Aktaş, "Sorumluluklarını kabul ettikleri malzemelerin ödemesi için ise bir sürü gereksiz belge, fatura vs. talep ediyorlar. Hakkımız olanı almamız için bizi avukat ve mahkemelere mecbur etmek istiyorlar. Biz de bunca sorunun arasında mahkeme salonlarında bu işler ile uğraşmak istemiyoruz" diye ifade etti.

Su duvardan sızıyordu

Kent merkezinde üç katlı mağazası bulunan esnaf Yasin Bilen,"Mağazanın üst katları giyim, bodrum katını terzi ve anahtarcı olarak kullanıyorum. Bodrum katında elbise dikiyordum, birden dükkana su girdiğini gördüm, ilk başta kapıdan su sızdığını düşündüm, dikkatli baktığımda bodrum duvarından içeriye su girdiğini fark ettim" diye belirtti.

Sigorta şirketinin oyunu

Sigorta şirketi "su kapıdan girmişse sorumluluk bizimdir, değilse bizim değildir" diyerek zararını karşılamadığını vurgulayan Bilen, "Hükümet yetkilileri zararlarımızı karşılayacaklarını açıklamışlar ama daha bu konuda herhangi bir girişim olmadı. Bazıları Jobcenter’a başvurmamız gerektiğini söylüyor, oradan gelecek zarar karşılığı için 5 bin euro gibi bir rakam telaffuz ediliyor. Bu zararlarımızı karşılamaya yetmez" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.